0 bodů
454 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo Bohemica Registrovaný (256 bodů)

Nemáte někdo vyzkoušený ověřený recept na sirup z květů černého bezu?
Mám natrhané květy, ale v těch předpisech se nějak ztrácím. Chtěla bych sirup (ne limonádu), co nejméně "chemie", ale aby měl trvanlivost do příštího jara.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

+1 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)
označeno jako nejlepší reakce Bohemica
 
Nejlepší reakce

Dělám jej ´od oka´, takže zhruba:
Na 1 litr vody 1 kilo cukru, 1 citron, 20 středních květů, 1 sáček kyseliny citronové
Květy co nejdříve po utrhnutí (jinak kvítky opadají) opláchnu ve studené vodě a zaliju do sklenice, přidám umytý, na tenká kolečka nakrájený citron a nechám tak dva dny v lednici louhovat.
Pak sleju (přes plátýnko, ´tuhé´ co zbude ´vymačkám´) do hrnce, nasypu cukr a za občasného míchání zahřeju k varu (nevařím), na závěr přidám kyselinu citronovou a ještě horké naliju do sklenic. Po vychladnutí strčím do lednice a nebo sklepa.
Bohužel - nevím, jestli vydrží rok - zatím se mi nikdy nepovedlo udělat tolik sirupu, vypije se výrazně dřív.

Bohemica Registrovaný (256 bodů)

Díky! A nějaký petol nebo tak nedáváš?

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Mohu potvrdit, že vydrží i několik let. Mně totiž moc nechutnal a tak jsem na něj zapomněla. Mám mnohem raději sirup z bezinkových plodů, likér taky není špatný. Dělávala jsem ho pod názvy Rumzinka a Bezivodka, takže je to jasné...:D

mowla Domácí (2.9k bodů)

Ne - žádný Petol.
Liju sirup do předem vyvařených zavařovaček se šroubovacími víčky, zchlazením se víčko přitáhne (viditelně - pokud ne, tak takové lahve spotřebuju nejdřív).
A - jak píšu - zkazit se nestihne...
:o

mowla Domácí (2.9k bodů)

Sůwo - ze všech likérů mám nejradši slivovici (nebo calvados) - to se taky nekazí (ale lahve nějak ´ubývaj´´).
:o

Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Mowlo máš pravdu. Slivovička je taky léčivá...:o

Bohemica Registrovaný (256 bodů)

O slivovici a calvadosu nediskutuji! U nás pálíme kdeco... Jenže mám bohužel hodně "potřebných" příbuzných a známých, takže kvas vyrábím od první letní sklizně až do zámrazu a stejně nestačím dodávat...(h)

Bohemica Registrovaný (256 bodů)

Tak jsem označila odpověď jako nejlepší, přestože jedinou. Sirup už mám totiž hotový
a je skvělý! Myslím ale, že opravdu do příštího jara nevydrží, lahoda jde hodně
"na odbyt"!
]:)





Související témata

0 bodů
3 odpovědí 399 zobrazení
18.9.2014 v kategorii Rostliny, zahrada mowla Domácí (2.9k bodů)
0 bodů
3 odpovědí 506 zobrazení
5.9.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Marián
0 bodů
3 odpovědí 519 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 541 zobrazení
24.6.2014 v kategorii Vaření, jídlo inka Pokročilý (1.2k bodů)
0 bodů
1 reakce 739 zobrazení
8.8.2014 v kategorii Vaření, jídlo Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)
+3 bodů
1 reakce 151 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 367 zobrazení
28.11.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
1 reakce 683 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 386 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 305 zobrazení
3.9.2014 v kategorii Vaření, jídlo inka Pokročilý (1.2k bodů)
...