0 bodů
590 zobrazení
v kategorii Společnost

Co se třeba nosilo nebo co měl každý doma? Nějakou vzpomínku

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

8 reakce

+4 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Koukám samí mladý klucí. :)
No co pro mě znamenají osmdesátá léta? Už si ani nepamatuji, ale přesto něco. Vzniká naprosto katastrofální hudba. Village People, Ottawan a podobný humus nám zanechala tato doba. Do hudby se zde implantovaly příšerné černošské rytmy. Pro mě neposlouchatelné pazvuky.
Ale je to můj názor. Podle mě člověk poslouchá to, co se hrálo v jeho sedmnáctých letech. A to byly u mě Deep Purple, Uriah Heep, Nazareth, Rolling Stones, Led Zeppelin a mnohé starší kusy.:)

V Praze byla někdy v těch letech (78-80) v dnešním kongresovém centru výstava tuším že firmy Panasonic. Tam jsem jeden den čekal ve frontě 8 hodin a nedočkal se. Fronta snad kilometr. Druhý den jsem si přivstal a po pěti hodinách nás na dvacet minut pustili dovnitř. Tam jsme "slintali" a čuměli co se ve světě vyrábí. Porovnávali jsme samozřejmě s bolševickou nabídkou našich obchodů. Záviděli jsme a zároveň jsme byli n a s r a n í, na tu dobu, na režim. Dnešní mladí lidé si to ani neumí představit co to bylo za dobu.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

vieš ***.

(smoking)

image
opicak Registrovaný (769 bodů)

Arygnoc - já vím, že nostalgicky vzpomínáš na éru bolševíka. Ano havíři a jejich rodiny se měli líp. Měli by se mít lépe i v dnešní době, ale to je jiná věc. Možná ti ke štestí stačí mít v lednici flákotu masa, lahváče a mít kam chodit do práce a žít život, kde se o nic nestarám, protože to tak nějak všechno bídně funguje, ale nemusím se starat - komouš mi řekne kdy mám kam jít a kdy co budu smět udělat.
Nevím, kam jste chodili do obchodu, ale já si vzpomínám na tu dobu jako na dobu neuvěřitelného nedostatku, bídy a omezování lidskosti.
Slovo NEMÁME, se ozývalo z obchodů jako ozvěna. Jen namátkou -jednou neměly ženský vložky, pak nebyly zubní pasty. Sotva přivezli soudruzi nějaký hnus, co se po něm chtělo blít a zuby s tím čistit nešly, došel hajzlpapír. A to nebyl nedostatek na den, či dva, ale i měsíce chybějící zboží. První tak trochu solidní televizor Oravan II byl k mání jedině po známosti a za úplatek. Na auta se čekalo roky. V té době (1975) jsem si kupoval motorku Jawa 634, čekalo se na ní. Co mi chceš povídat o tom, že bylo všechno. Nebylo mnoho věcí, bez kterých se dá obejít, ale hlavně nebyly základní životní potřeby.
A jak píšeš "akurát si za to musel zaplatit", takže tomu rozumím tak - musel jsem dát úplatek.
Tak na takovou dobu já vzpomínám jako na dobu nejhoršího úpadku lidské společnosti.

mowla Domácí (2.9k bodů)

Já su sice mladší - ale tehdejší nesvobodu, skoro nemožnost - chovat se ´dle libosti´ (aniž bych chtěl někomu ubližovat)... To si pamatuju...
Zboží v krámech tehdy a dnes je - samozřejmě - neporovnatelné, ale to není to důležité.
To, že jsem si ´nemohl´ obléct, co jsem chtěl (z dostupného), to, že jsem se nemohl ostříhat, jak jsem chtěl, to, že jsem nemohl říkat, co jsem chtěl...
Zasaní komunisti - někteří vychaní a mocichtiví, někteří naopak hloupí, tupí. Některé by za normálních okolnotí zavřeli (do basy či blázince). Haj*li...

frantaXX Registrovaný (298 bodů)

