0 bodů
906 zobrazení
v kategorii Právo a zákony opicak Registrovaný (769 bodů)

Jak se díváte na maximální povolenou rychlost na dálnici?
Kdysi, když byla dálnice budována a byly vytvořeny jakési předpisy pro provoz na ní, byla stanovena nejvyšší povolená rychlost na 110 km/hod. Postupem času byla zvýšena na dnešních 130.
ALE !!!
Tato rychlost byla stanovena v době, kdy se tu proháněla vozidla bez posilovačů brzd, bez posilovačů řízení, bez ABS a kdejakých vynálezů. Rovněž tak kvalita pneumatik byla na naprosto dnes nepoužitelné úrovni. Brzdové systémy aut byla v porovnání s dnešními předpotopní.
Máme tedy naprosto odlišnou techniku na daleko vyšší úrovni (bezpečnostní pásy, airbagy kam se jen podíváme, některá auta i brzdový asistent) a přesto jezdíme rychlostmi jako pro vraky z éry bolševíka.
Podle mě se stále hledá viník nehod v rychlosti, ale on je někde jinde, on je v nedodržování vzdáleností spojené se zlozvykem jízdy v levém pruhu.
Jen nepatrné procento nehod je z důvodu vysoké rychlosti, většina je protože auta překáží v levém pruhu.

Teď se nechci dotknout brňáků, ale na to jsou naprostí géniové. Levý pruh plný a jede 80, zatímco v pravém valí 4 kamiony 90.
Já osobně předjíždím zprava (tedy prázdným pravým pruhem) zcela běžně pokud mě auto přede mnou neuhne.

HLASOVÁNÍ (pro registrované):

Předjíždíte na dálnici zprava ? (1 bodů, 33%)
Jen zleva, až když mi brzdič uhne (2 bodů, 67%)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Rád jezdím v Německu - jednak jsou dálnice poněkud kvalitnější (obecně), ale hlavně je rychlost, pokud není místní úpravou stanoveno jinak, neomezená, takže běžně jezdím okolo 200 km/h. Co je tam ale nejdůležitější - disciplinovanost řidičů. Ani kamioňáci si nedovolí u nás běžnou ´legrácku´ - předjíždění na několika kilometrech.
V Německu zprava nepředjíždím, není to potřeba.
U nás - lecky a leckde, ano. V zákoně je zmíněna souběžná jízda, pokud jsou pruhy natolik obsazeny, že neumožňují plynulou jízdu (nebo tak nějak, přesné znění se mi nechce hledat) - takže to, že mi ten přede mnou v levém pruhu neuhne (i když mám, jako rychleji jedoucí, dle zákona přednost), beru jako signál, že plynulá jízda (podle řidiče přede mnou) není možná - a tudíž platí pravidla pro souběžnou jízdu v pruzích, kdy pravý může jet rychleji (porušuju tím sice ducha zákona, ale literu ne).
Ale - nepředjíždím odstavným pruhem.
:o

opicak Registrovaný (769 bodů)

Naprostý souhlas (jako většinou).
S těmi kamiony je to u nás taková hra. Jestliže někde dojede jeden kamion druhý, je to známka toho, že ten první je pomalejší, to je logické. Ale jakmile ten druhý začne předjíždět, první si uvědomí, že je pomalejší a přidá. V zákoně je sice zmíněno to, že předjížděný nesmí přidávat, ale postih žádný a ZLOBÍ vždy ten předjížděný. Kdyby se na toto zaměřila Policie místo blbostí jako rychlost 180km/hod. hned by se jezdilo líp.

Proto jezdím rád na motorce. Zrychlení z nuly na 100 za cca tři vteřiny, do rychlosti 162km/hod. mohu předjíždět na kterýkoliv rychlostní stupeň, podle toho, jak rychle chci být vepředu. Běžné předjetí do dvou vteřin.
Odstavným taky nepředjíždím a to ani v koloně, to je čuňárna.

mowla Domácí (2.9k bodů)

Motorka mně ´děsí´ zranitelností - ale uznávám, že oproti libovolnému autu je ohromě obratná.



0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

no, chýba kolonka nepředjíždím.

nejaké maximálne rýchlosti sú pre mňa irelevantné, uvedomujem si, že svet je krajší pri pohľade v menších rýchlostiach - blázni nizko letiaci nad vozovkou čumia iba na asfalt pred sebou, ja vnímam i krajinu, oblohu, proste ten svet okolo.

(smoking)

image
opicak Registrovaný (769 bodů)

Takže nevěnujete maximální pozornost provozu, ale kocháte se.



Související témata

0 bodů
1 reakce 387 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 578 zobrazení
0 bodů
1 reakce 185 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 281 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 237 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 184 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 236 zobrazení
28.1.2016 v kategorii Mobily Zelenka Jan
+3 bodů
2 odpovědí 158 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 420 zobrazení
23.8.2015 v kategorii Zdraví, krása Georgius
...