0 bodů
152 zobrazení
v kategorii Příběhy ze života
Dobrý den,
mám dceru v 6.třídě. Podle mého ma selektivní mutismus. Ve škole nemluví. Chodíme na terapie, kde se učíme, nestydět se, nebát se. Když ale dcera nechce - tak nechce. Pro rodiče, kteří se s tím potýkají, bych byla ráda, kdyby mi sem klidně napsali a já bych jim soukromě poradila. Ale zpátky k tématu. I když částečně vím jak s dcerou zacházet, nevím přesně jak "provádět terapii" doma, bez úkolů co nám dává psycholožka. Kdo by s tím měl nějakou zkušenost, názor, byla bych maximálně ráda.
Druhá věc je, že se velmi bojím šikany ze strany ostatních spolužáků. Dcera jim neodpovídá na otázky, což je asi problém. Čím víc ji s tím děti provokují, tím víc se bojí a šance rozmluvit ji je nyní zcela nulová, a to mi vadí. Její spolužáci jsou přeci jen děti, a nejspíš si myslí, že posměchem ji rozpovídají. Ne. Když jsem šla do jejího pokoje, náhodou jsem narazila na nějaký papír a přečetla ho. Psala ho dcera (vím že už delší dobu vede deník z listů papíru). Teď nevím co si mám myslet. Když jsem byla na tř. schůzkách učitelka mi oznámila, že mojí dcerce ubližuje nějaký kluk. Shazuje jí penál, mlátí jí, zkrátka jí dělá dost nepěkné věci. Byla jsem naštvaná, ale dcera mi oznámila že to ten kluk dělá všem, a že provokuje všechny, ať si z toho nic nedělám, že je blbej atd...Tak jsem to neřešila.
Mám pocit že to dcera dusí v sobě. Možná bych vám měla převyprávět něco, co jsem na tom papíře přečetla. Podle ní na ni pár kluků pokřikuje nějaké přezdívky a říkají jí příjměním což ona nesnáší. Nejspíš tím ventilují svůj vztek, je jasné že naše dcera je nejslabší - neřekne to. Podle zpovědi se jí snažili rozesmívat tím, že jí do ucha pouštěli nahlas písničky a smáli se tomu, jak reaguje. Dokonce se jí posmívali i kvůli tomu jak vypadá a říkají jí "fuj", když kolem ní projdou. Poslední věc, kvůli které dcera nejspíš brečela naposledy byla ta, že ji nějaký kluk z její třídy zastavil, začali na ní volat. Ten druhý jí říkal že je postižená atd. a křičeli jí do ucha. Dcera s pláčem utekla.
Už fakt nevím co dělat. Napadlo mě ji přihlásit do jiné školy a pečlivé ji na to připravit, aby veděla co ji čeká a neměla problémy. Ale stejně musí strávit několik měsíců v téhle "nešťastné" škole. Já nevím, já se o ní bojím. Že mám jít za učitelkou? Když jsem si naposledy stěžovala kvůli tomu klukovi z vyššího odstavce, řešila to tím, že mu vynadala. Dokonce mu ani nedala poznámku, protože by to byl prý "rasismus" (kluk je vietnamec)...Jít k někomu jinému ze školy, je to samé. Vlastně nemůžou nic dělat a dcera je hodně proti tomu to říkat. Sama se mi nesvěří, jen když se jí stane něco opravdu špatného, jako například tahle situace.
Jak to mám řešit? Mátě nějaké zkušenosti s tímto handicapem?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Dobry den ..

Pokud jde o sikanu, tomu se nevyhnete muzete si stezovat horem spodem, ale bude to beznadejne pokud dite nenapadaji fyzicky, toto se muze jevit jako sikana a v jistem smyslu i bude, ale spis to spada pod decke skadleni a deckou hloupost, at dite umistite kdekoliv tak se najdou taci kteri ji budou postuchovat.Nesnazte se zmnenit cizi deti kolem vasi dcery, ale snazte se zmnenit pristup vasi dcery k detem kteri ji provokuji. Proste ji vysvetlete a neustale ji opakujte,ze to jdou deti ktere se snazi necim zaujmout, ze jsou to slabi jedinci kteri,se snazi mermomoci upoutat pozornst jinych protoze, to jinak neumi nejsou nicim vyjmecni spise podprumerni a ze by se jich nemela bat spise je litovat ... 

