0 bodů
576 zobrazení
v kategorii Počítače, internet

Máme v baráku několik wifi sítí bez hesla. Když se k někomu připojím s notebookem pozná to?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

6 reakce

0 bodů

poznat to jde snadno, ale málokdo ví jak, takže v klidu

ale vtipné je, že když se mu přihlásíš na router jako "home" nebo "domácí" sí, tak se mu tvoje veřejné složky mohou připojit jako síťové disky



0 bodů

Aha :)

0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Poznat to lze snadno - otázkou je, zda to správci (majitelé) routerů chtějí vědět, jestli je to zajímá.
;-)

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Odpověď sice neznám, ale už se mi dvakrát stalo, že se mi na monitoru objevil text: " Jiný počítač v síti má stejnou IP adresu jako tento počítač ". Router mám zaheslovaný a po kliknutí na centrum akcí proběhlo nějaké vyhledávání a dál už se problém nezobrazoval. Může to být něco podobného jako je v původním dotazu?

0 bodů

nesouvisí to přímo
jestli má být ten tvůj počítač na ten router připojený jako jediný, tak ano, někdo ti tam leze

ale podstata této hlášky je jiná
router zpravidla prostřednictvím automatického roesu, kterému se říká dhcp přiděluje ip adresy počítačům, které jsou na něj připojeny tak, aby nevznikl konflikt ... a tenhle konflikt vznikne, když se nějaký počítač uspí a po nějaké době se probudí a router mezitím jeho adresu přiřadil jinému počítači... ale to router sám rychle opraví

samozřejmě může být DHCP vypnuto a ip adresy přiděleny ručně (v konfliktu), ale to bychom zabíhali příliš daleko

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Poprvé jsem si nebyla jista, jestli v té chvíli nebyl u mne připojen mimo PC ještě netbook, ale v druhém případě určitě ne. Mám k routeru připojen PC kabelem a bezdrátově občas TV a Nb. Heslo používám původní, co bylo na štítku na zadní straně.

mowla Domácí (2.9k bodů)

Občas se to stát může - dojde k chybě v komunikaci mezi LAN kartou a routerem, stačí restart počítače (nebo v příkazovém řádku zadat dva příkazy... :o ).
Heslo si ale změň (na nějaké slušné - a pokud to lze, změň si i jméno administratora) - a změň je z počítače na kabelu (je to nepříliš pravděpodobné, ale wifi lze odposlechnout).
Pak - pokud se koukneš do magementu routeru (a zajímá-li tě to), najdeš tam někde ´sekci´ DHCP-clients (nebo tak nějak), kde jsou data o připojených počítačích (MAC, přidělená IP, název... - podle typu routeru).

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Copak o to, mne zajímá všechno, ale ne všemu jsem schopna porozumět. Mám modem/router a to heslo je poměrně silné, tak jsem doufala, že je i jedinečné, vygenerované jen pro ten jeden router. To bych si nakonec mohla ověřit i u poskytovatele připojení, je to jejich značkový. Kamže se to mám podívat? Dík :)

mowla Domácí (2.9k bodů)

Do managementu routeru...
:o
Obvykle k tomu je používán prohlížeč, kdy do adresního řádku napíšeš IP routeru (nějaké 192.168.X.Y - to X a Y zjistíš - pokud je neznáš, tak, že do příkazového řádku zadáš příkaz ipconfig /all a koukneš na aktivní připojení, položka Výchozí brána nebo DHCP server - bývají totožné).


Heslo
- jedno heslo je pro připojení se na wifi (a je vázáno na šifrování)
- jiné heslo (a jméno k němu) je pro administraci - toto je potřeba


Pokud router konfiguroval technik dodavatele (a zejména, je-li router ´pronajatý), obvykle heslo pro administraci nastaví ´nějak´ (podle určitého algoritmu, aby je byl schopný i jiný technik kdykoli zjistit) a uživateli je nesdělí (možná na požádání, nevím, já si routery konfiguruju sám :o ) - ale je možné, že ponechal i konfiguraci původní - takže by je bylo (možná) možné zjistit podle typu routeru.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Žádný technik tu nebyl, jen z Telecomu natáhli linku pro připojení. V manuálu je napsáno, že "modem je přednastavený tak, aby nebylo nutné nastavovat, pouze se připojíte kabelem, nebo bezdrátově pomocí WiFi", což jsem udělala. Další pokyny jsou pouze pro zákazníky OneNetu, to nejsem. Pak je tu ještě psáno, že WiFi síť je standardně zabezpečena šifrováním WPA2-PSK. Heslo pro připojení...natištěné na nálepce na spodní straně modemu, to jsem použila pro netbook a TV.

mowla Domácí (2.9k bodů)

Jo, jasně - takže jméno a heslo pro konfiguraci nemáš.
Jsou dvě možnosti - buďto se pokusíš přihlašovací údaje zjistit u dodavatele a nebo to necháš plavat.
:o
Vlastně ještě jedna - resetovat modem do ´továrního´ nastavení a celou konfiguraci provést znovu - ale to bych asi nedoporučil - když to funguje...
:o

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Nechám to jak to je a moc děkuji za trpělivost.:*

mowla Domácí (2.9k bodů)

Vůbec nemáš zač.
(blush)

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Když se projedete sídlištěm v autě a potřebujete se napojit na wifi, tak to máte bez problémů a nic se neděje.



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 181 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 546 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 184 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 231 zobrazení
+1 bodů
6 odpovědí 436 zobrazení
0 bodů
1 reakce 132 zobrazení
8.8.2014 v kategorii Počítače, internet Rafael Host (13 bodů)
0 bodů
1 reakce 208 zobrazení
22.7.2014 v kategorii Počítače, internet Bedrich Pokryvka
0 bodů
7 odpovědí 558 zobrazení
29.6.2014 v kategorii Počítače, internet Markét
0 bodů
2 odpovědí 774 zobrazení
13.4.2014 v kategorii Počítače, internet Lukáš Javůrek
...