0 bodů
710 zobrazení
v kategorii Ostatní Lacík Registrovaný (264 bodů)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

+1 bodů

PRVNÍ SKUTEČNÉ DÁLNICE

Rok po nástupu Hitlera k moci je u obce Unter Haching slavnostně zahájena výstavba první dálnice na světě. Tedy čtyřproudové rychlostní komunikace, s oddělenými směry. Rázem je započato s výstavbou celé dálniční sítě a její růst je na tehdejší dobu neuvěřitelný. Zatímco v roce 1935 je v provozu pouhých 119 km německých dálnic, v roce 1938 je to již přes tři tisíce kilometrů. Když Německo zabere naše pohraničí, 1. prosince 1938 začíná stavět i jednu ze svých dálnic u Chebu a zanedlouho i u Liberce.

Druhou skutečnou dálnici na světě potom připravuje Československo, jedna z deseti nejrozvinutějších zemí světa. V době zahájení výstavby 2. května 1939 je však již republika rozbita a okupována Německem, které na zbytku našeho území vyhlásilo Protektorát Čechy a Morava. Během války je výstavba protektorátní dálnice zastavena, ale po válce opět obnovena. Komunistický převrat v r. 1948 však československým dálnicím příliš nepřeje a výstavba dálnic je u nás v r. 1950 ukončena.

Zato po celém světě je poválečná výstavba dálnic nenahraditelným přínosem hospodářského rozvoje. Dálnice začínají stavět všechny ekonomicky vyspělé země na světě a jejich dálniční síť se rychle rozrůstá. Bohužel státy s komunistickým režimem nestavějí dálnice takřka vůbec a nedokáží využít ani rozestavěné úseky z doby německé okupace. Až teprve 8. září 1967 se v Československu dálnice opět začínají stavět. Podobně je tomu i v jiných socialistických státech, např. v Maďarsku a Jugoslávii. Po pádu komunistického režimu začínají stavět dálnice i další postkomunistické země, avšak obrovský náskok Západní Evropy již nikdy nemohou dostihnout.

Zdroj:http://www.dalnice.com/historie/prvni_dalnice/prvni_dalnice.htm



+1 bodů
magorvkleci Registrovaný (47 bodů)
Upraveno magorvkleci

předešlé odpovědi si zaslouží uvést na pravou míru: o tom, co znamená termín dálnice je jasná shoda po celém světě:
- vyhrazená pro motorová vozidla o určité minimální rychlosti
- směrově rozdělená
- s mimoúrovňovým křížením
- směrově a výškově trasovaná pro vysokou rychlost

Hitlerovi lze přičíst zahájení výstavby dálniční sítě podle celostátní koncepce, ale první úseky dálnic s uvedenými parametry v USA, v Německu a Itálii fungovaly od začátku 20.let, ještě když seděl v kriminále - dál se k tomu článku zkopírovanému z dalnice.com snad ani nebudu vyjadřovat, v jedné každé větě je nesmysl nebo přímo lež: už to oblíbené tvrzení bůhvíodkud, že prvorepubliková ČSR byla mezi deseti "nejrozvinutějšími zeměmi" světa, je zrovna v téhle souvislosti komické, protože do roku 1926 byl státními zásahy omezován rozvoj automobilismu víc, než kdekoli jinde v Evropě a co nezdolala cla, povinné ručení a daně, to pak sestřelila v roce 1929 krize.

Slizká pokrytecká propaganda jak z Rudýho práva, fujtajbl.

xili Registrovaný (46 bodů)
Upraveno xili

Namísto tendečních zdrojů s podtextem manipulace bývají objektivnější strohá čísla (dle HDP):

V databázi Maddison Projectu (MP) je uváděna pro ČSR v roce 1920 19. pozice v celosvětovém srovnání, v posledním mírovém roce 1937 řadí statistika (MP) ČSR na 21. místo. V poválečném roce 1950 mělo ČSR 23. pozici, v roce 1989 28. pozici a na konci roku 2012 spadla ČR až na 38. místo ze 190 států a zemí světa.

http://lacogroessling.wordpress.com/2014/01/15/patrilo-nekdy-cesko-mezi-10-nejrozvinutejsich-statu-sveta/

+1 bodů

Slovo dálnice pochází ze slov „dálková silnice“ a vymyslel ho škpt. Ing. Karel Chmel, poprvé bylo oficiálně použito 23. prosince 1938.

