0 bodů
527 zobrazení
v kategorii Zdraví, krása
Upraveno

Již třetí týden se mi stává, že se přistihnu, jak mi v hlavě plují myšlenky nahlas. První týden to bylo opravdu kritické, druhý na ústupu a tento třetí týden je to podstatně lepší. Nejdříve jsem si na internetu hledal různé články, ruminace apod. Při délším rozjímání jsem si řekl, že to ruminace být nemůže. Nepřehrávám si konkrétní situaci stále dokolo, ale nahodile mi lítají myšlenky hlavou a hlasitě je komentuji. Dříve jsem kvůli tomu nespal, bolel mě žaludek, pociťoval jsem naprostou úzkost a strach. V současné době je to lepší, ikdyž to stále občas "straší".
Říkám si, jestli je to způsobené tím, že jsem řešil bydlení, práci a školu. V současné době mám po přijímačkách, bydlení a práce se vyřešila bez problému, k tomu mám plně funkční krásný vztah, pevné vazby s rodinou a přáteli, ale "tyto" stavy se (sic v malých dávkách) stále dostavují. Chtěl jsem se tedy zeptat, zda-li to odezní časem samo (8.července budu vědět výsledky přijímaček) či musím podstoupit nějakou psychoterapii/léčbu.
Jsem opravdu silná osobnost a myslím si, že to dokážu porazit sám bez cizí pomoci, ale raději se takhle svěřím. Otázkou je - je to čistě síla sugesce nebo to může mít nějaký zdravotní původ?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+1 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Hmm, to znám. Já si myslím, že je to určitým přetížením organismu - psychické přetížení. Je příliš mnoho věcí, které musíte řešit a tak je řešíte nahlas. Občas se přistihnu, že řeším věci, které mě štvou a přitom vím, že je nemohu ovlivnit. U mě je to předzvěst jakéhosi vyhoření, které jsem už jednou zažil. Ani se mi nechtělo ráno vstávat z postele. Nakonec souhrou náhod se všechno během roku, kdy jsem zcela změnil životní hodnoty, změnilo. Přestal jsem pracovat, protože z největší části se jednalo o pracovní stresy. Měl jsem výhodu, finančně jsem si to mohl dovolit. Po roce se chuť do práce zase vrátila. Teď to bude deset let, dalších deset let ve dne v noci na telefonu, ve dne v noci v pohotovosti. Dnes už mám výhodu, všechny splátky a firemní závazky jsou zaplaceny a tak to beru trochu s nadhledem. A taky jsem starší a začínám mít jiné životní hodnoty.
Jak to píše MOWLA, musíš - ne že měl bys, ale musíš "zmáčknout Reset", jinak se svět začne měnit, nic Tě nebude bavit, všechno Tě bude sr.t. U mě to funguje perfektně jen na dovolené. Už jsem měl asi 5 nebo šest (týdenních) za posledních dvacet let. Odletím (nejraději na Kanáry) a nenosím tam s sebou mobil. To je taková paráda, že bych tam byl nejraději pořád. Ale nemusí to být Kanáry, stačí třeba jen Prachovské skály a bez mobilu.



0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Jednou za čas si dopřej ´reset´...
Na někoho funguje 15 piv, na někoho ujít ´stovku´ (nebo dvě ujet na kole), na někoho naštípání ´pár kubíků´ dřeva (co jsem napsal, funguje u mne, někdejší kolegyně zase trsala hip-hop 12+ hodin - ty mně by zabilo :o )...
Ale čas od času takové odreagování potřebuje každý.

0 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Mi, v takové situaci pomáhá sednout si tiše k nějaké větší vodě a koukat na hladinu. Když nemůžu usnout, vybavím si jedno místo u přehrady, pruty ve vodě, sluníčko vychází, cáry mlhy se válí po hladině. Ptáci zpívají, lidi ještě spí, ticho klid. Tak nějak vypadá klid a mír v duši. Totéž mám s ohněm. Hoďka a v hlavě mám vymeteno. Znovu narozená. (giggle)

0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

keď budete pracovať duševne, tento problém vás bude prenasledovať celý život - mozog nie je sekera drevorubača či volant vodiča (bez urážky drevorubačov či vodičov z povolania) - proste sa nedá odložiť.
Mnoho prípadov objavov sa uskutočnilo práve pri takomto neodbytnom myslení (i v spánku) na nejaký problém (riešenie).

to isté platí i v prípade riešenia problémov, starostí, ale i pri prežívaní zážitkov (ne/príjemných).

buďte rád, že hlava funguje, niektorí sa o to snažia celý život.

(smoking)

image


Související témata

+4 bodů
3 odpovědí 162 zobrazení
7.9.2015 v kategorii Zdraví, krása Jirkasv
0 bodů
2 odpovědí 150 zobrazení
0 bodů
1 reakce 165 zobrazení
23.4.2016 v kategorii Mobily anonym
+3 bodů
1 reakce 144 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 647 zobrazení
0 bodů
1 reakce 324 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 330 zobrazení
14.6.2014 v kategorii Diskuze ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)
...