0 bodů
332 zobrazení

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

8 reakce

+3 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

videl som ten článok.

priznám sa, neprinútil ma k zamysleniu.

vysvetlím:

bežne vídavame opilcov a feťákov na ulici v rôznom stave opojenia - i v tom spinkacom, neraz patrične ozdobených oblvkami a niekedy i exkrementami.
chápem, že sa to môže stať i človeku skutočne chorému.

ale:

diabetik, epileptik a človek chorý tak, že ho môže postihnúť záchvat, o tom v drtivej väčšine vie. nič mu nebráni pred kolapsom osloviť kohokoľvek (budem mať záchvat, prosím pomôžte mi [zavolajte záchranku, ...]), neverím, že sa nájde jedinec, ktorý to odmietne, i keď bude vedieť zavolať iba tú záchranku alebo inú pomoc a nič viac.

takže, článok je účelový a nie celkom patrí k obrazu doby.

skôr by som sa zamyslel nad nezodpovednosťou toho diabetika a k jeho prístupu ku svojmu zdraviu, nech to znie akokoľvek cynicky

(smoking).

image


+3 bodů
milan.cukrar Registrovaný (176 bodů)

Pokud bych ho viděl sedět,tak nic, pokud bych ho viděl sesunout, určitě bych konal..

+3 bodů
zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Bohužel se to stává běžně:-((( Nikdy nikoho nepřejdu i když si myslím, že je pod vlivem. Pokud je "hygienický závadný" a já na něj nechci sahat, zavolám sanitku. Na opilce a bezdomovce opravdu nesahám.

Jednou na ulici ležel člověk, dýchal a byl v bezvědomí, volali jsme sanitku a i když jsme jim vše popsali a řekli, že alkoholem nesmrdí a je čistý, přesto místo sanitky přijela městská policie, ta ho pouze očuchala a první pomoc mu vůbec neposkytla, zavolala na sanitky, že ji mají poslat. Byla jsem v šoku. :-((((( Přesně proto umřel pán architekt Kaplický:-((( Také ho šla nejprve očuchat MP.

(sun)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Kamaráda taky našli policajti ležet na ulici, nic nezkoumali a odvezli ho na záchytku. Teprve tam přišli na to, že se jedná o srdeční slabost, ale než do převezli na příslušné pracoviště, bylo pozdě.

+2 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Upřímně?
Kdybych viděl to, co je zobrazeno na videu (a v kontextu místa), neudělal bych nic, šel bych (okolo) dál.
Potkávám v podobném stavu příliš mnoho lidí, kteří
a) pomoc nepotřebují
b) pomoc nechtějí
c) jsou nevyzpytatelní, nebezpeční
Kdyby se to ale stalo na místě odlehlém, s nízkým výskytem lidí - zajímal bych se, co pro dotyčného mohu udělat.
Problém je, že člověk v hypoglykemickém komatu (nebo ve stavu komatu blízkému) je těžko k rozeznání od člověka ožralého či zfetovaného (apod.). Někde v lese nebo na vesnici je možné takovému člověku věnovat pozornost - ve velkém městě (ad "c") je to také vhodné, ale velmi riskantní.


A kde je zodpovědnost toho dotyčného za sebe sama? - proč on sám se není schopen/ochoten o sebe postarat?


Mám i nějaké zdravotnické vzdělání a nejsem úplný necita - ale lidem, kteří nejsou schopni se v případě nutnosti ´poprat´, vřele nedoporučuju se o přímou ´záchranu´ pokoušet.
Zavolat policajty (156, 158) nebo univerzální IZS 112.

+2 bodů

K tomu se nedá nic říct.........zbývá jen naděje,že to o těch Božích Mlýnech není jen zbožné přání...

+1 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Po pravdě, dneska už bych to asi řešila jen zavoláním na linku 112, protože po Praze se povaluje dost feťáků, bezďáčů i alkoholiků. Stalo se mi ale kdysi, že mi na ulici zemřel v náručí starší muž. Později jsem se dozvěděla, že pro něj měly přijet do nemocnice děti a když dlouho nejely, pán se vydal na cestu sám. Daleko nedošel, zkolaboval. Snažila jsem se ho ještě s jednou ženou zvednout na židli a najednou mu přestala jít pára od úst. Já to hned nepochopila, ale ta druhá mu udělala křížek na čelo. Byl to divný pocit, držela jsem ho pod pažemi a najednou jsem nevěděla co dělat, jestli ho mám položit na zem... Přijela rychlá, jen ho vyšetřili, zabalili do černé fólie a nechali na zemi do příjezdu havranů.

Mám podobný zážitek - vlastně i proto jsem se zeptal.
Na Florenci ráno,mraky lidí,uprostřed chodníku ležel chlápek. Nikdo si ho nevšímal,jako by tam patřil. Protože byla zima,přikryl jsem ho bundou a šel zavolat pomoc.Tenkrát mobily nebyly.
Přijeli rychle,ale pozdě. Až později mi došlo,že tam ten člověk ležel bůhvíjak dlouho - měl už promodralá víčka a rty.
Bundu mi sice nikdo neukrad - to bylo fajn,ale těch pocitů a úvah o lidech - těch se zbavit dost dlouho nemohl.
Ty lhostejné ksichty - to na tom bylo snad to nejhorší.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Ta moje příhoda měla ještě dost nepříjemnou dohru. Později mne vyhledali příbuzní toho pána a chtěli mne 'obdarovat' pytlíkem kávy. Ta neskutečná drzost a bezohlednost, když nechali dědečka umřít na ulici mi vyrazila dech. Kdyby přijeli pro něj včas, vůbec se to nemuselo stát. Stalo se to poslední pracovní den před Vánocemi.

0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Nedá se odpovědět, co by člověk dělal kdyby.... Můžeme se jen domýšlet co by jsme udělali. Ale když nastane nějaká vážná, či krizová situace, tak nelze odhadnout jak se zachováme.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)
Upraveno mama

V dnešní době je spousta vážných nemocí, při kterých může člověk zkolabovat a to i bezdomovec. Někdy to člověk nepozná, o jaké zkolabování se jedná, ale měl by to v každém případě nahlásit buď policii nebo na 112. Alespoň já bych to tak udělala, už pro klid svědomí.....



Související témata

+1 bodů
1 reakce 129 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 349 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 250 zobrazení
14.4.2016 v kategorii Diskuze baru
+3 bodů
1 reakce 156 zobrazení
4.2.2016 v kategorii Počítače, internet David
+3 bodů
2 odpovědí 159 zobrazení
14.11.2015 v kategorii Zvířata Veronika
+1 bodů
1 reakce 145 zobrazení
13.8.2015 v kategorii Diskuze Ladička
0 bodů
0 odpovědí 174 zobrazení
...