0 bodů
2.5k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Jak dlouho se má omáčka převařit?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Stačí 10 minut.:)



0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

oh, múkou zahustená omáčka ...(headbang)

[ironicky] to musí byť ňamka. [/ironicky]

(smoking)

zrušte múku na zahusťovanie, keď už musíte zahusťovať, čo tak nejaká rozmačkaná zelenina, žĺtok, maslo, smotana?
úplne v najhoršom prípade kukuričnou či zemiakovou múčkou...

omáčka nie je buchta.
má jedlo dopĺňať a nie byť hlavným chodom, aby zaplnila břuch.

(headbang)(headbang)(headbang)(headbang)(headbang)

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Co se vztekáš, vždyť to jíst nemusíš. Ne do každé omáčky se hodí zelenina a už vůbec ne různé škroby.(hi)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

ja viem, poznám českú kuchyňu veľmi dobre. :|
aj múkové (jíškové) omáčky.

ešteže je jíška iba v čechách (bohužiaľ aj na slovensku).

(smoking)

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Tak schválně, teď mám výpek ze speciální sekané a čím bych ho měla podle tebe zahustit? Já si nechám ráda poradit (nod)

Ještě že nežeru ty slovenské blafy! (puke)

arygnoc, co dáváš do bešamelu, paradajky ?:D

Sůwo, Já osobně výpek v kastrolu nebo pekáči oškrábu, podliji buď smetanou nebo vývarem a pokud ji chci hustší, vmíchám moukou rozkverlanou v menším množství studené vody a nechám ji provařit 15-20 minut. Pro sicher, aby se vytratila moučná chuť. (whew)

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Babakane, přesně tak to mám v úmyslu udělat, tady by se smetana nehodila. Já byla jen zvědavá, co by na zahuštění použit arygnoc :D

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

ad sekaná:
v čechách?
jedine múkovú omáčku.

robiť z výpeku omáčku? - prečo, preboha, kaziť takú dobrotu! stačí dochutiť troškou vína a nastrúhaným syrom a máte omáčku ako z rozprávky.
alebo by som asi použil francúzske maslo, prípadne pripravený bešamel (viď nižšie).
a keď teda už, tak prečo nepoužiť papriku, syr, smotanu, petrželku, med, víno, ... - fantázii sa medze nekladú.

bešamel:
ale to je šľahaná omáčka s prídavkom múky, nie múková omáčka (s ingredienciami (mlieko, maslo, korenie, cibuľa, petržlen, ...), obsahuje na cca 500-600 ml 40 g múky, teda to nie je múčna omáčka!) a používa sa ako základ pre iné, najmä mäsové omáčky - kde sa tým pádom obsah múky stráca ešte viac.

(smoking)

pre vaše láskavé pochopenie:

ja múku pri príprave jedla nezatracujem, ale prečo sa, do prkýnka, každé poriadne jedlo musí zmrviť jíškou?
mäsová šťava - netreba ju zahusťovať, nemá jej byť plný tanier, ale naopak, dochucuje sa ňou príloha (zemiaky, ryža, nebodaj (múkové) knedlíky).

samozrejme, že sú pokrmy, do ktorých múka patrí, ale poriadna omáčka sa umelo nemá zahusťovať pridaním 10 lyžíc múky!!!

i iné biele omáčky (napr. zo strukovín [luštěnin]) obsahujú múky minimum, mlieko sa zahusťuje maslom a ingredienciami, omáčka nemá byť múka s občasným výskytom niečoho, po čom je pomenovaná.

bez urážky - na sucho upečené mäso s dorobenou bielou omáčkou a múkovým knedlíkom je dôvod okamžitého odchodu od stolu.

nemám nič proti omáčkam, ale musí to byť omáčka a nie rozvarená múka, nemám nič proti knedlíkom, ale tie múčne (biele s dierkami, bez chuti, vône a zápachu) nie - zato houskový, zemiakový, škvarkový poctivý knedlík je požehnaním.

takže:
keďže nevieme, akú omáčku Mahulena zahusťuje, rozpútali sa tu zbytočné vášne (i mojou vinou, priznávam).

resumé:
z môjho pohľadu je dodatočné zahusťovanie omáčky pri varení barbarstvom.
buď sa omáčka robí, ako sa má (i s patričným niekoľkogramovým obsahom múky, keď tam patrí), netreba ju pri dováraní zahusťovať, klamať.

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Napsal jsi to moc pěkně a je toho dost, jenže trochu mimo mísu. Napsala jsem ´speciální sekaná ´, takže to upřesním - umletý vepřový bůček s eidamem, nivou a zelenou petrželkou, jen ušlehaný s mlékem. Takže žádná omáčka, ale výpek, který zahušťovat ještě dalším sýrem by nebylo to pravé. Já bych volila ten francouzský knedlíček, jenže tam je přece taky mouka. Vařím jak mne to naučila babička a posléze i život už 55 let a zatím si nikdo nestěžoval, naopak. I když teď vařím jen pro sebe, rozhodně bych se zbytečně necpala moukou :D
P.S. Každý máme právo na svůj názor, že? (happy)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

speciální sekaná:

tak to musí byť ňamka (po upresnení), znie to lákavo.
asi by som použil iba ten výpek, prípadne skúšal málinko zahustiť jemnou horčicou alebo medom (karamelom) s vínom.

dobrú chuť.

ad:
Já bych volila ten francouzský knedlíček, jenže tam je přece taky mouka

vypichnem jenže tam je přece taky mouka - a o to ide (viď moje sú pokrmy, do ktorých múka patrí).

(smoking)

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Tak to mám radost, že jsme si nakonec porozuměli (handshake) :)



Související témata

0 bodů
5 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 385 zobrazení
0 bodů
1 reakce 388 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 14.7k zobrazení
+3 bodů
1 reakce 603 zobrazení
7.9.2015 v kategorii Vaření, jídlo anča
+3 bodů
3 odpovědí 550 zobrazení
+1 bodů
4 odpovědí 274 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 396 zobrazení
10.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 824 zobrazení
2.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
2 odpovědí 435 zobrazení
28.11.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
...