0 bodů
738 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Léta jsem dělala rybízový sirup za studena, ale uvítám i jiný vyzkoušený předpis. Děkuji :)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

Sůvičko, kde sta zobrala v auguste /srpen/ ríbezle (rybíz)?

ale budíž (kopírované):


Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby.

Zahřejeme zhruba na 70 °C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu.

Ihned ještě horké plníme do lahví, ty položíme a necháme až do vychladnutí. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí.

Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové.


kupodivu, gúgl našiel iba
Približný počet výsledkov: 10 800 (0,29 sekúnd) [tuto]

(smoking)

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Přivezla mi ho dcera z chalupy, kterou jsem jí vloni darovala. To je úžasný rybíz, koupil ho kdysi manžel u zahradníka Böhma v Podolí. Jak to vy chlapi umíte, řekl mu že "žena ho pověřila..." a tak mu vybral naprosto skvělý - z mužské solidarity. Ten sirup už mám samozřejmě dávno hotový, do září by rybíz nevydržel...(giggle)
P.S. na litr šťávy stačí kilo cukru, dělám sirup už víc než 35 let, ale byla jsem zvědavá, jak to dělají jinde - asi nedělají :)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

u nás na južnom slovensku sa z toho robilo vínko (no, kyselé bolo ažaž).

(smoking)

image
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Babička mívala na zahradě asi 60 keřů rybízu, tak na to vínko taky došlo :)





Související témata

0 bodů
1 reakce 328 zobrazení
0 bodů
1 reakce 454 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 313 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 489 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 267 zobrazení
4.6.2014 v kategorii Vaření, jídlo boruvka Registrovaný (403 bodů)
0 bodů
5 odpovědí 306 zobrazení
+2 bodů
2 odpovědí 127 zobrazení
5.10.2015 v kategorii Zdraví, krása Jacenková
0 bodů
3 odpovědí 210 zobrazení
0 bodů
9 odpovědí 992 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 336 zobrazení
11.8.2014 v kategorii Rostliny, zahrada mama Pokročilý (1.2k bodů)
...