0 bodů
347 zobrazení
v kategorii Příběhy ze života

Ahoj. Doufám že mi budete umět poradit.
U nás doma nemáme skoro žádná pravidla. Tu chodíme spát v 11 tu v 9. Tu vstáváme v půl 8 tu v 6. nemáme pevné časy na jídlo, můj byt vypadá jako po výbuchu, dceřin taky. Nechci se tu vypovídávat. Moc ne :)- zkrátka bych chtěla mít nějaká pravidla, i když nejsem, nemáme žádná, nevím, máte nějaká? Jaká? Byla bych moc ráda kdyby jste mi tu nějaké popsali. Měla jsem v plánu víc tu náš domov popsat, ale vím že to tu moc nikoho nezajímá, zkrátka a dobřw, náš dům nemá žádná pravidla, ale moc je potřebuje. Já když byla malá, byli na mě rodiče docela přísní, měli jsme mnoho pravidel, ale teď to s autistickým ditětem moc nejde, no...
A teď něco z pohledu dcerky:
Ahoj, mě taky docela vadí že nemáme moc pravidel. Třeba když jdu spát, tak máma mi ani neřekne, že mám jít spát, a já bych moc chtěla, třeba jít spát v 10, a jenom tak, protože jsem pak unavená. Máme doma hodně veliký bordel. Táta ale vůbec nepomáhá, máma je jak bych to jen řekla, nepořádná, ne, ale..."taková že jde dá to sem" neumím to moc vysvětlit taková "halablabla", jakože třeba jídlo nechá jenom na stole, týden, a tak, nebo i něco jiného, já bych se cítila dobře v pravidlech :)

ps: dcera je docela upřímná, a halablabla či co znamená halabala :)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+2 bodů
Jan Neckář Registrovaný (28 bodů)

Ahoj, než ti někdo odepíše - určitě se u nás zaregistruj, je tu velká pohoda, takový druhý domov tu můžeš mít. :-)

inka Pokročilý (1.2k bodů)

Jane a všichni, kdo jste dali bod souhlasu, omlouvám se předem, budu protivná. Člověku, který je zoufalý z neschopnosti zvládnout chaos, z beznaděje, s nesmírně náročným životem s autistou, dát radu, ať najde druhý domov v poradně?! (headbang)


Upraveno

Promiň Inko, nemohu s tebou souhlasit. Právě u nás mít druhý skoro domov může. Může mít pocit že není na všechno sama, že tady má přátele kteří jí nebudou odsuzovat a rádi poradí s každým drobným problémem který bude muset doma řešit. Budou to jistě velké změny a na to by být sama neměla.

inka Pokročilý (1.2k bodů)
+1
Azalko, řekni, proč jsi tohle všechno nenapsala hned? Proč souhlasíš s postupem mimo realitu? Myslíš si, že někdo, kdo nestíhá domácnost a autistické dítě, bude mít čas sedět na kompu a odpovídat, na otázky typu Byl Hitler hodný?

Dobře, trochu to opravím a dám jako samostatnou odpověď. Myslím si, že ten kdo sem jednou napsal se občas dívá jestli je něco nového. A že nebude sedět u PC? Co tedy celý den dělá že nestíhá domácnost? Někde brouzdá a je sama. S námi nebude.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Já se musím připojit k Azalce, i pro mne to tady tak trochu druhý domov je i když se mi to těžko přiznává...(giggle)

–1

Inka, každý človek potrebuje plece, o ktoré sa oprie, kapesník, do ktorého sa vysmrká a bútľavú vrbu, ktorej zverí svoje najtajomnejšie tajomstvá: Král Lavra má osle uši, Cisár je nahý...
V tomto má Jan pravdu.

inka Pokročilý (1.2k bodů)
+1

Ve svých odpovědích myslíte na sebe, na svůj pohled. Úplně vám z toho vypadla uštvaná, bezradná tazatelka, která si přišla pro radu. Přečtěte si ještě jednou, co jste ji poradily. Poradily jste ji, ať se na všechno vyprdne, posadí se k pc a vypláče se vám na rameni, protože je tady dobře. Špatný sen!

–1

Ale ne Inko, asi jsi to špatně pochopila. Nikdo přece po ní nechce aby seděla u bedny a odpovídala na otázky. Jen jí říkáme že se tady může ptát a vždy jí někdo odpoví. A aby nebyla jen nějaký anonym, může se zaregistrovat a patřit mezi nás. On i ten pocit někam patřit dělá hodně. A jak víš že bezradná a uštvaná a neví si rady? Přece každá žena zvládne domácnost, zaměstnání a dítě k tomu. A ještě může vyšetřit chvilku na pokec s přáteli. Ona jen nemá žádný řád a asi má jiné priority než je úklid domácnosti. Tady rady jak to udělat dostala. A poplakat si u nás když jí někdy bude těžko taky může.

