+1 bodů
260 zobrazení
v kategorii Diskuze Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Já to měla ztížené, protože jsem z letního tábora byla v karanténě na žloutenku, takže většina spolužáků se měla možnost dobře poznat na chmelu a nás bylo ve škole asi šest. Když se nad tím zpětně zamyslím, ten rozdíl byl něčím patrný po celé 4 roky a já to tak cítím i po téměř padesáti letech od maturity - nevyhledávám schůzky.

Na druhou střední školu jsem šla téměř ve 40 letech a první den byl zajímavý. Bylo nás v ročníku 37 a předstoupil před nás človíček se zápisníkem, který nás vyzval k představování. Pilně si všechno zapisoval a nakonec prohlásil "já jsem major doktor XY, pracuji na kriminálce a teď mně prosím na chvíli omluvte". Šel nás "hodit do stroje"? K maturitě se nás dopracovalo pouze 7.

Moje maturitní roky jsou 1966, 1988, dcera maturovala 1999 :D

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

+2 bodů

Bola som neistá, aké to bude? zvládnem to? (rain)(sun)(rain)(sun)(o) potila som sa, horúčava oblievala hodiny sa táák pomaly krútili...
tieto otázky som si kládla
prvýkrát, keď som bola medzi žiakmi,
a aj druhýkrát, keď som prvýkrát stála na tej opačnej strane pri katedre a pozerala na stredoškolských výmyselníkov.



+2 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Vzpomínám usilovně, ale zůstal mi v hlavě jen zmatek, který jsem cítila, když jsem v r. 1962 poprvé vstoupila do budovy plné holek, které byly velice hlučné, když na sebe pokřikovaly, ječely a pištěly, když se po prázdninách vítaly. V baráku bylo přes 300 děvčat. Až když jsem byla v posledním ročníku, byla otevřena třída vychovatelů a tam byli 3 kluci. Ti ten svůj první den a pár následujících dní, byli velice bledí a špatně se jim dýchalo. (giggle) To byla doba, kdy dívky v kalhotách skoro nechodily. Nebyly punčocháče, jen punčochy silonky na podvazkových pásech. Ještě nebyly kozačky, jen filcové boty, kterým se říkalo bomby. Sníh na nich, po vstupu do místnosti, roztál a během chvíle byly mokré nohy. Mám pocit, že v té době tesil ani nebyl znám. V potravinách se nepoužívala žádná chemie. Na výběr byla 3 toaletní mýdla a dva šampony. Toaletní papír byl luxus, lakovaný, voděodolný. (happy) Pro facku se nechodilo daleko.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
+1

Byl to stejný rok jako u mne a připomněla jsi mi pár detailů. Punčocháče se tenkrát objevily, ale barevné - červené, modré, jiné nevím...V zimě jsme nosily "šedý mor", galoše nazuté přes boty, nebo bačkory (giggle)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Jojo, taky jsem galoše měla. Bylo to to nejlepší, co nás mohlo potkat, když jsme chtěli suchou nohou kamkoliv dojít. Zvláště pak v břečkách, když město chodníky neodklízeli.

+1 bodů

Rád bych si pamatoval, ale bohužel, na střední jsem se nedostal i přesto, že jsem chodil do školy ve středu! ;(

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

To nevadí, máš snad aspoň nějaký učňák, ne? To je stejný problém :)

+1

To jo, učňák mám. Vlastně jsem chodil do SOU 1970-3! (rofl). Jo, první den se nám představoval školní sbor:Vítáme vás .......... a oslovovat nás budete paní profesorko, pane profesore.

opicak Registrovaný (769 bodů)

Také jsem měl profesora, kterému kdybych řekl soudruhu, dopadl bych jako Dušek v Pelíškách.
Byl to Pan profesor, úžasný inteligentní člověk. Bohužel BYL.

+1 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Pamatuju. (tenkrát Gymnasium Budějovická 680, Praha 4)

Bylo to nepříjemné. Já sice rozený pražák nebyl v Praze bydlící a to nemají pražáci rádi. Na školu chodila již moje sestra a tak se její spolužáci přišli podívat - co že to bude v prvním ročníku za exota. Měl jsem asi 141cm a 44kg váhy. Ohodnotili mě asi tak na šestou třídu. Bylo mi všelijak.

Během školy jsem výškou (180) i váhou ostatní dohnal, mnohé předehnal, ale ten první den nebyl příjemný.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Ten špatný vztah Pražáků ke spolužákům v Praze nebydlícím se mi moc nezdá. Já chodila do školy jakých bylo v republice málo a polovina spolužáků nebyla z Prahy. Nikdy jsem žádný rozdíl nezpozorovala, ale možná to bylo právě tím, že jich bylo hodně :)

opicak Registrovaný (769 bodů)

To nebyl špatný vztah, ale dávali to občas najevo.
Ona se také nabízí otázka KDO JE PRAŽÁK ? Ten kdo se tam narodil, vyrůstal a nebo kdo tam bydlí X a více let ? Těžko stanovit.
Asi nejlépe to může hodnotit každý sám za sebe, jak se kde cítí, jak je mu kde příjemně.

A jestli to můžu takto hodnotit, tak mě je nejlíp tady v Ostravě, ačkoli jsem tu nevyrůstal, nenarodil, nikdy nikdo z mých předků tady nebydlel, ale jsou tu FAJN lidi. Jsem tu už 31 roků a pořád mě to tu baví.

0 bodů

Nic ve zlém, ale není účelem tohoto dotazu dozvědět se kolik je nám let? Můžeš nám rozeslat dotazníky a kdo nevyplní tak nebude mít povolen vstup. (jen žert) (nod)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Tak to skutečně není účelem dotazu, já uvedla ty ročníky jen proto, že jsou to zajímavá data :). Navíc věk už jsme si tu dávno sdělili.
Mne k dotazu inspirovaly otázky mladých, kteří jsou právě v té fázi poznávání nového prostředí na střední škole, nebo na učňáku a mnohdy se s tím těžko vyrovnávají :)

1955



Související témata

+2 bodů
8 odpovědí 366 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 234 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 417 zobrazení
+3 bodů
0 odpovědí 251 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 177 zobrazení
15.9.2014 v kategorii Sport, volný čas opicak Registrovaný (769 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 191 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 590 zobrazení
+5 bodů
11 odpovědí 249 zobrazení
+2 bodů
12 odpovědí 484 zobrazení
...