0 bodů
247 zobrazení
v kategorii Společnost

Myslíte že se bude zdražovat když začne platit euro?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

+2 bodů

ano, ve všech zemích to zatím skočilo o 10-15 %



+1 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Bezesporu a nejen potraviny. Ti co tvrdí, že to tak nebude tak lžou.

+1 bodů

Vlastne ste položili 2 otázky:
Podľa skúseností so zavádzaním eura v Nemecku, Rakúsku, aj na Slovensku:
1 - Budou se zavedením eura u nás dražší potraviny? Ano, počas cenového moratória bude menové dvojvládie, tj platiť budú aj Kč aj € podľa stanoveného kurzu. Ceny sa postupne začnú nenápadne zaokrúhľovať smerom hore (aj keď zákon k zmene meny bude hovoriť o zaokrúhľovaní dole). Na Slovensku platilo v zmysle zákona, že zaokrúhľovať možno len výslednú sumu nákupu, ale niektoré, hlavne obchodné reťazce to rafinovane zmenili na jednotlivé položky, čím výslednú sumu zvýšili, prípadne vymenili sortiment, zmenli názov výrobku a hop bola nová cena, prirodzene vyššia. Výrazné zvýšenie cien príde až po skončení cenového moratoria.
2 - Myslíte že se bude zdražovat když začne platit euro? Nie, viď vyššie opísané cenové moratorium. Ale nebude to len tak. Zákaz zvyšovania cien príde aj v období pred zmenou meny. Ale skúsení obchodníci zvýšia ceny ešte pred vyhlásením Zakazu zvyšovania cien.

Nebezpečné pre počítanie bude hlavne zmena z vysokých čísiel v Kč na nízke v €, napriek rovnakej hodnote. Začnete počítať s malými číslami, tak ako ste zahadzovali 10 halierníky, tak budet zahadzovať aj centy (veď je to len cent = 0,01€=27hal) , ale Babička Boženy Nemcovej by vám to zhodnotila inak "Dobrá hospodyně pro cent i přes plot přeskočí a centík k centíku tvoří Euro"

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

Nebezpečné pre počítanie bude hlavne zmena z vysokých čísiel v Kč na nízke v €

nebude to taká tragédia, zoberte si, že slovákom stačil násobiť a deliť 30 (haliere neboli zaujémavé).

kým čr prijme euro, bude kurz kč tiež 30 za euro.:D

na čom mohli pred rokmi zarobiť, teraz na tom stratia.
za do by sa mali sami kopať do (mooning).

(smoking)

image
0 bodů
milan.cukrar Registrovaný (176 bodů)

koukněte se na statistuku cen na Slovensku.
Ti co říkají, že se zdraží, určitě to lehce doloží statistikou.

...v období po přijetí eura se vnímání inflace radikálně oddálilo od inflace skutečné. Šlo o změny ve vnímání lidí, kde zapůsobily ceny drobného zboží denní potřeby, u nichž většina prodejců zaokrouhlovala ceny raději směrem nahoru než dolů.
Ostatní zboží naopak zlevnilo díky větší mezinárodní konkurenci, kterou euro přineslo, a inflační tlak vzniklý zaokrouhlováním hravě kompenzovalo. Protože se však ve druhém případě jednalo o zboží, které nekupujeme každý den, jeho zlevnění nebylo vnímáno tak ostře jako třeba zdražení kávy...

(Tomáš Sedláček pro HN)

suzymon Registrovaný (158 bodů)

No ale přesně o tom to je! Co bude lidem platné, že krokodýlí kabelka bude o tisícovku levnější (přeháním, je to samozřejmě příklad), když kávu pijí každý den, a vůbec musí přece každý den jíst a to všechno zdražené bude. Zažila jsem tento přechod ve Francii a vím, o čem mluvím. Tenkrát, když byly franky, tak když vám upadl na zem padesátník, nebo i frank, tak jste se většinou nezdržoval hledáním a šel dál. Když vám pak upadl drobnoučký padesátník centimů, nebo jedno euro, tak to bylo 3fanky dvacet, nebo šest franků padesát šest. A to je sakra rozdíl. A to už jste zakutálenou minci hledal, to mi věřte. Zato statistikám nevěřte, ale lidem. Já mám na Slovensku známé a dobře jim není. Jsou pochopitelně vyjímky, jako jsou všude, ale pokud se to týká lidí normálních, tedy většiny populace, tak to bude dost těžký život.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

ale to je presne ono - pokud se to týká lidí normálních, tedy většiny populace, tak to bude dost těžký život

slováci mali šťastie v nešťastí, že po vzniku (tzv) krízy si museli uťahovať opasky a k tomu prešli i na euro (lebo to zdražovanie skutočne prišlo - ale zasa o pár mesiacov opadlo a v podstate nikto nevedel, či zdražovanie je pre krízu či pre prechod na euro).

