0 bodů
313 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Mám spoustu předpisů na knedlíky, dokonce se mi konečně povedly kynuté houskové knedlíky vařené v páře, ale neznám nikoho, kdo by doma dělal karlovarský knedlík a ten koupený mi nechutná. Máte?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Mám, ale nevím, jestli se ti bude ´líbit´...
Mně se totiž nedaří z něj vytvarovat ´šišku´, těsto mi vychází příliš řídké, takže knedlík vařím v ´plátýnku´ na parou.
:o
Cca 10 rohlíků nakrájím na kostičky a osmahnu nasucho, po vychladnutí přidám dva žloudky, na jemno nasekanou petrželku, osolím (mírně přesolím), půl hrnku mléka (cca 1,5 deci) a cca kolik mléka, tolik mouky (hrubé nebo polohrubé). Zamíchám a nechám ´odpočinout´.
Mezitím dám vařit do hrnce (vyššího) vodu, na hrnec upevním plátýnko (přes okraj zajistím špagátem), uprostřed udělám ďolík (co nejhlubší).
Pak z bílků umíchám tuhý sníh a pomalu jej vmíchám do předem připravené směsi.
Jakmile voda vře, naleju těsto na plátýnko (je už mokré - nasáklé vodou z odparu) a zadekluju.
Vařím tak cca 20 minut (zda je hotový lze poznat vpichem špejle).
:o
Chuťově dobrý, pěkně nadýchaný - jen z něj nenakrájím kulaté plátky, uvařený knedlík má tvar disku.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Tento přepis čistě náhodou znám a pravda je, že se mi moc 'nelíbí', možná by se ale těsto dalo uvařit v hrnkách. Vyzkouším.
Já mám předpis na 'single' knedlík, ten sice taky není na plátky, ale mohl by být, kdyby se z dvojité dávky uplácaly šišky. Je to porce pro jednoho jedlíka, pro mne na dvakrát :)
3 housky + 1 vejce + 2 cl oleje ( malý panák ) + 2 cl vody = 8 minut vařit. Starší housky na kostičky + tekutiny + přisolit a uhňácat z toho 4 koule. Zavařit na 8 minut do vroucí vody. Jako obměna lze olej nahradit cca 50g rozkrájené a rozškvařené slaniny na kostičky a ještě přidat petrželku a na kostičky nakrájené uzené maso.

single knedlíky

mowla Domácí (2.9k bodů)

Jednou jsem to zkusil - ale buďto byl málo vymazaný hrnek nebo moc adhezní těsto.
´Knedlík´ prostě nešel vyklopit, musel jsem ho vykrájet - takže výsledkem byla knedlíková ´drť´...
:o

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Tak jsi to aspoň měl 'předkousaný'. Jak jsem psala o odpověď níž, zkoušela jsem rychlé knedlíky v MW, jenže byly s pr.do peč. a to mi nechutná. Osvědčilo se mi ale vyložit hrnky kouskem mikrotenového sáčku - ten jsem stáhla gumičkou přes okraje, aby se těsto nenakapalo kolem a před vložením do MW jsem gumky sundala. Chystám se udělat knedlíkový 'kompilát', z každého předpisu něco :D



+1 bodů
elis Registrovaný (157 bodů)

Ano,dělám ten z odkazu.Jen se s tím nepářu,dělám je ve vymazaných hrnečcích.Je to jednodušší,vůbec si nelámu hlavu,že by karlovarák měl být vařený v ubrousku.Hrnky ještě vysyp hrubou moukou a dobrou chuť. http://www.toprecepty.cz/recept/23897-karlovarsky-knedlik-z-televize-okoukany-a-s-uspechem-vyzkouseny/

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Dělám hrnečkové knedlíky v mikrovlnce, tam jen hrnečky vyložím kouskem mikrotenu aby přečníval a hrnečky zůstanou čisté. Možná by to šlo použít i u těch karlovarských. Nejspíš použiju z každého předpisu něco...



Související témata

0 bodů
1 reakce 160 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 214 zobrazení
23.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Ládík
0 bodů
3 odpovědí 973 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 273 zobrazení
+2 bodů
4 odpovědí 360 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 505 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 4.9k zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 726 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 140 zobrazení
...