0 bodů
273 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Z čeho se vyrábí?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+3 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

jedná sa o lístky čajovníka.

tieto lístky neprechádzajú fermentáciou (v čajovej terminológii nepresný až nesprávny výraz, v skutočnosti sa jedná o oxidáciu ), sušia sa celé a čerstvé buď na panvici alebo sa naparujú.

čaj, ktorý prešiel čiastočnou fermentáciou, je polozelený čaj (žltý čaj), úplne fermentovaný je čierny čaj.

takže najväčší rozdiel medzi čajmi je ne/prechod fermentáciou.

(smoking)

image

Jen to napiš jak to je. To není nepřesná odpověď to je blbá odpověď.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

však som to napísal, nie? :)

(smoking)

image

Připomenu ale, že existují i opravdu fermentované čaje.

  • zelený čaj jsou nepodrcené usušené lístky
  • černý (červený) čaj jsou usušené lístky podrcené mechanickým srolováním, aby se z nich na povrch dostala, zaschla a zoxidovala šťáva
  • tmavý čaj (pu-erh) je mikrobiálně fermentovaný (kvašení za nepřístupu kyslíku)

  • zelený nejde skladovat, ztratí chuť během jediné sezóny
  • 90 % spotřeby je černý čaj, který lze skladovat a je vydatný chuťově i barevně
  • fermentovaný pu-erh nevoní a nechutná každému
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

magorvkleci:

Připomenu ale, že existují i opravdu fermentované čaje.

oh, to je ako hrach na stenu:

opravdu fermentované čaje neexistujú!

v čajovej terminológii nie je fermentácia kvasenie (čo ale inak platí kvasenie = premena cukru na alkohol za prítomnosti mikroorganizmov), ale oxidácia! (špeciálne som na to vo svojom príspevku upozorňoval).

citujem napr. z čierny čaj:

Čo je to fermentácia?
Po zbere sa zvädnuté čajové lístky rolujú, aby popraskali a uvoľnila sa z nich bunková šťava. Samotná fermentácia je potom biologická reakcia, pri ktorej dochádza k oxidácii bunkovej šťavy. Prebieha vo fermentačnej miestnosti pri teplote 35 – 40 0C za neustáleho zvlhčovania vzduchu.

alebo z čaj a jeho druhy

Základné rozdelenie čajov podľa farby nálevu súvisí s procesom spraco­vania lístkov. Teda, či dôjde k procesu oxidácie, niekedy nesprávne nazývaný fermentáciou. Fermentácia je v preklade kvasenie, čo je proces, ktorý v čaji neprebieha. V zásade ide o oxidáciu polyfenolov, ktorá vedie k chemickým zmenám v čajových lístkoch a spôsobuje nielen ztmavnutie čajových lístkov, ale aj zmenu chemického zloženia a chuťových vlastností.

a iste nájdeš i iné zdroje.


tmavý čaj (pu-erh) je mikrobiálně fermentovaný (kvašení za nepřístupu kyslíku)

Pchu-er, Pu-erh tea je dooxidovaný (nie kvasený) čaj, spracováva sa na 2x, kombináciou spracovania ako zelený a potom čierny čaj - naparený zelený čaj sa necháva fermentovať (oxidovať, nie kvasiť!) ako čierny čaj (ale nedrtí sa, spracováva sa zlisovaný naparený zelený čaj).
oxidácia prebieha v tehlách rôzneho tvaru (kolo, bochník, tehla, dlaždica, hríbik, guľa [nazýva sa melón], ...).

podľa stupňa fermentácie rozoznávame tri druhy, podobne ako u normálnych čajov, a to biely (mladý), zelený (surový, najkvalitnejší) a čierny (starý, ten je najmenej kvalitný).


no a samozrejme by sa o tom dalo pokecať ešte dni a noci.

celkom slušne a zrozumiteľne je o Pu-erh tea príspevok tuto, pretože to skutočne nie je jednoduchá problematika.



no ale tu išlo o tú fermentáciu.
takže si pamätaj:

fermentácia je premena cukru na alkohol za prítomnosti mikroorganizmov, kvasenie.
ale v čajovej terminológi je to výhradne oxidácia, žiadne kvasenie.

(smoking)

image


0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Z lístků čajovníku. Rozdíl je hlavně ve sběru a sušení.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

(n)

veľmi, ale veľmi nepresná odpoveď.

verte, od drahej, ktorá je pôvodom angličanka, som si o čajoch vypočul tóóóóóóľko prednášok.

(smoking)

image


Související témata

0 bodů
2 odpovědí 243 zobrazení
0 bodů
1 reakce 2.8k zobrazení
5.7.2014 v kategorii Vaření, jídlo Blanka
0 bodů
6 odpovědí 343 zobrazení
0 bodů
1 reakce 1.3k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 341 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 204 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 3.8k zobrazení
21.5.2014 v kategorii Ostatní Japonec
0 bodů
4 odpovědí 904 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 2.0k zobrazení
8.4.2014 v kategorii Ostatní Slavěna
...