+3 bodů
634 zobrazení
v kategorii Auto moto

Autobus je vpravo na zastavce a chysta se vyjet .Ja jedu zespodu po kruhovem objezdu .Předpokladam že pokud jedu po kruhovem objezdu mam prednost pred autobusem ktery na nem neni.Nyní se mi stalo ze mi tam vjel autobusak a malem me naboural.Kdyz dojel na zastavce a zeptal jsem se ho jestli se nezblazni ohanel se prednosti autobusu.Ja osobne si myslim ze autobus zadnou prednost nemel.

 

 

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
dábel Registrovaný (297 bodů)

při výjezdu ze zastávky má přednost ale nesmí tě ohrozit
http://www.autoweb.cz/beran-vyjizdeni-autobusu-ze-zastavek-a-pravidla-prednosti/

to je mi jasné ,ale on pokud vjel na ten kruhovy objezd projíždí křižovatkou, aby tam mohl vjet ,takže to není klasicke jako na silnici kde autobus zastavi na zastavce.



0 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)

Je to velmi častá hádanka v autoškolách.
Nejprve odpověď. Autobus má přednost a ne proto, že je to autobus. Silnice, po které jede autobus není součástí kruhového objezdu. Ale vy měníte jízdní pruh a proto musíte dát přednost. Předpokládám, že se jedná o obdobu tohoto kruhového objezdu.

vyjádření je v oranžovém rámečku.

http://www.frodogalery.cz/text/kruhovy-objezd-na-dalnici-d47

je tam fotka primo toho kruhoveho objezdu.Ja zadny jizdni pruh nemenim jedu po kruhovem objezdu a v tu chvili kdy po nem jedu mi tam vjede autobus ktery meni jizdni pruh a projizdi krizovatkou podle meho.

opicak Registrovaný (769 bodů)

Jde o to, jak je vnímán ten pruh, ve kterém je namalována zastávka. Podle přerušovaných čar před a za zastávkou bych dal samozřejmě zapravdu vašemu výkladu. Autobus přejíždí čáru, která označuje váš jízdní pruh. Měl by tedy dát přednost, ale on tam nemá značku dej přednost v jízdě. Já si osobně mysllím, že je to naprosto blbě namalované na silnici. Asi nejlepší by bylo vznést dotaz na krajský úřad, který nechal tuto zrůdu na silnici namalovat.
Na druhou stranu autobus přijíždí vůči vám zprava a pokud autor silniční malůvky chtěl vytvořit kruhový objezd se souběžnou komunikací, měl by autobus přednost, ale zase by tam neměla být přerušovaná čára (před žlutou zastávkou BUS).

jojo uz jsem tam psal tak jsem zvedavy na odpoved jestli vubec odpoví.

Tady je odpoved z dopravni policie

Autobusová zastávka nevyúsťuje do kruhového objezdu, ale mimo něj, tudíž řidič autobusu musí dát přednost vozidlům jedoucím po pozemní komunikaci. Zastávka BUS se v tomto případě považuje za místo ležící mimo pozemní komunikaci.

Povinnosti řidičů podle § 25 odst. 6 zákona č. 361/2000 Sb.:

Řidič vozidla, které zastavilo nebo stálo a opět vyjíždí od okraje pozemní komunikace nebo od chodníku, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesní ohrozit ostatní účastníky silničního provozu na pozemních komunikacích. Řidiči autobusu hromadné dopravy osob nebo trolejbusu musí v obci řidiči ostatních vozidel umožnit vyjetí ze zastávky nebo zastávkového pruhu, a to snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla; řidič autobusu nebo trolejbusu přitom nesmí ohrozit zejména řidiče vozidel jedoucích stejným směrem.



Související témata

0 bodů
7 odpovědí 3.7k zobrazení
0 bodů
1 reakce 278 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 316 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 183 zobrazení
1.11.2019 v kategorii Auto moto Fidgersagr
0 bodů
0 odpovědí 152 zobrazení
18.6.2019 v kategorii Auto moto Strbajz
0 bodů
1 reakce 323 zobrazení
0 bodů
1 reakce 485 zobrazení
0 bodů
1 reakce 276 zobrazení
30.6.2018 v kategorii Auto moto Stefan
0 bodů
1 reakce 419 zobrazení
...