0 bodů
555 zobrazení
v kategorii Škola, příklady

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+2 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)
označeno jako nejlepší reakce Sůwa
 
Nejlepší reakce

Podle toho, na jaké úrovni děti jsou. 1. Pytlík, do něho předměty, které hmatem nacházejí, vytahují, pojmenovávají, použijí. (nod) Do pytlíku uzávěry pet lahví. Uchopení, třídění podle barev, Pojmenování barev, následné skládání (kytička, sněhulák, vláček)
2.Tvrdší, průhlednou složku na papíry, dovnitř jednoduchý obrázek. Prodírkovat, nejlépe děrovačem, v rozích obrázku. Barevnou tkaničkou od bot protahovat, spojovat dírky. Tkanička má zpevněné konce, provlékání, prošívání, bude snadné. Koordinace drobného svalstva ruky. Koordinace oko-ruka, paže.
3. Do větší misky barevné fazole nebo kuličky. Jejich třídění podle barev. Luštěniny a jejich třídění. Koordinace drobného svalstva ruky, koordinace oko-ruka, rozlišování barev.
4. Větší, nejlépe dřevěná krabice, ne příliš hluboká, do ní buď velice jemný písek nebo stačí vyšší vrstva krupice. Několik barevných, kontrastních kamínků. Vytváření krajiny, malování prsty, hrabičkami, vidličkou z um.hmoty, vytváření cestiček. Uvolňovací cvičení, koordinace drobného svalstva ruky a paže.



+2 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Buď něco vymyslet, nebo upravit a zkopírovat něco třeba z této stránky
http://montessorihracky.cz/5-pro-nejmensi

+2 bodů

Možná budu za blbce ale co to znamená montessori? V životě jsem to neslyšel.

Bred Domácí (4.3k bodů)
+1
magorvkleci Registrovaný (47 bodů)

vždyť je to na wiki
školka pro malinký hipstery

jmenuje se to podle jedné dámy, která před sto lety v Itálii založila charitativní zařízení pro mentálně retardované děti z nejchudších rodin... no a pak to vzalo takovej nějakej obrat

Je to to, co se odjakživa dělalo, až se to začalo přehánět a děti to začali zneužívat. Dospělí to potom nazvali montessory ! aby byli důležití.

Děti si neví rady se životem a potom páchají sebevraždy, vraždy nebo schválně škodí společnosti.

0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

dovoľte, aby vám decká poskákali po hlave a máte to.

(smoking)

image
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Ale fuj! (envy)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

prečo fuj? veď to je pravda.
dovolím si citovať z článku o tejto "pedagogike":

Je důležité, aby nebylo chování dítěte, které touží po nových podnětech a znalostech, zaměňováno s obyčejným zlobením. Dítě má v sobě neuvěřitelné množství energie, které mu musí být umožněno projevit. Jen tak se může harmonicky rozvíjet ve všech oblastech. Postoj učitele k citlivým obdobím je tedy nesmírně důležitý. Jeho úkolem je tato období nejen rozpoznat, ale také respektovat a dát dítěti prostor pro realizaci.

tudíž mám pravdu - i keď, priznávam, podanú troška extrémne.
z hľadiska dieťaťa je skákanie po hlave (rodiča, pedagóga) prejav jeho vôle. a tú preda nechceme potláčať, nie?

(smoking)

image
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Asi nemá cenu diskutovat. Příjde mi to stejné, jako když mi pod oknem děcka kouří mariánu a říkají, že je demokracie. Jako když puberťák vykrade svou vlastní rodinu, protože je ve vývoji a potřebuje prachy na. . . Úplně stejný nesmysl! (hi) Navíc, tady je řeč o postižených dětech. Autisté, dauníci a tak.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)
+1

inka, ja vás chápem, ale pedagogika p. montessori nie je uplatňovaná iba pre deti s rôznymi poruchami vnímania (a to v otázke ani nie je akýmkoľvek spôsobom deklarované, kde ste na to prišla že Navíc, tady je řeč o postižených dětech. Autisté, dauníci a tak.) - a to je kameň úrazu.

vaše prirovnanie je kruté a nekorešponduje s tým, čo hovorím ja.

som denne svedkom terorizovania dospelých deťmi (lebo v británii je neprípustné dať decku čo i po zadku - výchovne, samozrejme) - lebo presadzovanie tzv. práv detí považujem za terorizovanie a nie za výchovu.

dieťa môže mať svoj názor, ale odtiaľ potiaľ, detstvo je vek, kedy formujeme človeka, je to doba, kedy musí pochopiť, čo sa dá a čo nie, čo sa môže a čo nie.
a nie ho naučiť, že môže všetko, že jeho vôľa je absolútna.
takže so spomenutou pedagogickou metódou súhlasím iba v niektorých veciach - ale tie vlastne už rozobral a odôvodil pán komenský.

mimochodom - demokracia je sloboda konania do tej doby, pokiaľ svojim konaním neobmezíme konanie druhého.
takže s tým vašim Jako když puberťák vykrade svou vlastní rodinu, protože je ve vývoji a potřebuje prachy na. . . Úplně stejný nesmysl! plne súhlasím.

(smoking)

image
inka Pokročilý (1.2k bodů)
+1

Ary, dohodněme se. Děti musí mít a znát hranice. Někdy je lepší jít příkladem, než vychovávat. Souhlasíte? (wasntme) Hezký večer a dobrou noc :*

Dobrý den, připojuji se k této diskusi, protože názory zde jsou úplně vedle, ale zřejmě pramení z neznalosti. Profesí jsem učitelka a montessori metoda mě natolik uchvátila, že ji teď studuji, abych ji mohla učit. Děti v montessori zařízeních sice mají volnost, ale uvědomělou volnost, rozhodně nikomu neskáčou po hlavě. Možná by stálo za to, kdyby skeptici k této metodě navštívili nějakou třeba Montessori školku. Je tam naprosté ticho, děti pracují a pracují se zájmem, protože si samy volí aktivity, jejich zájem je podporován a jsou nabízeny další aktivity k tématu. Vládne zde přátelská atmosféra, kde je každé dítě respektováno a zároveň umí respektovat ostatní... Bylo by na dlouho zde popsat tuhle problematiku, ale věřte, že přínos Montessori metody pro děti je obrovský...


Související témata

0 bodů
3 odpovědí 1.2k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 184 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 163 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 876 zobrazení
0 bodů
1 reakce 277 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 60 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 498 zobrazení
...