0 bodů
687 zobrazení
v kategorii Právo a zákony
Dobrý den,

potřeboval bych poradit, chystáme se se snoubenkou na cestu do Rumunska za kamarádem, bohužel je to všechno celkem na rychlo a tak nevím zda-li stihne úřad vyřídit cestovní pas včas, jelikož snoubenka ho zatím nemá. Četl jsem že do zemí evropské unie se dá cestovat jen na občanku a to včetně letadel, jen u Rumunska jsem z těch informací docela vedle. Proto je možné letět do rumunska a pak zpátky pouze na občanku bez cestovního pasu? Moc děkuji za pomoc.
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
pri cestách do bulharska, na cyprus, do chorvátska, írska, rumunska a spojeného kráľovstva a späť však na hraniciach naďalej musíte predložiť platný preukaz totožnosti alebo pas. tieto krajiny, hoci sú členmi eú, nepatria do schengenského priestoru bez hraničných kontrol. pred cestou si preverte, aké doklady potrebujete na vycestovanie zo svojej krajiny a na vstup do krajiny eú mimo schengenského priestoru, ktorú plánujete navštíviť.

v každej krajine - i v európe - je totiž za doklad totožnosti považované niečo iné - vo švédsku vám stačí banková karta, v británii vodičák (pozor - ale nie ako cestovný doklad!), preto je potrebné vedieť, čo v rumunsku považujú za doklad totožnosti.

podľa mňa ale stačí zatelefonovať na rumunskú ambasádu a tam potrebné informácie získate z prvej ruky.
image
Tak jsem napsal přímo na ambasádu a dostalo se mi odpovědi že to jde i na občanku bez pasu. Děkuji

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)
 
Nejlepší reakce

Ano po Schengenskem prostoru se da cestovat na obcansky prukaz durazne to vsak nedoporucuji je velice zadane mit dva doklady obcansky prukaz + Pas ..mejte na pameti ze nestesti nechodi po horach ,ale po lidech.

Doklady nikdy nemejte oba v jednom zavazadle nebo na stejnem miste ..muze se stat cokoliv ztrata odcizeni atd.ale z5 k otazce >>

Informace o cestování do Rumunska

Doklady

Občané ČR mohou do Rumunska přicestovat s platným cestovním pasem či platným občanským průkazem.

Vice v odkaze zde >> Velvyslanectvi Ceske republiky v Budapesti <<

Pokud se jedna o Pas Tak pas vam vystavi i do 2 tydnu je vsak vystavem pouze na 6 mesicu

Vice info zde >>> Vydani cestovniho pasu << nenechte se zmast ze jsou to stranky Ostravy pasy se vystavuji vsude stejne :D je to jen orientacni ..

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢
Děkuji za rychlou odpověď pokud se tedy rozhodnem cestovat pouze na občanský průkaz aspoň u snoubenky já pas už nějakou dobu mám, opravdu s tím na letišti nebude problém? Děkuji
uznávání občanských průkazů souvisí s občanstvím členského státu EU a nikoli s Schengenským prostorem (ostatně Rumunsko NENǏ součástí Schengenského prostoru)




Související témata

+3 bodů
3 odpovědí 884 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 487 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 185 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 172 zobrazení
8.6.2015 v kategorii Diskuze anonym
0 bodů
2 odpovědí 205 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 341 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 173 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 237 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 2.9k zobrazení
...