0 bodů
7.5k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Dostala jsem 1/2 kila česneku tak přemýšlím jak ho uchovat. Napadlo mě naložit ho do oleje jako takovou česnekovou pastu v oleji. Děláte to někdo? Že bych ho nadrtila a pak zalila olejem?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+1 bodů

Česnek nenakládám, takže jsem vám vyhledala recepty.

  1. Stroužky česneku hustě poskládáme do malých lahviček, zalejeme olejem a sterilujeme 20 minut při 85 °C nebo 15 minut při varu.

Takto připravený česnek ztratí ostrou chuť, ale olej je velmi jemně ochucený, použije se na ochucení jídel a salátů a česnek je vhodný také do salátů i na přímou konzumaci. Je dobrý hlavně pro lidi s citlivým žaludkem.
http://www.recepty.cz/recept/cesnek-v-oleji-7610

  1. Česnek oloupeme a umeleme na strojku nebo jej rozdrtíme v lisu na česnek. Ve skleničkách promícháme olivový olej - lisovaný česnek - sůl (sůl každý jak má rád). Důležité je nedávat plné skleničky, obsah nabobtná a vytéká pak olej ven.
    Takto konzervovaný česnek uchováváme nejlépe v chladu, i ve spíži. Vydrží rok i déle. Změní trochu barvu, ale jinak je výtečný. Lze použít do všech jídel, s oliv. olejem je zdravý a hlavně vždy připravený k použití!

Konzervuji takto česnek již léta, letos poprvé s extra slunečnicovým olejem lisovaným za studena, a mám tu nejlepší zkušenost.

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=141104

  1. Medávno jsem dostala radu na uchování česneku. Vyzkouším příští rok.
    Paličky česneku rozebereme, jednotlivé stroužky oloupáme a zalijeme studeným solným nálevem. Zavíčkujeme a uložíme v chladu
    Na 1 l vody 250 g soli


+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Přiznám se, že nakládání do oleje nepreferuju - pokud mám česnek, se kterým aktuálně nevím ´co by´, utřu jej se solí a uložím jako prosolenou pastu. Sice zezelená, ale uchová si ´plnou´ chuť česneku.
Naložením do oleje se česnekové silice vyluhují a sice ochutí olej, ale stroužky chuť z valné části ztratí.

0 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Já jsem předloni podle receptu na netu, vyrobila pastu. Oloupaný česnek jsem nasypala do půllitru na pivo, zalila olivovým olejem, ale určitě nemusí být olivovy. Toho česneku bylo slabý půllitr a oleje trochu nad něho. Tyčový mixer a hotovou pastu jsem měla ve skleničce od jogurtu ve dveřích ledničky ještě letos v zimě. Není sice nad čerstvý česnek, ale z těch skladovaných se mi toto líbilo nejvíce. :o

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Teď to po sobě čtu a vypadá to, že toho česneku je skoro půllitr. Nene. slabá plovina půllitru.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 2.1k zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 562 zobrazení
31.12.2015 v kategorii Rostliny, zahrada Valentýna. Praha
0 bodů
2 odpovědí 650 zobrazení
+1 bodů
4 odpovědí 3.2k zobrazení
16.11.2014 v kategorii Rostliny, zahrada boruvka Registrovaný (403 bodů)
+2 bodů
4 odpovědí 322 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 620 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 927 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 872 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 223 zobrazení
...