Sůvičko, bez tebe by to tady snad ani domov nebyl:) Jsem ráda že jsi tady a dohlížíš svým bystrým okem sovy :)



+2 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)

Nevím, jestli budu umět poradit. Ale já bych začala tím, že bych určila povinnosti každého ze členů rodiny. Kdo vynáší odpadky, kdo a kdy luxuje, kdo a kdy uklízí ze stolu, kdo žehlí, kdo věší prádlo, kdo a kdy pohlídá čistotu pracovní desky kredence, stolu, kdo hlídá a zalívá kytky atd atd. Určila bych okruh povinností každého člena rodiny. Od toho by se odvíjelo všechno. :) V sobotu, když jsme se sešli u snídaně u stolu, řekli jsme, co je potřeba udělat a já jsem rozdělila úkoly. Všem bylo jasné, že když bude hotovo, co a kde budeme dělat. Půjdeme se koupat, klouzat, do kina, na hory. Všem takový plán dal klid a každý věděl, že je členem téhle rodiny. Fungovalo to úžasně. (clap) Nejvyšší pravidlo bylo, že když jsem řekla: Je to rozkaz, příkaz, tak se nediskutovalo, neřešilo. (clap) Do toho všeho bych zakomponovala autistu, kterému bych nechala pouze členství. Jinak to asi vůbec nejde. Ale autista a kolem něho chaos, to musí být víc než náročné. Jen můj pohled.

inka Pokročilý (1.2k bodů)
+1

Ještě jsem si uvědomila, že píšeš, že muž doma nepomáhá. Možná, že to bude tím, že pomoc ve stálem zmatku pokládá za hlubokou beznaděj, něco jako přelévání oceánu sítkem. Výsledek není ani chvíli vidět. A také se v chaosu špatně orientuje. Navíc, vy všchni byste měli pochopit, že nepomáháte, ale jste součástí a tedy se zúčastňujete na vytváření domova. (wasntme) Nejvyšší zákon a pravidlo by mělo být: Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje.

+1 bodů

Aj keď na tejto stránke je u mnohých veľká averzia voči pravidlám, doporučujem aj doma, treba zaviesť určité pravidlé, isté "dobrovoľné" povinnosti a aj práva jednotlivých členov domácnosti.
Už v predhistorickej dobe si pračlovek žijúci v tlupe uvedomil, že ak nebudú pravidlá, zimu neprežijú a určil strážcu ohňa, "pani domácu" a seba za lovca. Aj vďaka tomuto pravekému myslteľovi ľudstvo dospelo až do dnešnej civilizácie.

+1 bodů

Nevím toho mnoho o autismu, ale domnívám se že právě autisté potřebují pevný a jasně daný pořádek. Nemají rádi změny, svoji činnost dokola opakují a v tom mají svou jistotu, že je vše jak má být.
Takže - je třeba určit přesný sled událostí a tak to i každý den opakovat. (třeba jako na táboře, jestli ještě pamatuješ) Například v 7.30 se vstává, pak je rozcvička v 8 hod. snídaně. Po snídani uklidíme, potom nějaká oblíbená činnost. Oběd je ve 12 hod. A tak nějak rozplánovat celý den, sepsat si to a každý den stejně opakovat. Takový režim zajistí klidný život autistovi. A s klidným autistou se zase doma udrží lépe pořádek.

No ono každý autista je jiný. Někerý má rád pravidla, a koždenní režim. Některý je zase nesnáší a dělá si co se mu zachce. Dcera je spíš na pravidla a syn je ten druhý případ, co žje pak těžké se dohodnout. Jediný ppevný bod jsme stanovili vstávání. Prostě vstávat v 7:00, obléknout se, dojít na snídani, ale se synem je to těžké :) On prostě CHCE dělat to co chce. Samozřejmě nejhorší je když něco slibujeme, ale už to neděláme, ani žádné odměny nedáváme, prostě samozřejmost, vstáváme, oblékáme se a jdeme na snídani :) Děkuju za radu. možná na tom něco bude ale náš autík je trošku jiný :3 ale dcerka ta to má ráda a když dám v kolik vstávat, spát, jíst snaží se to dodržet :) Opravdu moc děkuji a přeji krásné Vánoce :)



Související témata

0 bodů
4 odpovědí 226 zobrazení
0 bodů
1 reakce 226 zobrazení
9.11.2017 v kategorii Ostatní Kišacová
0 bodů
0 odpovědí 96 zobrazení
0 bodů
1 reakce 1.1k zobrazení
...