Opicaku, nebyla to vystava od firmy Panasonic, ale mezinarodni vystava Fotokina. Byl jsem na ni taky. Zaujala me tam kamera v 2,5 mm dirce(skryta v dirkovanym panelu) s prenosem na barevnou televizi(ktera uz par let byla, ale nikdo ji doma nemel), proste dneska normalni na kazdy propisce, ale tenkrat? A zadna fronta, asi jsem tam byl hned prvni den. Nejen, ze tam bylo dost k videni, ale byli si tam uz tenkrat jisti, že se za par let uz nebude fotit na film ! Cimz me pekne sokovali ! A v r. 2004 jsem byl "nucen" si koupit prvni digifotak. Myslim, ze to bylo v breznu 78.



+2 bodů

Ja jsem z lidska prava utlacujicihi bordelu odesla,ted je po 34 letech je bordel jiny.
To ze nebyla pasta na zuby,toaletni papir,na vse se stala fronta.Jo pak jeste existoval praci prasek Samo bylo tam napsano,ze se spinave pradlo do tohoto roztoku namoci a ono se do rana vypere samo. Smrdel jak bolava noha.Jogurty byli ve sklinkach a to jen dva druhy, cisty bily a pak dalsi,kde bylo trochu marmelady,ovoce to nevidelo ani z rychliku. Kdyz jsi si koupil par kousku masa na rizky,tak ti k tomu bez ptani soupli kus masoveho odpadu,to pry se musi taky prodat,rekla prodavacka kdyz jsi se branil. Ovoce kdyz bylo tak ti nacpali do papiroveho pytliku par dobrych a zbytek se nedal pouzit. Jo jezdili po cestach Skodovky,Moskvice,Trabanti a Wartburgy. To byla vozitka pro obyc,lidi kdyz si na ne i 10 let setrili. Benzin byl za 6 Kc.ale ja mela plat 1400 a to na smeny a soboty nedele.Vsichni chodili v podobnem obleceni,konfekce,obleceni se vyrabelo v Prostejove a to asi pro celou tenkrat Cesko-Slovenskou rep.Byla to doba na kterou nerada vzpominam.

Už ses vyplakala? Já se divím, že si tě rodiče pořídili, v takové době. (doh)

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Barbakane, ale no tak....(coffee)

Na to nešlo nereagovat! (d)

+1 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

http://cs.wikipedia.org/wiki/1980 tady si muzes vybrat dle libosti ....pokud jde o mne ...tak jsem byl jeste porad na houbach ....(nod)

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢
+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

To jsem šel na gympl - možná jsou ještě někde ve sklepě mé tehdejší farmářky...

0 bodů

Pre konkrétny rok 1980
LOH Moskva - nad Československom bolo snáď viac rušno než v Auguste´68, či neskôr počas Púštnej búrky 1991 (bombardéry nad Irák) - nad hlavami nám "postavili" letecký most na olympiádu v Moskve.
Pre mňa osobne to bola nová skúsenosť (vyskúšanie teórie v praxi) o profesionálnej činnosti pozemného a riadiaceho personálu pri zabezpečovaní takéhoto mostu.

Móda konfekčná - šaty s prevažne folklórnymi a romantickými prvkami, sukne sa nosili tesne pod koleno, pomaly prichádzala orientácia na športové obliekanie.

a čo ešte také... aha... prišla k nám (do snáď väčšiny domácností) Arabela s jej čarovným prsteňom. Veru čarovná Arabela a zlý Rumburak nás v televízii bavia už skoro 34 rokov.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)
Upraveno mama

Ano, je. Po 11 letech jsem byla opět těhotná.....(inlove) (h) (wfh) (poolparty) (toivo)



Související témata

+1 bodů
5 odpovědí 260 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 177 zobrazení
15.9.2014 v kategorii Sport, volný čas opicak Registrovaný (769 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 191 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 387 zobrazení
0 bodů
1 reakce 97 zobrazení
15.11.2014 v kategorii Ostatní Mc Merkurion Registrovaný (409 bodů)
+2 bodů
2 odpovědí 327 zobrazení
7.9.2015 v kategorii Společnost matěj15
0 bodů
3 odpovědí 183 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 258 zobrazení
...