+1 bodů
197 zobrazení
v kategorii Právo a zákony
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně své dcery, které bude za pár měsíců 9 let. Dceru mám od necelých 4 let ve své péči, kdy rok byla na základě soudní dohody ve výchově matky. Do mé péče přecházela rovněž na základě dohody, kdy matka nebyla schopna zajistit řádnou výchovu. S matkou jsme se domluvili, že bude na dceru přispívat částkou 1000,-- Kč, protože v dané době měla určité osobní problémy. V současné době však došlo k navýšení potřeba dcery, které pramení jednak z vyššího věku - škola, kroužky, ale rovněž výdaje spojené se zdravotní péčí - pravidelné dojíždění k lékaři, nákup brýlí, apod. Matka má v současné době další vyživovací povinnost k téměř dvouletému dítěti, kdy žije ve společné domácnosti s otcem dítěte v jeho rodinném domku. Asi před rokem jsme se domluvili na tom, že bude přispívat částkou o 500,-- Kč více, s čímž nakonec souhlasila a toto i plnila. S dcerou se vídá pouze v průběhu prázdnin, kdy si ji bere do své domácnosti, prodloužené víkendy odmítá se slovy "že se jí to nevyplatí". Nad rámec výživného nepříspívá, přestože jsme se takto několikrát domlouvali, např. přispěje na nákup brýlí. V létě, když byla dcera u ní 4 týdny, tak plánovali jet na dovolenou k moři - matka přišla s tím, že nebude platit výživné, když má dceru u sebe a pojede s ní k moři - s tímto jsem nesouhlasil, ale dohodli jsme se, že přispěji na tuto dovolenou a to způsobem sníženého výživného. Matka sice na plánovanou dovolenou s dcerou nejela, ale výživné zaslala snížené za oba měsíce prázdnin, vždy o částku, na které jsme se dohodli ústně, tedy pouze ve výši uvedené v rozsudku.

V současné době matka zasílá pouze částku uvedenou v rozsudku, tudíž v částce 1000,-- Kč s tím, že víc nemůže "z osobních důvodů" (bude se vdávat). Zvažoval jsem podat návrh na zvášení výživného, nebo jednorázové výživné na zvýšené náklady. Toto mi však bylo rozmlouváno s tím, že matka pobírá pouze mateřskou a mohlo by naopak dojít ke snížení výživného, protože ona sama má další vyživovací povinnost k druhému dítěti.

Proto se na Vás obracím se svým dotazem, kdy bych potřeboval poradit, zda mám šanci dosáhnout zvýšení výživného, případně nehrozí ta skutečnost, kdy by výživné bylo naopak sníženo. Matka žije ve společné domácnosti s otcem druhého dítěte.

Děkuji za odpověď. Tomáš

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Ano, šanci máš. Jak to však dopadne musí rozhodnout soud. To, že se matka chce vdávat, nemá na výživné vliv.





Související témata

+3 bodů
3 odpovědí 346 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 301 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 266 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 387 zobrazení
25.5.2015 v kategorii Právo a zákony Luciekasparovska@seznam.cz
0 bodů
3 odpovědí 742 zobrazení
3.8.2014 v kategorii Tato poradna anonym
0 bodů
5 odpovědí 3.7k zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 782 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 83 zobrazení
21.11.2015 v kategorii Škola, příklady Kateřina
0 bodů
1 reakce 262 zobrazení
14.3.2017 v kategorii Právo a zákony Led1 Registrovaný (138 bodů)
...