0 bodů
877 zobrazení
v kategorii Rostliny, zahrada
Dobrý den,

mám problém s parazity v květináčích. Nejsou to smutnice, nýbrž malinkatí oranžoví broučci. Jsou sotva viditelní, sama jsem si jich všimla jen náhodou. Jako první se mi asi objevili u čtyřlístků(které už uschli) a teď jsem je objevila i u masožravek(které mně pomalu usichají) a u bonsaje. Nejspíše to ožírá kořínky či co.

Prosím vás, nevíte co to je a jak s tím bojovat?

Děkuji

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

1 reakce

0 bodů
Briketka Registrovaný (498 bodů)
Upraveno Briketka

Červec nopálový  Neobyčejný hmyz

OD NAŠEHO DOPISOVATELE V MEXIKU A PERU

JAK se získávají jasně červené barvy používané v některých rtěnkách a jiných kosmetických výrobcích? Možná vás překvapí, když se dozvíte, že karmínové barvivo obsažené v některých tvářenkách a rtěnkách pochází z červce nopálového, hmyzu, který žije na opunciích. Pojďme tento neobyčejný hmyz blíže prozkoumat.

Škodlivý, nebo užitečný?

Dospělá samička červce nopálového měří přibližně tři milimetry, je tedy velká zhruba jako hlavička zápalky. Samečkové jsou asi o polovinu menší. Nenechte se však velikostí červce oklamat. Jedna encyklopedie uvádí: „[Červec nopálový] patří k nejškodlivějším druhům hmyzu.“ Nehledě na tuto pověst jej někteří zemědělci dokonce chovají. Proč? Aby získali košenilu, karmínové barvivo překrásných odstínů, které pochází z usušených a rozdrcených tělíček samiček červce nopálového.

Červci nopáloví se používali k výrobě barviv již od dob starověkých Mixtéků, kteří žili na území dnešního mexického státu Oaxaca. Karmínová barva získávaná z červce okouzlila španělské dobyvatele, a brzy v ní našlo zálibu mnoho dalších Evropanů, a to pro bohaté odstíny, kterých bylo možné pomocí tohoto přírodního barviva dosáhnout. V Británii se košenila používala při výrobě tradičních vojenských uniforem šarlatové barvy. Barvení košenilou bylo natolik rozšířené, že v Mexiku v letech 1650 až 1860 patřila košenila k nejcennějším vývozním artiklům — předčilo ji pouze zlato a stříbro.

Zmizel a znovu se objevil

Asi v polovině devatenáctého století začala být přírodní barviva nahrazována syntetickými. K tomu přispělo mnoho faktorů. John Henkel v časopise FDA Consumer vysvětluje: „Chemická barviva se snadněji vyráběla, byla levnější a měla lepší barvicí vlastnosti.“ Proto syntetická barviva během velmi krátké doby ovládla trh s barvicími přísadami do potravin, léků a kosmetických výrobků. „Jak se však tato barviva začala používat ve stále větší míře,“ říká Henkel, „rostly i obavy, zda jsou bezpečná.“

Studie v sedmdesátých letech dvacátého století naznačily, že určitá syntetická barviva by mohla způsobovat rakovinu. Po tom, co se rozšířily zprávy o možném zdravotním riziku, přírodní barviva se opět začala vracet na scénu. Například v Peru se dnes vyrábí 85 procent světové produkce košenily. K dalším oblastem, které jsou známy chovem červců, patří Kanárské ostrovy, jižní Španělsko, Alžírsko a země Střední a Jižní Ameriky. Současná poptávka po karmínu ale převyšuje jeho nabídku, a proto se mexická vláda snaží jeho výrobu zvýšit.

Jak se vyrábí karmínové barvivo

Červec nopálový tráví celý svůj život na jednotlivých článcích opuncií. Chrání se před dravci tím, že vylučuje práškovou substanci podobnou vosku. Tento chmýřovitý materiál, do něhož se hmyz zapouzdří, slouží červci jako jeho domeček. Díky tomu lze v době sklizně snadno určit místo, kde se hmyz nachází.

Červený pigment neboli kyselina karmínová je pouze v těle samiček, přičemž největší obsah pigmentu mají oplodněné samičky. Ve snaze získat barvivo co nejvyšší kvality se proto dělníci zaměřují zejména na sběr oplodněných samiček, a to v době, kdy ještě nestačily naklást vajíčka. V Andách na území Peru se sběr provádí zhruba třikrát během sedmi měsíců. Červci jsou z rostliny seškrabáni pomocí tuhého kartáče nebo tupé čepele. Pak jsou usušeni, vyčištěni a rozdrceni na prášek, který se dále zpracovává pomocí roztoku uhličitanu sodného nebo amonného. Pevné zbytky hmyzu se odstraní filtrací a získaná tekutina se přečistí. Také je možné přidat vápno, čímž dosáhneme fialových odstínů.

Ačkoli představa nanášení make-upu vyrobeného z hmyzu se nezdá příliš přitažlivá, můžete si být jisti, že přírodní „barviva patří k těm nejprozkoumanějším,“ říká Henkel. „Tato barviva byla studována, studována a zase studována, někdy snad stokrát. Pokud vás někdo pochválí, jak úžasně vypadáte, může to být částečně díky neobyčejnému hmyzu, kterým je červec nopálový.

Zřejmě jste si ho donesla domů s půdou, kterou jste si koupila, ale škodlivý nebude musíte o své rostlinky více pečovat, anebo je hnojit nevím, můj taťka pěstoval pouze sukulenty a velké kaktusy tak tyto broučky znám.





Související témata

0 bodů
1 reakce 1.2k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 406 zobrazení
1.4.2016 v kategorii Rostliny, zahrada anonym
+3 bodů
1 reakce 257 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 244 zobrazení
27.12.2014 v kategorii Rostliny, zahrada Lacík Registrovaný (264 bodů)
0 bodů
1 reakce 1.1k zobrazení
+1 bodů
1 reakce 283 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 2.9k zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 913 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 246 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 332 zobrazení
...