0 bodů
3.2k zobrazení
v kategorii Společnost

Kdybych někdy třeba v 50 letech skončil na nějaký rok na pracáku (nikdy člověk neví jak co bude) bude se mi doba po kterou budu na úřadu počítat do odpracovyných let?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

6 reakce

+2 bodů
ježura Registrovaný (35 bodů)

Do odpracovaných let se při vzniku nároku na důchod započítávají maximálně 3 roky evidence na ÚP.



0 bodů

To jsem chtěl slyšet. Dík (y)

ježura Registrovaný (35 bodů)

Za málo.Samozřejmě platí v současnosti,za pár let to může být jinak.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)
Upraveno mama

Jak se započítává evidence na úřadu práce do důchodu:

Přesto, že si řada občanů myslí, že pokud jsou evidováni na úřadu práce, jsou sociálně pojištění, není tomu vždy tak. Evidence na úřadu práce se totiž „do důchodu“ započítává jen částečně a pouze omezené období.

Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění totiž v § 5 odst. 2 písm. a) říká:

„Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále osoby osoby vedené v evidenci Úřadu práce České republiky – krajské pobočky, popřípadě pobočky pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou jim náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše 3 let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba 3 let se zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod, doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše 1 roku, a nezapočítává se do ní jiná náhradní doba pojištění nebo doba pojištění, které se kryjí s dobou, po kterou je osoba vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání; za dobu, po kterou náleží podpora v nezaměstnanosti, se přitom považuje též doba, po kterou se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje z důvodu, že osobě vedené v evidenci uchazečů o zaměstnání přísluší odstupné, odbytné nebo odchodné.

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-155#cast2

strašná formulácia tohto zákona, to naozaj nie je písané pre dôchodcov čakateľov

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Led, je hrozné, že je to celé v jedné větě. Tím se text stává složitější na rozdělení do hlavních bodů a myšlenek. Doufejme, že se v tom vyznají úředníci..... (happy)

0 bodů
Ahoj, potřebuji vaši radu. Mám brigádu při úřadu práce, kterou jsem neoznámila hned první den a překročila jsem částku 5 500. Ale bylo mi řečeno, že pokud si vydělám částku nad 10 000, tak sociální zdravotní za mě platí zaměstnavatel. Hrozí mi vyřezaní z evidence, pokud jsem vydělala nad deset tisíc ? Potřebuju opravdu pomoct jak mám postupovat ? Co všechno budu platit ? Jsem na dohodu o provedení práce. Předem děkuji za odpovědi :)
0 bodů

U vás se o nepracující stará stát a jakýsi ÚP?? Tak to jste v socialismu. A ještě vám k tomu počítají neodpracovaná léta? Komunismus.

Zde v USA jsem ÚP zrušili co pamatuji nejméně před dvaceti lety. Každý se stará sám o sebe a o svoji práci a podpory v nezaměstnanosti vyřizuje automatizovaný telefonní systém "Marvin" třeba v Michiganu. Po zodpovězení několika absurdních otázek PRAVDIVĚvám i řekne dostanete-li podporu, kolik to bude a na den přesně kdy budete mít šek ve schránce nebo na debitní kartě. Ten systém o vás ví skoro všechno. Stačí jeden odvod či nepravdivá odpověď a budoucnost s ohledem na podporu bude nadlouho zpackaná.

Tedy každý si MUSÍ práci hledat sám. Jen on ví co chce a za kolik. Pravda na plný důchod se  tu v USA musí odpracovat plných 10 let. (Proč asi?) Za 25 let odpracovaných v Čz mám 7,000 Kč a za 25 let v USA 75,000 Kč měsíčně. Se ženou dohromady všechny důchody a penze od zaměstnavatelů, 108 až 115,000 Kč měsičně čistého podle kurzu. Nic moc, je to zlomek mého platu co jsem míval. Nicméně žena aby brala aspoň polovinu částky manželova důchodu, tu nemusí pracovat vůbec. A to se nějaký ministr u vás nechal slyšet, že důchodu v ČR zaniknou úplně. Mám ovšem zainvestováno a chudákem se stát už nemohu.

Vy jste ale BOREC!


Související témata

0 bodů
3 odpovědí 3.6k zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 399 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 350 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 2.0k zobrazení
0 bodů
1 reakce 273 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 412 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 369 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 294 zobrazení
+3 bodů
5 odpovědí 417 zobrazení
...