0 bodů
426 zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Už koncem ledna jsem si do truhlíku vysadila semínka rajčat a paprik. Celou dobu to zalévám, mám to u okna, dokonce jsem koupila i hnojivo na rajčata a nedaří se:-((( Pořád jsou ty sazeničky strašně malé. Rajčata nemají ani 15cm a mají jen pár lístků, papriky mají jen 5 až 10cm a strašně tenký stonek.

Vždy jsem kupovala už sazenice, letos jsem se rozhodla si je zkusit vypěstovat, a nevím proč, ale opravdu se mi nedaří:-(((

Poradíte mi? Děkuji.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+1 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Kdyby bylo foto, lépe by se posuzovalo, kde je chyba.

Když vám semínka vzešla a začaly se tvořit první listy, přepíchala jste je po jednom do kelímku? Jedná se o tyčková rajčata, nebo o balkónová? Počkám, až to upřesníte.



+1 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Keříčková rajčata jsou polní a balkónová. Balkónová jsou nízká, lze je pěstovat prakticky všude v nádobách. Mám vyzkoušené, že se jim dařilo i na záhoně na zahradě. Výška 15 cm by jim odpovídala.

Keříčková polní rajčata (dle odrůdy) vyrostou asi do metrové výše. Nevylamují se boční výhony, což je velká výhoda. Potřebují ale větší prostor do šíře, s čímž musíte počítat při výsadbě. Rajčata bych vysadila ven na záhon a dala k němu tyčku, která nemusí být vysoká - asi 1 metr. Později bych keřík přivázala na 2 místech, aby mi ho silný vítr nezlomil u země. Při výsadbě rajčat používám kvalitní kompostovou zeminu a poprvé hnojím více jak po 2 týdnech, poté už je do konce sezóny nehnojím. Ve skleníku zaberou hodně místa.

Papriky bych vysadila ihned do skleníku. Pokud je kořenový bal silně prorostlý kořeny, tak kořínky lehce uvolním, abych podpořila jejich další růst. Poprvé bych je hnojila asi po 2 týdnech a poté dle potřeby. Papriky jsou náročnější na výživu, záleží na kvalitě zeminy ve skleníku.

Semínka rajčat a paprik nenechávám vzejít společně v truhlíku. Používám menší květináčky a výsevní substrát. Po vzejití je hned přepichuji po jednom do květináčků. Papriky stačí do menších kelímků, později dle potřeby přesadím do větších. Pokud se vysadí brzo do skleníku, není už nutné druhé přesazování. Zemina (ta jejich) se mi na předpěstování sazenic neosvědčila.

Jakou máte odrůdu těch rajčat?

0 bodů
zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Jedná se o keříková rajčata, semínka jsem koupila v Tescu, asi polovinu jsem samostatně přesadila do kelímku, ale i ty jsou pořád malinké.

rajčatům alespoň zhrubl trošičku stonek, ale papriky ho mají pořád jak vlásek, ty jsou od března pořád stejně velké:-(((

Hlínu jsem koupila také v Tescu, byla určena na pěstování zeleniny.

Chci je zkusit zasadit do skleníku.

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Já je měla letos také prvně ze semínek a než jsem je vysadila na zahradu byly v truhlíku:

zadejte popis obrázku zde



Související témata

0 bodů
1 reakce 602 zobrazení
+2 bodů
2 odpovědí 448 zobrazení
0 bodů
1 reakce 478 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 360 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 1.0k zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 621 zobrazení
7.5.2014 v kategorii Rostliny, zahrada anonym
0 bodů
4 odpovědí 216 zobrazení
0 bodů
1 reakce 446 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 138 zobrazení
24.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Herold
0 bodů
1 reakce 152 zobrazení
22.12.2016 v kategorii Společnost YOLO
...