Pokud jde o to zda, mate jit za ucitelkou nebo ne jiste ze mate !! Pokud vam nevyjde vstric ucitelka jdete za reditelem skoly, pokud se ucitelka "boji" napsat zakovy poznamku z oduvodnenim ze je zak jine narodnosti ,tak v tom vidim dost velky problem mela by pristupovat ke vsem zakum stejne, bez ohledu na narodnost nebo nabozenske vyznani.Co je rasistickeho na poznamce? Poznamka je prece zdeleni rodicum, ze se zak nechova tak jak by mel. To mu priste nebude hodnotit pisemku ktera bude za 5 s oduvodnenim, ze je jineho puvodu ? Pokud se to bude i nadale opakovat pozadejte reditele skoly o konzultaci a chtejte aby u toho byly, reditel skoly, ucitelka a socialni pracovnik pozadujte vysvetleni proc pani ucitelka odmita davat oznameni rodicum na zaklade toho, ze je klucina vietnamec.Toto jednani je ze strany pani ucitelky krajne neprofesionalni a pokud vim skoly stale, az na nektere statni, takze ucitele praciji pro Vas a nikoho jineho.

Pokud ucitel, odmita pisemne zdelit rodicum kazenske problemy zaka mel by si pozvat rodice, na konzultaci a zdelit jim to osobne tento pristup vecinou zabira lepe, nez poznamky.

Necekejte ze se Vam bude dite s necim podobnym sverovat, proste nebude jde o stud, strach atd. O deniku ji nic nerikejte bude lepsi,kdyz nebude vedet ze to vubec vite. Denik je pro deti osobni zalezitosti, tedy misto kde si zasnamenavaji sve svetle, ale i ty temne myslenky, jejich osobni prostor na uvahy, seberealizaci a sebeuvedomneni. Tim ze ji zdelite, ze ctete jeji denik nicemu nepomuzete, dite bude reagovat zaporne. Bude to podobne jako kdyz nekteri rodice narusiji osobni prostor ditete a prohledavaji jim pokoj, jedine co z toho muze vzejit je pocit,ze rodic diteti neveri a ze nerespektuje jeho soukromi. Muzete take kontaktovat socialniho pracovnika skoly, ten by Vam mohl pomoct. 

BTW; S prechodem na jinou skolu si to jeste promyslete, bude tam jiny kolektiv na ktery si bude muset zvykat, jini ucitele je take mozne se to jeste zhorsi misto vytouzeneho zlepseni uvedomte si deti, jsou vsude stejne a vase dcera si nese svuj handicap sebou takze, jak jsem rekl nesnazte se menit okoli, ale pristup vasi dcery k okoli, davejte ji najevo ze Vam na ni zalezi, a ze Vam muze verit a sverovat se, a ze ji podporite. Zde take plati, ze nic se nema rehanet.

Vite co se rika; At jdeme kamkoliv, na jakekoliv misto, sebe si neseme s sebou. Snad chapete co tim chci rict ..

                                                                                          

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢




Související témata

0 bodů
4 odpovědí 174 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 387 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 263 zobrazení
21.12.2014 v kategorii Příběhy ze života Danča
0 bodů
0 odpovědí 140 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 112 zobrazení
19.8.2016 v kategorii Mobily Almor
0 bodů
1 reakce 181 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 259 zobrazení
13.12.2015 v kategorii Multimédia a hry Lucie Třísková
+3 bodů
1 reakce 114 zobrazení
13.12.2015 v kategorii Multimédia a hry Daniel
0 bodů
0 odpovědí 182 zobrazení
0 bodů
1 reakce 76 zobrazení
14.1.2015 v kategorii Škola, příklady nevím
...