+3 bodů
292 zobrazení
v kategorii Ostatní

Tedy na fotografii. Představte si letní, hezkou krajinku s kopečkem a nechybí tam ani koleje. Nad tím kopečkem vidím půlku slunce. Jak poznám jestli právě vychází, nebo zapadá?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
označeno jako nejlepší reakce
 
Nejlepší reakce

ak opomenieme vizuálny zážitok, zápa/východ slnka je dej (konkrétne pohyb).

preto nemožno z jedného momentu stanoviť, ktorým smerom sa slnko na horizonte pohybuje, podobne, ako pri fotografii kyvadlových hodín nevieme určiť, ktorým smerom sa kyvadlo či hodinové ručičky pohybujú - i keď vieme (zo skúsenosti), ktorým smerom sa ručičky pohybujú (ale o kyvadle to nemôžeme povedať).

napriek tomu môžeme (ale nemusíme) z krajiny usúdiť, či sa jedná o východ/západ - napr. ak sú na snímku letiace hejná vtákov, jedná sa o západ (vtáci odlietajú na nocľažisko, pri východe slnka vtáky ešte neodlietajú).

preto pre poznanie deja potrebujeme minimálne dva snímky v rozumnom časovom odstupe, aby sme vedeli určiť okrem iného i smer pohybu (môžeme tak zistiť i napr. rýchlosť či dráhu).

(smoking)

image
Johanka Registrovaný (119 bodů)

HA, já v tom hledala všelijaké opary, svatozáře, odlesky.. a ono je to takhle jednoduché. Máme aspoň jednu jistotu - není to jih ani sever. Snad bude Azalka spokojená, já to ještě nevzdávám, pokusím se dále pátrat. :)



0 bodů
Johanka Registrovaný (119 bodů)

Tak to bych taky ráda věděla a přimlouvala bych se, aby na tu otázku někdo duchaplně odpověděl. Východ slunce jsem neviděla už asi 100 let, vstávám až za světla. A podle obrázků nic nepoznám. Dala jsem si do googlu obrázky východ a západ, ale kromě fascinujících panoramat nevidím nic. :)

Někdy si přivstaň, ta podívaná za to stojí :)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Tady koleje nejsou a stejně nevíme.zadejte popis obrázku zde

0 bodů

Podle mne je to popletená hádanka z nějakého kvízu, na který si matně vzpomínám. Šlo tam o to, že v otázce bylo dost indicií (léto, železnice) na to, aby šlo vyloučit některé světadíly. Ale buď tam těch údajů bylo víc, nebo otázka zněla jinak (jako kde je na fotografii sever nebo tak něco).

Děkuji ti za tvůj názor, ale mýlíš se, což je ovšem lidské…..:) Zkušený fotograf to opravdu pozná...... Já ne, nemám ani foťák. O kolejích jsem se zmínila záměrně, nepíšu o železnici a na moji otázku nemůže správně odpovědět nikdo, protože jsem nevložila fotografii. Šlo mi o vaší představivost. Ta otázka je název písničky kterou na netu opravdu nenajdete :D

inka Pokročilý (1.2k bodů)

A co "Rosa na kolejích"? To by pak bylo jasné, z jaké části dne je snímek (wasntme)

Jistě :) Jenže zrovna tahle mne moc nebere :) Ta fotka je nádherná, mám takové ráda. Ale sluníčko mám nejraději polední :) A písničky minimálně dvojhlasně. :o

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Azalko, zkus si tu fotku stáhnout a dej ji na celý monitor. Já když se na ni zadívám, tak mám pocit, že vím jak vypadá chvíle, kdy si na člověka "posvítí" osud.



Související témata

0 bodů
4 odpovědí 928 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 271 zobrazení
8.6.2014 v kategorii Ostatní Petríček 11
0 bodů
7 odpovědí 269 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 308 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 225 zobrazení
21.5.2014 v kategorii Zdraví, krása Čeněk
0 bodů
8 odpovědí 293 zobrazení
19.5.2014 v kategorii Zdraví, krása Libuše Frainová
0 bodů
2 odpovědí 110 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 195 zobrazení
...