0 bodů
1.3k zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Je tady, z toho mála, někdo, kdo využil předčasného odchodu do důchodu a jak postupovat při jeho vyřízení ?!

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

7 reakce

+3 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)
Upraveno arygnoc

ešte sa len chystám, ale využijem túto možnosť.

s ohľadom na to, akého veku sa v našej rodine dožívajú muži, je to jediná cesta, ako si aspoň nejaký dôchodok užiť.

a mám našporené, takže ma to až tak netrápi, aký ten dôchodok bude.

image


+3 bodů

A vy si, někteří, myslíte, že se mi už po 40 letech práce nechce dělat ? Ona práce v zemědělství, v hornictví mi na zdraví nepřidala. (sweat)

+2 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Dnes už po dosažení důchodového věku důchod nedorovnávají. Co vám vyměří nyní, to už budete dostávat stále. Vlastní zkušenost. Pokud vás nic nenutí odejít do důchodu dříve, tak nechoďte.

+2 bodů
zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Pokud můžeš, a nemáš do důchodu moc daleko, tak doporučuji počkat na důchod na ÚP. Co 3 měsíce se to procento snížení navyšuje, a už ti ho pak nedorovnají:-(((

Do důchodu mám daleko, a obávám se, že ho do té doby zruší:-(((

(sun)

Tak s tím ÚP jsem už slyšel, ale mám za to, že bych neuspěl, protože do důchodu mi chybí 3 roky, ale už se ze zdravotních důvodů zajímám o předčasný odchod.

zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Nevím jestli pracuješ, ale pokud jo, tak můžeš jít na rok na nemocenskou, pak něco oddělat a zas na nemocenskou. Tři roky je hodně, bude to moc kráceno. :-(((
Pokud člověk dělá něco těžkého, tak ho to musí zničit, nechápu, jak si ti politici myslí, že budeme dělat do 72. Vždyť ten řidič autobusu zapomene kam jede:-((((((((
(sun)

+1 bodů
ježura Registrovaný (35 bodů)

Vlastní zkušenost nemám,třeba pomůže pár informací z této oblasti

http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/192/5979.html#obsah

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Já jsem šla do předčasného důchodu, ale ze zdravotních důvodů. Po dva roky jsem dostávala důchod snížený, při dosažení důchodového věku mi důchod zvýšili. Překvapivě ten rozdíl tak moc velký nebyl, ale zas už je to pár let zpátky. V každém případě je třeba si nechat ze Správy sociálního zabezpečení poslat výpis přechozích zaměstnání, tam může být spousta mezer a nějaký čas trvá je zaplnit.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Sůwo, co to píšete za nesmysly? Ze zdravotních důvodů se chodí do invalidního důchodu, ale ne do předčasného. Do předčasného jdete dobrovolně, pokud se tak rozhodnete. Zákon nezná odchod do předčasného důchodu ze zdravotních důvodů..... (puke)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Podrobněji - ze zdravotních důvodů jsem šla do částečného invalidního důchodu, který jsem pobírala tři měsíce a pak už byla vhodná doba, abych šla do předčasného starobního důchodu. Stačí?

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Barbakane, dobře ti radí zzzzzz, nyní se již důchod nedorovnává, ale jít o tři roky dříve, to budeš na tom finančně hodně bit. Pokud by to šlo, zkus půl roku pracovat a pak máš podle věku nárok na 11 měsíců podpory v nezaměstnanosti od ÚP. Pak opět půl roku, respektive 6 měsíců odpracovat a opět máš nárok na 11 měsíců podpory v nezaměstnanosti a hned máš tři roky pryč, ale nebude ti důchod tolik krácen, jako při odchodu do předčasného důchodu. Využij této možnosti, dokud jí takto v rámci zákona využít lze.

mama Pokročilý (1.2k bodů)
Upraveno mama

Jen pro zajímavost, prý od letošního roku od července snížili v Německu odchod do důchodu o 2 roky............

Třeba se změn dočkáme také, protože u nás není žádná uzákoněná hranice pro naše potomky......

Mama, vím, že zzzzzz dobře radí, ale myslíš si, že po těch prvních jedenácti měsících na ÚP mě někde vezmou do práce na dalších 6 měsíců? A co finance u podpory v nezaměstnanosti, jsou dostačující na spokojené živobytí ? To raději padnu v práci.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Barbakane, napsala jsem ti, jak to jde, aby to člověk nějak doklepal do důchodu. Samozřejmě je na tobě, jak to uděláš. Jistě, že podpora je něco jiného než plat, také záleží na výši platu, z kterého se podpora vypočítá, ale i když má někdo stotisícový plat, tak nedostane těch 65 - 45%, ale maximum, kdy strop je nyní 15 tisíc korun. Toho překlenovacího půl roku, přesně 6 měsíců, lze po dohodě se zaměstnavatelem domluvit. Pokud můžeš v zaměstnání setrvat, je to nejvýhodnější. Tak vydrž.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 431 zobrazení
0 bodů
1 reakce 685 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 296 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 215 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 880 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 1.9k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 931 zobrazení
19.4.2016 v kategorii Ostatní Zuzana Polová
+3 bodů
2 odpovědí 156 zobrazení
0 bodů
1 reakce 625 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 2.6k zobrazení
...