0 bodů
355 zobrazení
v kategorii Kutilství, návody
Jak silný musí být vodní tok, aby se vyplatilo vybudovat malou domácí elektrárnu a  využít vodu k výrobě elektřiny?
Děkuji.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů

Upraveno

1 - Najprv si vyhľadajte predpisy k stavbe a prevádzkovaniu MVE, aby neprišla nazmar vaša práca a taký detail: peniaze

len pokiaľ je samotná MVE v takej vzdialenosti, že nie je možné, aby jej existencia, prevádzka, alebo prípadná havária ohrozila bezpečnosť stavby podliehajúcej dohľadu, tak sa spravidla nad samotnou MVE nemusí zabezpečovať technicko-bezpečnostný dohľad. Ak sa vodná stavba nekategorizuje ešte v etape jej projektovej prípravy, jej stavebník nielenže porušuje vodný zákon, ale hlavne vystavuje sa riziku možnej havárie vodnej stavby ešte počas jej výstavby. Taktiež tu hrozí riziko, že ak bude pre vodnú stavbu predpísaný určitý druh merania technicko-bezpečnostného dohľadu, tak dané merné zariadenie sa už nemusí dať dodatočne osadiť, alebo bude jeho osadenie výrazne drahšie, ako počas výstavby. 

.

2 - ale teraz priamo k otázke:

Požadovaný výkon elektrárne závisí na prevýšení elektrárne, teda od výšky z akej voda padá, a od prietoku vody, teda množstva vody, ktoré pretečie cez turbínu. Teda pokiaľ na úseku dosiahneme vyššie prevýšenie, na dosiahnutie požadovaného výkonu stačí odviesť menšie množstvo vody. Hľadá sa kompromis medzi dĺžkou prívodu vody a hltnosťou (spotrebou vody) turbín.

V odkaze je uvedený príklad MVE 96kW v obci Lomná

.

V ďalšom odkaze je náčrtok možnosti realizácie vodnej elektrárne a kroky ktoré je potrebné podniknúť.
Dôležitým faktorom pre realizáciu vodnej elektrárne je stanovenie výkonu ktorý závisí od spádu a prietoku vody využitej na pohon turbíny. 

imagePri známom prietoku a spáde vody je možné stanoviť hodnotu výkonu malej vodnej elektrárne nasledovne :
Výkon (kW) = spád (m) x prietok (m3/s) x grav. konšt. (9,81) x účinnosť (0,6)

Ak teda potrebujeme cca príkon 15kW čo pre stredne veľký dom je postačujúce potom (15(kW) = spád (m) x prietok (m3/s) x 9,81 x 0,6

.

3 - Doporučujem pozrieť si fórum U Pramene zamerané na malé vodné elektrárne

.

Dodatok:

Jednoduchá odpoveď by vás skôr oklamala vo svojej jednoduchosti. Nebola by ozrejmila navonok jednoduché riešenie vo svojich záludnostiach. Mnoho ľudí sa totiž vo svojich kutilských prácach dopúšťa jak právny, tak i odborno-technických chýb. Objasnenie problemu je základ úspešnej práce. Preto som vložila odkazy.

Ano děkuji, samozřejmě že tam pošleme tam odborníka, nechtěli jsme nic budovat svépomocí. smiley

Výklad je zbytečně složitý, stačila mi jednoduchá odpověď.
Mám ještě jeden dotaz, chceme i solární panely na ohřev vody a vytápění, máme tedy nárok na státní dotaci.

Celý objekt bude  budován pod názvem biofarma.
Máme nárok i na dotaci od EU?

 

Toto fórum není na kvalifikované odpovědi dostatečně kompetentní. Hledejte nějaké fórum přímo o dotacích nebo o biofarmách, ale stejně se nejspíš nevyhnete placené konzultaci profesionála na dotace či minimálně neplacené konzultaci někoho z toho oboru, který potom bude chtít na Vás a Vaší dotaci vydělat.

A protože získávání dotací je dnes velice složitý obor a kdo to dělá poprvé, udělá spousty chyb a potom mu dotace není uznána nebo to vyřizuje postupně přikládáním příslušných listi a dalších věcí o roky déle, je doporučený postup zadat tu dotaci solidnímu profesionálovi - firmě, kde s tím mají zkušenosti a dělali to už mnohokrát ke spokojenosti svých klientů. Který si ovšem z té dotace po vyřízení uloupne příslušný desátek, neboť se tím on a jeho firma živí.

Děkuji, tušila jsem že to nebude jednoduché, počítáme s tím hradit si vše sami.

Jednoduchá odpoveď by vás skôr oklamala vo svojej jednoduchosti. Nebola by ozrejmila navonok jednoduché riešenie vo svojich záludnostiach. Mnoho ľudí sa totiž vo svojich kutilských prácach dopúšťa jak právny, tak i odborno-technických chýb. Objasnenie problemu je základ úspešnej práce. Preto som vložila odkazy.




Související témata

0 bodů
5 odpovědí 632 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 520 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 231 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 1.3k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 605 zobrazení
0 bodů
1 reakce 158 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 358 zobrazení
8.7.2014 v kategorii Ostatní Laňka
0 bodů
3 odpovědí 503 zobrazení
...