0 bodů
208 zobrazení
v kategorii Počítače, internet
DOBRÝ VEČER,na chatě mi trochu mrzlo a já nevím jestli se něco nepoškodilo

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
Led1 Registrovaný (138 bodů)
Mráz nerobí dobre ani pre elektroniku pretože znižuje ich prevádzkovú teplotu. Pri batériach spôsobí spomalenie chemických reakcií (toto sa využíva pri skladovaní baterií). Optimálna vonkajšia teplota pre prácu pc_elektroniky je medzi 10°C - 25°C


0 bodů
Dobrý den,

předpokládám, že obojí - laptop i router - bylo na chatě vypnuté. Záleží na tom, jak moc mrzlo, částečně také, jak dlouho, a jakým způsobem probíhalo rozmrazování. U routeru by to vadit nemuselo vůbec, u laptopu jsou kritickými místy displej a baterie, které nemají rádi mráz.

Po absolvování "mrazivé kúry" se na displeji mohou začít tvořit bílé mlhavé skvrny viditelné při zapnutí, které znesnadňují vidění obrazu na obrazovce (tam, kde jsou). Skvrny se později už samy od sebe nerozšiřují a displej dál funguje - ale už natrvalo s těmi skvrnami. Na vznik skvrn má vliv také vlhkost a způsob návratu k vyšší teplotě (nad bodem mrazu).

Další slabé místo jsou baterie, jejichž kapacita se při nižší teplotě snižuje, a jsou-li vystaveny delší dobu nízké teplotě bez dobíjení, znehodnotí se.

Obecně platí, že jakákoli elektronika přinesená z míst, ve kterých byla zima nebo dokonce mrzlo, do tepla (v případě chaty po opětovném zatopení), by se měla ohřívat velmi pomalu, aby se předešlo kondenzaci vody (nebo desublimaci jinovatky) na jakémkoli povrchu, zejména povrchu elektronických součástek. Technika by se měla připojovat ke zdroji napětí až po odpaření zkondenzované vody (sublimaci jinovatky), tedy až po prohřátí na "normální pracovní teplotu", což je, dejme tomu, aspoň +10 °C. Ohřívat se ale musí velmi pomalu (raději nedávat na topení).

Problém prakticky všech domácích spotřebičů je ten, že nejsou vodotěsné, takže se vlhkost může dostat dovnitř k elektronice.

Vladimír Kocour


Související témata

0 bodů
2 odpovědí 5.9k zobrazení
+1 bodů
1 reakce 90 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 147 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 196 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 2.0k zobrazení
0 bodů
1 reakce 423 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 174 zobrazení
...