+2 bodů
1.2k zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Pomalu mi odkvétají i podzimní trvalky a nevypadají moc pěkně. Mám je ostříhat teď, nebo počkat do jara?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

0 bodů

teď
jsou hnusný a už k ničemu
ale zase kdoví, co bude na jaře, třeba je to zbytečná práce

Jak můžeš tak ošklivě mluvit o kytičkách? :) Mám ještě pořád krásné chryzantemy a hortezie. (f)



0 bodů

Upřesni které máš a on ti to někdo vyhledá na netu. :D

Za mne - je to jedno, příští rok stejně vyrazí nové výhonky. U trvalek je důležitý jen kořen. S vyjímkou Ibišku který ještě tvoří semena a má se stříhat až na jaře stříhám všechno na podzim z estetických důvodů, aby přes zimu netrčely ze sněhu ošklivé uschlé tyčky. :)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
+1

Neupřesním, vyhledat bych si to mohla sama, ale nač bych to dělala, když tu mám možnost se zeptat na osobní zkušenost :D

ježura Registrovaný (35 bodů)

Stříhám všechny odkvetlé na podzim,zkracuji asi na 10 cm od země,zakrývám chvojím nebo slámou.Trčící dlouhé stonky nyvypadají moc pěkně,navíc umožňují rychlejší promrznutí rostliny při prvních holomrazech.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Teď jsem z toho ještě víc zmatená - jak by mohly dlouhé stonky umožnit rychlejší promrznutí? Ten záhonek je celý letošní, je tam geotextilie a mulčovací kůra. Chvojí ani slámu nemám. Chjo (wasntme)

ježura Registrovaný (35 bodů)
Upraveno ježura

Asi to vysvětlím selským rozumem,ale dokud jsou stonky zelené a mokré,mrazík se snáz dostane hloběji ke kořenům.Řídím se zkušenostmi,na zakrytí postačí i mrazuvzdorná folie (happy)

Sůwičko, napiš přesně o které rostlinky máš starost, jinak ti opravdu dobře nemůže poradit nikdo. Venkovních trvalek které kvetou na podzim je vážně moc. Hlavně je rozdíl jestli myslíš nějaké keře (ty se u země nestříhají) nebo kytičky které už teď odkvétají a jestli je to česká klasika, nebo něco choulostivého z dovozu. Zakrývat se také nemusí všechno

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Už jsem konečně našla fakturu. Jsou to 2 druhy aster - Aster Haslam a Aster novae, 2 druhy host a Agapanthus "Pinocchio". Na begonii už jsem se ptala, přesně je to Begonia "Doublet Pink" ( ledovka, voskovka plnokvětá ). Pak jednu nevím, bude to nějaký druh anemonie, ta ještě plně kvete a zbytek jsou zakrslé jehličnany a ozdobná tráva kostřava. Ještě se tam samy vysemenily hledíky, s těmi nemusím dělat vůbec nic, protože často kvetou i v průběhu zimy. Takže vlastně jde jen o ty astry. Díky za pomoc :)


Upraveno
+1

Astry ostříhej, jen by dělaly v zahradě ostudu a příští rok znovu vyrazí. Zakrývat je nemusíš :)
Hosty miluji :) taky přežijí všechno, žluté listy ustřihni, zakrývat nemusíš. Anemone je cibulovina, na zimu se nevyndavají, přežijí. Kostřava je nízká, vůbec jí neřeš. Hledík je jen letnička, ale množí se sami semenem, tak je vlastně máme pořád. :) Máš dobrý výběr, přežije ti všechno. :-) tedy až na ten Agapanthus. Máš určitě krásnou zahrádku, ráda bych jí viděla. :)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Díky moc, na ten Agaphantus se podívám na stránky zahradnictví, odkud jsem ho koupila. Já původně na to chtěla pozvat odborníka, jenže nezadařilo se, tak jsem se do toho pustila sama. Teď už to moc na focení není, ale jestli tu vydržíme do jara :), tak udělám celou sérii fotek :D

+1

Sůwičko, odborníka na úpravu zahrady nepotřebuješ, to je pro líné pracháče. :) Stačí si vybrat co se ti líbí a vědět jestli to chce stín, polostín nebo přímé slunce, jinak se tomu dařit nebude. Jestli jsi chtěla hezké modré zvonečky, můžu ti doporučit Gentiana (hořec) ale jen jestli máš místo na sluníčku. Já už mám bohužel zahrádku dost zastíněnou, mohu vybírat jen z těch do stínu.

+1

zadejte popis obrázku zde

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Jsou moc hezké, ale není to moje oblíbená barva :)

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Zde je to vysvětleno, myslím odborně.
http://cz.natur-im-garten.at/start.asp?b=6609

+1

Moc to nechápu, jaká je třeba podzimní astra potrava pro ptáky? No asi tedy záleží na tom jestli chceme mít v zimě hezkou zahradu, nebo úkryt pro hmyz :D

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Azaelo, to také nevím, jedině ještě napsat dotaz na stránky v odkaze.



Související témata

0 bodů
5 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 2.5k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 299 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 131 zobrazení
0 bodů
1 reakce 386 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.8k zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 131 zobrazení
...