0 bodů
371 zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Hmotná nouze a hypotéka - Dobrý den, mám dotaz. Od srpna 2014 jsem bez práce. Mám tři děti. V prosinci mi bylo na úřadě sděleno že mám nárok na hmotnou nouzi, ale že mi ji nemohou uznat jelikož má můj druh na sebe hypotéku, na dům ve kterém bydlíme. Prý je to nový zákon roku 2015. Je to pravda? Pokud ano, dá se s tím něco dělat?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů

co to znamená "mi bylo na úřadě sděleno"? podáte žádost a do 30 dnů dostanete oznámení o přiznání nebo změně výše příspěvku včetně důvodu
...
podle mne záležitost nesouvisí ani tak s hypotékou, jako s vlastnictvím toho domu a formou vašeho bydlení v něm - pokud totiž nejde o ubytovnu, tak se posuzují dohromady příjmy všech osob, které jsou v bytě hlášeny k pobytu
...
aby stát platil chudým hypotéku na jejich vlastní byt, to ale myslím ještě nefunguje
...
trvejte na tom, aby Vám úřad práce sdělil písemně důvod (sepište záznam o odmítnutí přijetí Vaší žádosti)
ujasněte si taky, jaký je rozdíl mezi příspěvkem na bydlení (to je dávka sociální podpory) a doplatkem na bydlení (to je dávka v hmotné nouzi)

Z úřadu mi zavolali a osobně mi vysvětlili, že má být novela zákona o tom, že kdo má nějaký úvěr nebo hypotéku tak nemá na příspěvek na živobytí nárok. Dříve, když jsem byla na mateřské jsem tyto dávky pobírala a s hypotékou nikdy problém nebyl. Doporučili mě, abych žádost stáhla, že mi odvolání stejně nepomůže. Ať se prý stavím zeptat v únoru, prý sami nevědí jaké změny zákona budou. Ale hledala jsem všude možně a o takové změně zákona od 1.1.2015 jsem nikde nečetla. Jen o těch ubytovnách.

Také jsem nikdy nežádala, aby nám na hypotéku přispěli. Vím co je příspěvek na bydlení, ten pobírám ve výši 2tis. O doplatek na bydlení jsem nežádala.

Posuzováni jsme všichni 2 dospělí a 3 nezaopatřené děti. Druh má minimální mzdu a já jsem momentálně bez příjmů. Tedy v lednu mám ještě podporu 5500Kč.



0 bodů
Briketka Registrovaný (498 bodů)

zde si přečtěte nový zákon o hmotné nouzi
nic o hypotéce se tam nepíše :

http://www.mpsv.cz/cs/5

Děkuji za informaci, tuto stránku jsem již četla, právě je mi divné, že nikde o tomto problému není žádná zmínka. Asi zajdu na úřad už tento týden a požádám je o vysvětlení.



Související témata

0 bodů
6 odpovědí 591 zobrazení
22.10.2014 v kategorii Právo a zákony Petr
0 bodů
1 reakce 121 zobrazení
9.12.2014 v kategorii Finance podnikání Ondřej
0 bodů
1 reakce 106 zobrazení
10.3.2017 v kategorii Právo a zákony Marie
+2 bodů
1 reakce 131 zobrazení
...