0 bodů
724 zobrazení
v kategorii Auto moto

Nebo to lze jen u některých vozů?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Zážehové - pokud vím, v zásadě, všechny (nejsem si jist wankelem).



0 bodů
chtěl bych vědět jestli můžu vyměnit benzínový motor za naftový do auta
mowla Domácí (2.9k bodů)
Ano, zajisté...

Cenově a organizačně je to složité podobně, jako si auto postavit celé sám a - nechat homologovat pro provoz...
:-D

Ne - technicky to možné je, pokud jde o zákony, pak také  - ale je MNOHEM levnější stávající auto prodat (nebo sešrotovat)  a koupit nové (NOVÉ - nejen jiné).
jo děkuju a ještě bych chtěl vědět kolik by tak to předělání zhruba stálo
mowla Domácí (2.9k bodů)

laugh
Kolik by stálo auto???
laugh
Řádově počítej statisíce Kč - ale přesněji ti to řekne člověk, který ti pro danou přestavbu udělá projekt (nutný...!).

aha takže jenom že chcu předělat benzínový motor na naftový v autě tak mi musí udělat někdo určitě projekt? a řádově statisíce Kč jenom za motor?
mowla Domácí (2.9k bodů)

Zřejmě o téhle problematice mnoho nevíš a nepřečetl sis, co jsem psal -  je MNOHEM levnější stávající auto prodat (nebo sešrotovat)  a koupit nové (NOVÉ - nejen jiné)

Nejde o "za motor" (mimochodem - cenu motoru jsem ´nepočítal´), ale za přestavbu vozidla (každé auto - kus, podle VIN, je homologováno podle určitých parametrů - zjednodušeně - podle projektu).
Na přestavbu potřebuješ projekt (výměna typu motoru je změna oproti původnímu projektu; přitom může jít i o výměnu benzin za jiný benzin, podstatný je typ motoru - různý obsah, různá konstrukce, různé palivo).
Další, co potřebuješ, je schválení projektu (každé změny  - např.  namontuješ těžší motor a musíš řešit zavěšení kol, pružiny, tlumiče, brzdy...; nebo výkonnější motor - a to samé; nebo motor s jinými vibracemi - a to samé) a posléze přezkoušení funkčnosti (opět každé změny) státní zkušebnou - to ti zařídí homologaci.
A tohle stojí ty statisíce (které běžně za homologaci - otypování - platí automobilka).

Teprve pak můžeš získat techničák k novému typu auta...

no jo ale já bych to potřeboval kdyby to šlo tak ten motor vyměnit na stávajícím autě které je ještě v pořádku než bych kupoval nové a mohl bych mít nový motor na starém autě vůbec?
mowla Domácí (2.9k bodů)
Tak ještě jednou - tak podstatnou součást auta nelze jen tak vyměnit!!! Ne legálně...!
Musel bys provést přestavbu auta - a pro tu platí to, co jsem psal výše...!

Pokud chceš vyměnit motor (protože odešel) za jiný, musel by to být motor stejného typu  - abych ti dal příklad, pak např. u Škody motor 1.9 TDi BSW za 1.9 TDi BSW, ale už ne za 1.9 TDi BLS...

Je ti to jasnější??
Pokud ti dal někdo jiné informace, pak
a) ví o tom PéeRDé
b) dělal si z tebe srandu
c) chce tě podvést (vytáhnout z tebe peníze za něco, co ti bude k ničemu)

BTW - přečti si Vyhlášku o schvalování technické způsobilosti..., kterou se tahle problematika řídí ( https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2014-341 ).
jo dobře a ještě bych se chtěl zeptat jestli by šlo přidělat do jakého koli auta el.okna a jestli ještě klimatizaci a nebo jestli by nešlo udělat střešní okno
mowla Domácí (2.9k bodů)
Elektricky ovládaná okna - jistě, pokud pro dané auto takové pohony existují, lze to bez problému (nejjednodušší je vyměnit nejen pohony, ale i tapecírunk dveří - příp. celé dveře, nemusíš řešit díry po klikách a umístění spínačů). Pokud neexistuje, lze to také, ale už složitěji (musíš sehnat vhodné pohony - aby se do dveří vešly a šlo na ně uchytit sklo, kam umístit spinače...).

Klimatizaci bych neřešil, to je příliš složité (ledaže bys chtěl externí klimu s jednotkou na střeše - jak se montuje třeba na chladírenské dodávky) - přidat chladič, čerpadlo, vyměník... To se nevyplatí.

Střešní okno - obyčejné - na většinu aut lze (uděláš díru do střechy a okno osadíš)  - ale nedělal bych to (takové střešní okno je jen pro zlost - zatéká, zejména v zimě; svítí ti slunko do xichtu). Pokud jde o šíbr - opět, je to složitější (kromě okna samotného musíš namontovat za okno celý mechanismus pohonu). Osobně jsem na několika autech měl (obé)  a už bych nechtěl ani jedno - jen pro zlost...

;-)

___
Než řešit takové ´dodělávky´ - raději si pošetři peníze a kup si lepší auto...
jo dobře dík
0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)
Upraveno mowla
Teoreticky jde - v praxi se to ale jen u menšiny motorů (motorů - jde o přestavbu motoru, NE auta - na typu auta až tak nesejde) vyplatí.

Buďto si o celé věci něco nastuduj anebo upřesni dotaz - tyto stránky svým rozsahem neumožňují pojmout danou problematiku komplexně.

SÁÁÁKRA - zase recyklovaná otázka...!!!
no jenom bych potřeboval předělat motor 1.8 který už je ted nefunkční a jestli bych tam musel dat znova stejný a nebo už bych ho mohl vyměnit za jiný?
mowla Domácí (2.9k bodů)
Musel bys tam dát úplně stejný (přesný typ - nestačí jen "1.8")  - jaký motor tam teď máš??
ted tam mám právě 1.8 benzín
mowla Domácí (2.9k bodů)

angry

"1.8 benzin"  - to je naprosto nedostatečná informace (tou můžeš ohromit spolupijce piva v knajpě - v případě, že on jezdí 1.2 HTP).

TYP motoru je to, co máš zapsáno v TP (velký techničák).

jo dobrý a do techničáku se zítra podívám a dám vědět jestli nezapomenu
mowla Domácí (2.9k bodů)

Já to nepíšu proto, abys mi to dával vědět - ale abys věděl, jaký motor - případně, shánět...

Info o kubatuře a palivu opravdu nestačí - i u jednoho typu auta se vrámci několika let výroby mohou motory lišit (i když palivo a kubaturu mají stejnou)...
A naopak - je obvyklé, že se daný typ motoru montuje i do několika modelů - typicky VW-Škoda-Audi sdílí motory (např. v Golfu, Octavii, A3, A4...).

wink



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 214 zobrazení
21.5.2014 v kategorii Auto moto Jezdec
0 bodů
2 odpovědí 296 zobrazení
+3 bodů
3 odpovědí 242 zobrazení
+3 bodů
4 odpovědí 213 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 92 zobrazení
30.9.2015 v kategorii Auto moto janek
+2 bodů
1 reakce 89 zobrazení
1.9.2015 v kategorii Auto moto Kamil55
+4 bodů
2 odpovědí 271 zobrazení
3.9.2015 v kategorii Auto moto martin
0 bodů
3 odpovědí 568 zobrazení
0 bodů
1 reakce 320 zobrazení
...