0 bodů
499 zobrazení
v kategorii Finance podnikání Jan Neckář Registrovaný (28 bodů)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Kdysi jsem na toto téma absolvovala workshop, ale už jsem si to musela připomenout. V podstatě se jedná o zmapování podnikatelského prostředí a určení směru, kterým se vlastní podnikání bude ubírat. Je to na příklad zjištění možné konkurence, potřeby trhu, nabídka klíčových produktů, nebo služeb a v neposlední řadě příprava a vývoj produktů nových. Těmito aspekty je ale nutno se zabývat neustále i průběhu podnikání a jen tak je možno udržet krok s ostatními, případně se dostat o nějaký krok před ně :)



0 bodů

Byznysplán je porovnání očekávaných nákladů a tržeb na několik let dopředu, takže taková výsledovka po jednotlivých letech. Jenže to je jen poslední stránka, která musí vycházet kladně, aby nám lidi na to naše podnikání půjčili, ale zas ne moc (kdyby to nevyšlo) a nejlíp tzv. "do hokejky" (aby po nás nechtěli prachy zpátky, když to ze začátku nepůjde).

Jenže ty předpoklady je potřeba nějak rozmně doložit, aby z toho ten úředník v bance, který nám ty prachy bude půjčovat, z toho neměl u nadřízených průšvih (nebo abychom ho nemuseli podplácet zbytečně moc). Není ale potřeba se toho bát, protože nadřřízení jsou zpravidla úplní id...ti, které zajímá jen jejich terénní bicykl nebo golfové hole.

Jak praví Sůwa, musí tam být ty kecy o trhu a konkurenci a tak, to každej opíše, ale musí na tom bejt vidět, že je to opsaný z uznávanýho zdroje. Doporučuju skripta čelákovickýho kurzu MBA, Podle mě je nejdůležitější ta mezivrstva mezi těmahle kecama a tou výsledovkou, tam by měl být excelový model toho, co představují ty částky v těch výsledovkách. Takže kolik musím za rok nachytat zákošů, abych měl ty tržby, které uvádím (a kolik z nich mi nezaplatí) a kolik na to budu potřebovat zaměstnanců (tedy pokud je míním platit). Pak by tam měl být samozřejmě objem potřebného materiálu a stroje a energie a pojištění a výpalné a tak.

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Magorevkleci, trošku zaměňuješ bussines plán s podnikatelským záměrem, který je nutný k žádosti o poskytnutí půjčky, ale začít podnikat lze i bez půjčky a přesto je bussines plán nutný. Nemusí a nemělo by se jednat o odněkud opsané "kecy", skutečný bussines plán by měl být zodpovědně zpracovaný pro konkrétní podmínky. :)

nojo, to máš asi pravdu, to si pletu ne trošku, ale hodně
tak ale třeba to pana Neckáře aspoń povzbudilo



Související témata

–1 bodů
2 odpovědí 307 zobrazení
0 bodů
1 reakce 135 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 319 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 396 zobrazení
0 bodů
1 reakce 95 zobrazení
0 bodů
1 reakce 118 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 333 zobrazení
6.6.2014 v kategorii Finance podnikání Alenka Vránová
+1 bodů
1 reakce 146 zobrazení
0 bodů
1 reakce 220 zobrazení
...