0 bodů
334 zobrazení
v kategorii Škola, příklady

Myslím, že to bude metafora nebo metonymie, ale nejsem si jistá...

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů

Upraveno

Co přitahuje muže k ženám?
Když Stvořitel stvořil Ženu obdařil ji silou, co jako otisk jejího ducha vládne mužům, květem ženství, co svou vůní, svou krásou, svým citem láká, přitahuje muže,
co vyciťují tenhle květ čistého ženství, jako nejjemnější zachvívání i k ženě vzhlíží, shledajíc v ní pravý klenot své lásky.
Z jarního poupěte v létě rozvinutý květ se zjeví, co na podzim všemi barvami hraje, aby v zimě bílými odstíny dobýval svět.
Lásky cit, ten květ ve svitu slunce, záři svým jasem, svou krásou, jak květ ženství v rozpuku, svou něžností i křehkostí, jak pravý klenot život dává.
Možná to není jako v učebnicích píší, možná to není, jak moudří říkají, ale je to láska, cit, mateřství, ten květ ženství, co lidstvo provází od jeho zrodu až do skonu.

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Led, z čeho jste citovala? Co to je?


Upraveno

To som vytrhla jednu vetu " Stvořitel daroval každé ženě vzácný dar a tímto darem je vznešený květ čistého ženství." z náboženskkého traktátu, o ktorom radšej ani nebudem hovoriť, aby ma moji priatelia z cirkve neupálili ako bosorku a metaforicky ju prispôsobila otázke.
Každý môže "květ ženství a shledání v něm ten pravý klenot" chápať podľa svojich znalostí a skúseností rôzne. Preto som do záveru vložila "Možná to není jako v učebnicích píší, možná to není, jak moudří říkají,"
Ja som tieto pojmy chápala takto.

metonymie (wikipedie):
Jako strukturní metonymie se nazývá například přenos pojmenování, při němž si zachovává i původní význam. Může jít například o přenos z abstraktního pojmu (děj, stav, vlastnost) na věc nebo osobu, z věci nebo osoby na abstraktní pojem nebo mezi dvěma abstraktními pojmy různého druhu.
metafora (wikipédia):
Metafora ma obraznú (poetickú) a poznávaciu (noetickú) funkciu. Metafora sa používa na to, aby sa oživil prejav a aby sa vyzdvihla niektorá vlastnosť javu, aby vyjadrenie bolo názorné, obrazné. Vzdialenosti medzi pomenúvanou vecou a pomenovaním sa nazývajú asociačné polia.Metafora ma obraznú (poetickú) a poznávaciu (noetickú) funkciu. Metafora sa používa na to, aby sa oživil prejav a aby sa vyzdvihla niektorá vlastnosť javu, aby vyjadrenie bolo názorné, obrazné. Vzdialenosti medzi pomenúvanou vecou a pomenovaním sa nazývajú asociačné polia.



0 bodů

já bych tedy řekl jmenné epiteton
metafora nebo metonymie je náhrada slova za slovo
"květ ženství" je rozvoj slova nějakým přídavkem, jiným slovem

"pravý klenot" by podle mne tedy byl taky epiteton --- i když tady bych řekl, že je to pleonasmus, protože si dovedu představit "nepravý šperk", ale sotva už "nepravý klenot"

ale samotné slovo "klenot" jako výraz pro tu ženskou bych bral jako metaforu (podle podobné funkce ve společnosti) - přeneseně klenot mezi věcmi = klenot mezi lidmi ... jako třeba černá ovce ve stádě nebo belsenská bestie

metonymie by bylo "lesbička", "ostraha", "učenka"



Související témata

+2 bodů
0 odpovědí 209 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 786 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 110 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 1.1k zobrazení
...