0 bodů
3.7k zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada

Dobrý den, na bylinkách (máta, meduňka, majoránka, bazalka...) se mi objevily světlé mušky, údajně molice. Postříkala jsem je postřikem na přírodní bázi, ale efekt veškerý žádný. Prosím poraďte konkrétní postřik kterým se těch potvor zbavím a taky po jaké době můžu bylinky zase bezpečně používat. PROSÍM PORAĎTE, bazalka a majoránka už padly za vlast. Díky moc

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

0 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)

Proti mšicím a molici skleníkové, obaleči hrachovému a padlí angreštovému lze použít postřik rostlin mýdlovou vodu – na 50 dílů vody jeden díl mazlavého mýdla. Prodávány jsou i rovněž účinné prostředky založené na bázi řepkového oleje. Z řepkového oleje, případně s kapkou olejnatého lecitinu, a vody si můžete podobný postřik připravit i sami. Škůdcům zalepí dýchací otvory a zahubí je tak, přičemž je zdravotně zcela nezávadný, dokonce jedlý.



0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Můžeš použít Mospilan, ale postřik musíš opakovat (zabíjí jen dospělce) až do vyhubení všech ´generací´.
Jednodušší je bylinky vyhodit, květináče dobře propařit a nasadit nové (do nové hlíny).

0 bodů

Zdravím smiley. Sice pozdě, ale taky mám k tématu pár rad z vlastních zkušeností :-) Měla jsem s molicema na bylinkách taky problémy. Molice mi obsypaly hlavně stévii, mátu a bazalku. Mátu jsem odnesla do karantény do koupeny a pravidelně omývala od mušek, což nakonec pomohlo, ale bylo to pracné.
Měla jsem šalvěj zvlášť v květináči a z nedostatku místa jsem ji položila k ostatním bylinkám. A podívejte co se stalo. Bazalka je od molic od výšky šalvějového květináče dolů (ale jejich vajíčka zčernaly, nebo už to nejsou molicí vajíčka?) Každopádně od výšky květináče se šalvějí je bazalka čistá, semtam na ní nějakou molici objevím, ale proti předchozímu stavu je to paráda.

A na stévii jsem vyzkoušela levandulový éterický olej. Dala jsem do 100ml rozprašovače 8kapek levandulového oleje a napadené kytičky tím stříkám. První den jsem ten 100ml flakonek vystříkala skoro celý na 2 středně velké květináčky stévie. Do druhého dne zmizelo asi 60% molic, po týdnu každodenního stříkání  s už menší razancí, jsem měla od molic na stévii pokoj. (Když tak koukám na ten účinek šalvěje, možná by pomohl i místo levandulového, šalvějový éterický olej, vyzkoušejte někdo :-) ). A navíc při používání levandulového oleje se můžou bylinky jíst i během léčebné kůry wink



Související témata

+3 bodů
3 odpovědí 646 zobrazení
0 bodů
1 reakce 180 zobrazení
19.4.2015 v kategorii Rostliny, zahrada minka271 Host (1 bodů)
0 bodů
2 odpovědí 655 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 575 zobrazení
4.7.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Julie Siváková
0 bodů
1 reakce 268 zobrazení
16.11.2020 v kategorii Mobily Michael
0 bodů
0 odpovědí 370 zobrazení
0 bodů
1 reakce 440 zobrazení
18.3.2018 v kategorii Kutilství, návody anonym
0 bodů
2 odpovědí 9.2k zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 261 zobrazení
...