českí politici si postavili hlavu a s "hrdosťou" si zachovali korunu (skutočnú i tú pomyselnú) - a obyčajný ľud znášal uťahovanie opaskov (zdražovanie, pokles alebo stagnácia príjmov) pre krízu.

teraz čaká čechov druhé kolo uťahovania opaskov pri prechode na euro (lebo k tomu príde) - nie kvoli obchodníkom samotným, ale najmä preto, že pri akejkoľvek menovej reforme je iba jeden so ziskami - štát. rovnako na to doplatia koncoví spotrebitelia ako podnikateľská sféra (i tej sa zdražia vstupy).

takže údajné zdražovanie nie je vina eura, ale domácich politikov.


Já mám na Slovensku známé a dobře jim není.

to neplatí iba pre slovensko a pre krajiny s eurom, ale všeobecne na celom svete.
počet ľudí hodnotiaci svoje príjmy ako výborné sa pohybuje v rovine 5-10% (i menej) na celom svete bez ohľadu na krajinu.
i tzv. stredná trieda dnes už skôr smeruje k tým menej spokojným so svojimi príjmami, takže dobre sa má skutočne už iba tých horných 10.000, rozdiely medzi bohatými a chudobnými sú stále väčšie.

inak spojenie dobře jim není je skutočne veľmi subjektívne, pretože chýba porovnanie voči komu im nie je dobre - voči obyvateľom etiópie alebo švédska?

(smoking)

image
0 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)

tak to řeknu jinak. Místo "dobře jim není", není jim lépe než před eurem. A to si mnozí lidé myslí. Že až tady bude Euro, tak jim bude lépe. Já kolem sebe slyším a to dost často, že to bude fajn, protože si nebudou muset měnit peníze na dovolenou, nebo na nákupy v Německu. A to, že na ty nákupy už ani nebudou mít, tak to jim uniká. Nechci se pouštět do příliš zasvěcené debaty o tom, kdo za co může, to je nad rámec otázky a stejně to vůbec nic nevyřeší. Na Euro si lidé pochopitelně zvyknou, protože jim nic jiného nezbyde. Pokud tedy Euro bude. A to bude trvat dost dlouho. My jsme tenkrát všichni ve Francii dostali kalkulačku, která přepočívála Eura na franky a ke každému nákupu jsme ji měli sebou. Já ji mám dodnes. Proto vím, že jedno euro je 6,56 Franků. A nákupy byly dost složité, zejména pro starší lidi, kteří si nemohli zvyknout a byli i okrádáni v obchodech. Jsem zvědavá, jestli nám náš stát také přidělí přepočítávací kalkulačky zdarma.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

nepopieram, že im je horšie ako pred eurom - ale to nie je ani čechom - nakupovali euro za 23 kč, dnes za 27 a viac.
skôr by som povedal, že od tej doby si finančne pohoršili viac ako slováci - i keď i tým je ťažko, pokiaľ hovoríme o širokých vrstvách obyvateľstva.

ako som písal - všeobecne spokojnosť s príjmami a cenami ide dole, a to neplatí iba pre čr/sr, ale i britániu (tam zasa žijem ja), francúzsko a v podstate celý svet.

je jedno či ostanú u koruny alebo prejdú na euro, dolár, či inú menu, lepšie proste nebude, pokiaľ nenastanú spoločenské zmeny - bohužiaľ zatiaľ nikto nemá predstavu, ako ich previesť a k čomu by mali smerovať.

(smoking)

image


Související témata

0 bodů
7 odpovědí 404 zobrazení
7.10.2014 v kategorii Společnost Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
0 bodů
8 odpovědí 430 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 227 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 255 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 160 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 132 zobrazení
27.11.2014 v kategorii Zdraví, krása Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
5 odpovědí 386 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 112 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 243 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 161 zobrazení
10.6.2014 v kategorii Zvířata Karel Váněk
...