0 bodů
3.8k zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada

Je třeba jiná chutí od konzumní?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+2 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

kukurica (jedlo/krmivo) sa v podstate rozlišuje podľa spôsobu sadby a zberu.

tzv. lahôdková kukurica, teda určená pre konzumáciu ľuďmi, sa sadí redšie, tak, aby zrele klasy mali čo najväčšie zrná, často sa zber prevádza i na suchej byli, kedy je už šúľok zdrevnatelý a nestráviteľný.
kukurica sa vyzrňuje a konzumuje sa iba zrno (múka, krmivo [v celku alebo mleté]).

silážna kukurica, kŕmna kukurica je sadená hustejšie, zber prebieha počas najväčšieho obashu sacharidov a škrobov v klase, teda keď je ešte šúľok mäkký a stráviteľný.
často sa do krmiva silážujú i mäkké časti byle.
ako krmivo sa používa sečka z byle a celých šúlkov.

nie je teda rozdiel v semene, ale v spôsobe sadby (riedko/husto), zberu (zrelá/nezrelá) a spracovania (na zrno/silážovanie).

(smoking)


mimo misu, niečo o tom, na čo otázka ani nebola položená (viď odpoveď a komentáre p):

čo sa týka druhov, sú štyri:
Hlavnými odrodami kukurice sú:
- kukurica obyčajná, čiže tvrdá (Zea mays conv. Vulgaris syn. Z. mays conv. Indurata), tzv. "Konský zub" (Zea mays conv. Identi syn. Z. mays conv. Dentiformis),
- kukurica pukancová (Zea mays conv. microsperma syn. Z. mays conv. Everta),
- kukurica škrobová (Zea mays conv. amylacea) a
- kukurica cukrová (Zea mays conv. saccharata)

kukurica pukancová má dve formy:
Zea mays conv. Everta var. leucornis
Zea mays conv. Everta var. oryzoides.

všetky z nich sú a môžu byť pestované buď na zrno (napr. pukancová, u nás sa nepestuje pre vysoké nároky na vlahu a teplo) čí na skŕmenie v podobe siláže, záleží na agrotechnických požiadavkoch a podľa to je i vysádzaná (na zrno vs. na siláž).
všetky druhy kukurice pestovanej na zrno sú vhodné i na konzumáciu človekom (varená, pečená, zrno, múka, ...)

samozrejme existuje mnoho druhov/spôsobov pestovania na zrno (reventador (pop corn), duro (flint), blando (na múku), dentado (ale najčastejšie pestovaná na krmivo a spracovanie v priemysle (škrob, oleje)), a sladká kukurica (pochúťková, najdrahší druh kukurice)).

gm kukuricu nebudem ani rozoberať, lebo problematika sa ešte viac rozširuje.

ale ani o jednom tomto nebola reč, lebo otázka nestála o druhovej rozmanitosti kukurice, ale o rozdieloch lahôdková/kŕmna.
a tá bola zodpovedaná zcela vyčerpávajúco.

(smoking)

image

Znovu zobrazeno Angelo

Dlouhé, ohodnocené, ale totální nesmysl.



+1 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Všechny kukuřice se dají konzumovat. Krmná kukuřice je označována z pravidla ta kukuřice, která se sklízí před dosažením zralosti a to i s listy a stonky. Jako nekonzumní může být označována i kukuřice geneticky upravená. Pole s ní bývají označena.

–1 bodů

Pro lidskou výživu se pěstuje kukuřice pukancová (popcorn), kukuřice škrobová (mouka) a kukuřice cukrová. Pro krmení zvířat kukuřice obecná "koňský zub" (siláže, šrot,...). Technologie pěstování je různá podle konečného využití kukuřice. Hustota výsevu a termín sklizně tak ani nemohou naznačit (natož rozhodovat), zda je kukuřice pro výživu lidí, zvířat nebo průmyslové zpracování. Vždy záleží na tom, která kukuřice se pěstuje a pro co je určena.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

špatne, ale úplne špatne.

nebola reč o odrodách, ale o kŕmnej kukurici a kukurici určenej pre konzumáciu človekom.
a tam je rozdiel práve v spôsobe siatia, zberu a spracovania.

čo sa týka druhov, sú štyri:
Hlavnými odrodami kukurice sú:
- kukurica obyčajná, čiže tvrdá (Zea mays conv. Vulgaris syn. Z. mays conv. Indurata), tzv. "Konský zub" (Zea mays conv. Identi syn. Z. mays conv. Dentiformis),
- kukurica pukancová (Zea mays conv. microsperma syn. Z. mays conv. Everta),
- kukurica škrobová (Zea mays conv. amylacea) a
- kukurica cukrová (Zea mays conv. saccharata)

kukurica pukancová má dve formy:
Zea mays conv. Everta var. leucornis
Zea mays conv. Everta var. oryzoides.

všetky z nich sú a môžu byť pestované buď na zrno (napr. pukancová, u nás sa nepestuje pre vysoké nároky na vlahu a teplo) čí na skŕmenie v podobe siláže, záleží na agrotechnických požiadavkoch a podľa to je i vysádzaná (na zrno vs. na siláž).
všetky druhy kukurice pestovanej na zrno sú vhodné i na konzumáciu človekom (varená, pečená, zrno, múka, ...)

samozrejme existuje mnoho druhov/spôsobov pestovania na zrno (reventador (pop corn), duro (flint), blando (na múku), dentado (ale najčastejšie pestovaná na krmivo a spracovanie v priemysle (škrob, oleje)), a sladká kukurica (pochúťková, najdrahší druh kukurice)).

gm kukuricu nebudem ani rozoberať, lebo problematika sa ešte viac rozširuje.

ale ani o jednom tomto nebola reč, lebo otázka nestála o druhovej rozmanitosti kukurice, ale o rozdieloch lahôdková/kŕmna.
a tá bola zodpovedaná zcela vyčerpávajúco.

(smoking)

image

Krásně opsané z wiki. Otázkou je jestli víte, o čem jste to opsal. Pokud by Vám někdo připravil jídlo ze zralého koňského zubu, to byste prskal.

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

z wiki som potreboval iba tie latinské názvy.

pre tvoje info:

kukurica konský zub, bežne u nás šklbaná do hrnca po ceste okolo jej výsadby:

zadejte popis obrázku zde

zdroj: www.zea.cz/images/clanky/kaifus-konsky-zub.jpg

myslím, že ju poznáme každý z nás a nikto neprská, ba naopak, ešte si pochvaľuje, ako dobre prišiel k ňamke.-)

(smoking)

image

Když si vaříte koňský zub, tak to už není se o čem dohadovat. Ještě se podívejte čemu se říká tzv. lahůdková kukuřice. Krmné kukuřici určitě ne (mimo vás).



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 787 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 271 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 3.8k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 557 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 288 zobrazení
0 bodů
1 reakce 272 zobrazení
0 bodů
1 reakce 309 zobrazení
15.3.2018 v kategorii Zvířata Libor Král
0 bodů
0 odpovědí 172 zobrazení
+2 bodů
1 reakce 194 zobrazení
8.10.2015 v kategorii Vaření, jídlo Lenung
...