+1 bodů
776 zobrazení
v kategorii Společnost

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

0 bodů

teta wiki o tom hovorí:

Dne 28. října 1918 zahájila v Ženevě delegace Národního výboru vedená Karlem Kramářem jednání s představitelem protirakouského zahraničního odboje Edvardem Benešem o vytvoření a podobě samostatného československého státu.
Téhož dne kolem 9. hodiny ranní se vydali Antonín Švehla a František Soukup jménem Národního výboru převzít Obilní ústav v Praze, aby zabránili odvozu obilí na frontu. Poté se rozšířila zpráva o uznání podmínek míru Rakousko-Uherskem.
Podmínky obsahovaly i uznání autonomie národů Rakousko-Uherska, které si lid vyložil jako uznání nezávislosti. Tato zpráva se stala impulsem k živelným demonstracím, při nichž lid jásal v ulicích a ničil symboly Rakousko-Uherska. Na večer téhož dne vydal Národní výbor první zákon, zákon o zřízení samostatného státu československého, a poté bylo ještě zveřejněno provolání Národního výboru "Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem ...".
Pod oběma dokumenty byli podepsáni Antonín Švehla, Alois Rašín, Jiří Stříbrný, Vavro Šrobár a František Soukup - později zvaní "Muži 28. října".



0 bodů
elis Registrovaný (157 bodů)

Mně vytanul na mysli jen jeden óstudá:v Obecním domě mezi těmi, kdo představovali Národní výbor."

A kdo vlastně byli další "muži 28. října"? Tehdy nejvýznamnější z nich, Alois Rašín, byl hlavním tvůrcem prvního zákona o vzniku československého státu. "Ten zákon ovšem nevznikl jen z jeho pera, byli tu poradci a spolupracovníci, ale Rašín mu dával už v noci z 27. na 28. říjen definitivnější podobu, která pak byla ještě vycizelována, třebaže netušil, že 28. října bude 28. říjen. To netušil vlastně nikdo z těch, kdo byli aktéry těchto událostí," vysvětluje Robert Kvaček. Rašín už za sebou měl politickou dráhu spojenou s pokrokářským hnutím, kvůli tomu byl také během procesu s Omladinou perzekuován a vězněn. Tehdy patřil k radikálním nacionálům. "Poté se usadil, i když radikalismus úplně neubral. Stal se z něj poměrně vážený pražský advokát a zapojil se na začátku 20. století do politiky mladočeské strany, která se reformovala pod vedením Karla Kramáře," doplňuje historička Jana Čechurová. Za války byl zatčen a stíhán rakouskou justicí. V roce 1916 byl spolu s vůdcem mladočeské strany Karlem Kramářem odsouzen k trestu smrti.

0 bodů

Mě zaujalo ....na počátku velikého díla ukládá Ti Národní výbor, ode dneška Tvá vláda, aby Tvé chování a Tvá radost byly důstojny velké chvíle nynější. Naši osvoboditelé Masaryk a Wilson nesmí býti zklamáni ve svém přesvědčení, že dobyli svobody lidu, který dovede sám sobě vládnouti, ni jediným rušivým činem nesmí býti zkaleny nynější veliké okamžiky, ni jediný z Vás nesmí se dopustiti ničeho, co by mohlo vrhnouti stín na čisté jméno národa.

Každý z Vás musí bezvýhradně šetřiti všeho, co jinému jest svato.

Svobody osobní, majetku soukromého nesmí býti dotčeno. Podrobte se bezvýhradně rozkazu Národního výboru.

Byli by naši osvoboditelé zklámání z dnešní doby ?

Masaryk a Wilson boli v tomto zmysle idealisti.
Masaryk ním ostal až do svojej smrti.
Wilson však bol súčasne i realista,
veď vznik ČSR a ďalších "malých "štátov východnej Európy bol podmienený víťazstvom bolševikov v Rusku, teda nielen našou snahou po samostatnosti, ale hlavne ako takzvaný "sanitný kordón" proti prenikaniu bolševíckych myšlienok do Európy.
"Byli by naši osvoboditelé zklámání z dnešní doby ?"
Nie, pretože by to považovali za víťazstvo nad hrozbou beztriedneho komunizmu a každý prechod z jedného politickkého zriadenia do druhého, nezáleží, či hore, alebo dole, prináša pre obyvateľstvo problémy.

Oni tušili, že nastane totalitní vláda komunistů ?

0 bodů

A když to vezmeme z jiného pohledu tak i svatí Šimon a Juda - přinášejí nám zimu.

Dnes mají svátek a zima opravdu byla :D



Související témata

0 bodů
1 reakce 599 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 248 zobrazení
28.6.2014 v kategorii Ostatní Julius
0 bodů
1 reakce 327 zobrazení
27.6.2014 v kategorii Mobily Žaneta
0 bodů
8 odpovědí 381 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 372 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 272 zobrazení
25.11.2014 v kategorii Společnost Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
0 bodů
3 odpovědí 246 zobrazení
26.10.2014 v kategorii Společnost anonym
0 bodů
4 odpovědí 298 zobrazení
11.12.2014 v kategorii Zdraví, krása Lacík Registrovaný (264 bodů)
+1 bodů
4 odpovědí 467 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 97 zobrazení
24.8.2015 v kategorii Ostatní Nikola 33
...