Jsou možné i 2 zdejší odpovědi
1 - podle názvu a současné specifikace jako rychlostní pozemní dálkové silnice pro motorová vozidla, prvenství lze dát Německu ve smyslu odpovědi "ten který je"
2 - dálkové cesty napříč krajinou pro urychlené přesouvání armád ve smyslu odpovědi "ellcupakabra" Jednou z takových dálnic je i známá římská cesta Via Apia

Zajímavé doplnění tématu o původu slova dálnice.(y)
Myslím to upřimně.(bow)

0 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

To nemusel nikdo vymýšlet. Hustota provozu dosáhla takové úrovně, že bylo potřeba přidat další a další pruh a z důvodu bezpečnosti je oddělit. U nás je jak vždy všechno trochu jinak. Máme více pruhů, ale pravý je většinou poloprázdný nebo úplně prázdný. Čeští motoristé jsou závodníci, co se ženou devadesátkou v levém. Naposledy jsem to zažil minulé pondělí při ledovce. Jel jsem z Prahy do Ostravy a dobrých 80 procent řidičů jede 70km/h v levém a to trvale.

0 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

To upne nepresna a neuplna otazka spis by bylo dobre se zeptat ..Co je to dalnice?....
Dalnice je proste cesta s vice pruhy ...Kdo ji vymyslel to nikdo nevi ..ale z archeologickych nalezu je jasne ze cesty umele vytvorene jsou strasi nez 4000 tisice let ..
Ovsem v te dobe nebyly cesty nijak zpevnene.. takze nemely zadne podlozi a byly to spise jen blato popripade nejaky kamen na zpevneni coz tak uplne nestaci ...
Prvni cesty ktere byly z technologickeho hlediska ..uz pokrocilejsi zacali stavet Rimane ..avsak jejich vynalez to nebyl ...Puvodne je staveli pro armadni ucely casem je zacali pouzivat i civilni obyvatele...Rimane meli ve staroveku velice velkou sit cest v delce az 79000 km +-.
coz je sakra hodne ...ale nebyli to jedini stavitele ..oni jak rikam pouzivali jine technologicke postupy a cesty zpevnovali jako my dnes (take nebyli jedini a techologii prebrali od Etrusků pouze ji vylepsovali...cesta se vetsinou skladala ze 3 vrstev ....velke kameny do spodu vetsi na ne a nejmenci nahoru ...V dnesni dobe se take pouzivaji... vrstvy kamenu ovsem pouziva se namisto velkych kamenu vespod drobnejsi kamem ...tento postup vymysle McAdam ponem je pojmenovana sut kamenu kterou dnes pouzivane rika se ji Makadam...pri malo zatizenych cestach spise chodnicich se nekdy pouziva stejne kamenivo... ale drobnejsi nejen jako podklad ..ale take jako povrch vozovky ma to obrovske vyhody na stabilitu takove cesty ...dobre odvadi vodu z vozovky a tak se nestava ze by byla cesta podemleta ...jako to byva u vetsich kamenu ..
Takze k otazce kdo vymyslel dalnice ...nebyla to konkretni osoba byl to zdlouhavy technologicky vyvoj ....
Cesty staveli vsechny velke civilizace ...byl ovsem rozdil v podnebi a technologiich co se hodi do ..pouste se nehodi do destiveho Anglickeho pocasi ...

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢


Související témata

0 bodů
1 reakce 155 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 206 zobrazení
7.9.2015 v kategorii Ostatní pastýř
0 bodů
1 reakce 1.0k zobrazení
0 bodů
1 reakce 440 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 365 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 163 zobrazení
–1 bodů
4 odpovědí 499 zobrazení
16.12.2014 v kategorii Ostatní Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
5 odpovědí 422 zobrazení
29.11.2014 v kategorii Ostatní Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 276 zobrazení
22.10.2014 v kategorii Ostatní lili Registrovaný (107 bodů)
...