0 bodů
1.9k zobrazení
v kategorii Zdraví, krása

Babička se zděsila když viděla že v něm vařím. Prý je to strašně nezdravé. Je to skutečně tak zlé?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

+1 bodů
Briketka Registrovaný (498 bodů)

Když se použije jen, jako poklička při pečení a vaření,
tak škodlivý není, může být použit i při grilování na
tu krátkou chvilku, kdy se v něm griluje cokoliv např.
maso, zelenina, brambory apod.:)



+1 bodů

Strašně nezdravé to není.
Souvislost zvýšené konzumace hliníku s žádnými chorobami (např. Alzheimer, Asperger) nebyla nikdy a nijak prokázána a jde o zkreslení skutečnosti nebo spíše o naprostý výmysl kvůli komerčním zájmům, včetně prezidentské volební kampaně v USA.
Pravda ale je, že hliník se rozpadá v kyselém prostředí, takže dlouhodobé skladování potravin s kyselou reakcí není vůbec vhodné. Mně osobně ty druhý třetí den prožrané dírky v alobalu, kterým něco v lednici nechám přikryté, na chuti nepřidají.

+1 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Teta jiné než hliníkové nádobí nepoužívala a dožila se v pohodě 86 let, kdy zemřela na chorobu, která s tím nádobím rozhodně nesouvisela. Vaření v alobalu nevyžaduje používání tuku, takže po této stránce je to zase zdravější. Lépe je nad tím nemudrovat, to by už jeden nemohl jíst vůbec nic...

+1 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

potravinársky hliník - zliatina určená k priamemu styku s potravinami, okrem tých kyslých. Je to hliník s malou prímesou nejakého iného kovu, ktorý trochu zvyšuje pevnosť a zrejme zvyšuje kvalitu oxidové vrstvy. Z tej zliatiny boli kedysi robené hliníkovej kanvy, pôvodne určené na distribúciu mlieka. Tiež z toho boli kedysi robené bandasky, kanvice na varenie vody, ešusy, bežné hrnce na varenie, ktoré sa používajú dodnes (i priemyselne).

takže - nejedná sa o hliník, ktorý je ako hliníkový drôt vo vodičoch, ako hliník, z ktorého sa stavajú lietadlá, apod.

hliník sám o sebe je veľmi reaktívny, mäkký, skrátka nepoužiteľný, preto sa používa v zliatinách.

na varenie sa používajú špeciálne zliatiny (tzv. potravinársky hliník), ktoré sú neškodné.

(smoking)

image
0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Hliník je ´dost´ jedovatý...
Snadno reaguje s kyselinami či solí (zejména za vyšší teploty - vaření) a je jedovatý pro CNS.
Babička má pravdu.
Na druhou stranu - před pár desítkami let byl propagován - jakožto nádobí levné, takže se neboj, že po uvaření v něm druhý den ochrneš, zblbneš nebo umřeš.
:o
Každopádně - kup si kvalitnější nádobí (smalt, nerez, keramiku, sklo) - sobě nebudeš kazit zdraví a babička bude mít radost.



Související témata

+3 bodů
1 reakce 134 zobrazení
0 bodů
1 reakce 462 zobrazení
9.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
3 odpovědí 385 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 130 zobrazení
2.12.2014 v kategorii Vaření, jídlo Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
2 odpovědí 344 zobrazení
21.12.2014 v kategorii Zdraví, krása Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
4 odpovědí 3.0k zobrazení
+3 bodů
1 reakce 93 zobrazení
1.10.2015 v kategorii Vaření, jídlo Jitka52
0 bodů
4 odpovědí 509 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 150 zobrazení
...