0 bodů
256 zobrazení
v kategorii Právo a zákony
Dobry den. Prosím o radu.
5.ledna jsem nastoupila do práce ale pouze na dohodu o provedení práce. Chodila jsem leden,únor a brezen. A za každý měsíc jsem nesla na pracak potvrzení o výdělku o výši 4000,- ale do práce jsem chodila denně. O měsíčně jsem měla dopracováno asi 170h i přesto ze jsem pouze na dohodě . Ale normálně jsem si vydělala asi 8 ticíc,čili zbylá 4000 šla bokem. NA konci března jsem ukončila dohodu ze dne na den. A tedka jsem nešla na pracak potvrzení o výdělku za březen a zaměstnavatel mi tam napsal celých 8 ticíc, což způsobilo ze mě z pracaku vyřadili a za měsíc březen a duben si musím uhradit zdravotni pojištění. Chtěla jsem se zeptat jestli i můj bývalý zamestnavatel z toho může mít nějaký problém.nemel by správně odvést daně? Nebo neměl by to za me zaplatit on.? A jak je to,když ze zákona na dohodu mužů max oddelat 300 hodin za rok a ja to měla za dva měsíce  A za třetí měsíc to bylo dalších 170? Můžu se nějakým způsobem bránit? Děkuji za radu

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

+1 bodů
Záleží na tom, co bylo v dohodě.

Pro jednoho zaměstnavatele nesmíte odvést víc jak 300 hodin práce DPP ročně. Za hodinu vám musí platit aspoň minimální mdu, tj. 55 Kč hrubého, nebo za měsíc 9200 Kč hrubého.

Do 10.000 Kč hrubého měsíčně nemusí ani zaměstnanec ani zaměstnavatel odvádět zdravotní ani sociální pojištění, pokud je za vás platí stát (jste nezaměstnaná nebo studujete, v důchodu apod.)

Podpora v nezaměstnanosti náleží jenom v případě, že jste za měsíc zabrala hrubého max polovinu minimální mzdy, tj. letos 4600 Kč. Podpora se pozastavuje ve dnech, kdy vykonáváte toto tzv. "nekolidující"  zaměstnání a o tyto dny se pak prodlouží doba jejího vyplácení,

Za březen jste přivýdělek přehnala, takže jste vyřazena z evidence uchazečů a proto stát za vás neplatil sociální a zdravotní pojištění. V dubnu jste sice byla bez práce, ale zřejmě jste se do 8 dnů znova do evidence nepřihlásila.

Žalovat asi můžete dohodu, která vám nezaručovala minimální mzdu, ale možná v ní ani nebylo výslovně uvedeno, že máte odpracovat plný počet hodin, ale jen popis práce, kterou máte provést v nějakém termínu.
Takže ráda je? Mám to nechat být nebo se nějak bránit?

Chtěla jsem se zeptat jestli i můj bývalý zamestnavatel z toho může mít nějaký problém.nemel by správně odvést daně? 

Jestli "daněmi"  myslíte soc a zdrav pojistné, tak ne, do 10.000 neměl.

Daň z příjmu: Pokud jste NEPODEPSALA růžové prohlášení, tak vám z odměny srazí zálohu 15 % (pokud budete mít v tomto roce roční příjem nižší než 24840 Kč, můžete ji v daňovém přiznání požadovat od státu napřesrok zpátky). Pokud jste PODEPSALA růžové prohlášení, tak zaměstnavatel rovnou uplatnil měsíční slevu na dani 2070 Kč, takže vlastně nesrazil nic.

Nebo neměl by to za me zaplatit on.?

Soc a zdrav pojistné za březen ne, viz výše. Za duben taky ne, s tím, že jste se v dubnu nepřihlásila do evidence uchazečů o zaměstnání, bývalý zaměstnavatel nemá nic společného.

A jak je to, když ze zákona na dohodu mužů max oddelat 300 hodin za rok a ja to měla za dva měsíce.  A za třetí měsíc to bylo dalších 170? Můžu se nějakým způsobem bránit? 

Jestli to tak je a měla jste v dohodě napsaný přesný počet hodin a celkem je to už přes 300, tak ho můžete ho prásknout a může dostat pokutu. Na druhou stranu jste tu dohodu podepsala a vám tím žádná škoda nevznikla. Opatření má jen zajistit, aby lidi byli zaměstnaní spíš v řádném pracovním poměru nebo na živnosťák, což se dá státem líp kontrolovat než brigáda, ale co podepíšou, je jejich věc.

Jestli máte v dohodě přesný počet hodin a odměnu jen 4000, tak jste byla poškozena tím, že vám nedali aspoň minimální mzdu. Tím byste se ale zároveň vyřadila z evidence úřadu práce a musela byste zaplatit zdravotní pojistné i za leden i únor.

Takže tak jako tak by to odnesl on ale i já...


0 bodů
opicak Registrovaný (769 bodů)
Co chcete bránit, to že jste podváděla a kradla ?  Je mi na blití z lidí, kteří neustále hledají jak podvádět a okrádat. To se tak akorát řadíte na úroveň našich spoluobčanů, kteří parazitují na celé společnosti. Osobně bych vám přál, abyste si to vyžrala s nějakou mastnou pokutou.  To jste sice číst určitě nechtěla, ale musel jsem to napsat.
ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)
HM...asi jsi to musel napsat, ale slo to i taktneji ...:D
☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢


Související témata

0 bodů
2 odpovědí 2.0k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 335 zobrazení
0 bodů
1 reakce 274 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 139 zobrazení
+1 bodů
4 odpovědí 164 zobrazení
17.10.2014 v kategorii Finance podnikání anonym
0 bodů
1 reakce 161 zobrazení
27.7.2016 v kategorii Ostatní Tereza
0 bodů
1 reakce 452 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 9.2k zobrazení
0 bodů
1 reakce 265 zobrazení
14.3.2017 v kategorii Právo a zákony Led1 Registrovaný (138 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 238 zobrazení
...