0 bodů
300 zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Dobrý den, 

prosím o radu, mám velmi složitý problém.

Pracuji u zaměstnavatele, který je od počátku pracovního vztahu velmi pochybný. V pracovní smlouvě mám mzdový výměr na minimální mzdu, 13400 korun, příplatek za práci v noci 500 měsíčně a příplatek 500 měsíčně za práci o víkendech. Pouze ústně jsme se dohodli, že jako řidič pojedu každý večer z Kroměříže do Jihlavy, kde složím kontejnery, naberu nové a přijedu zpátky a za tuto otočku dostanu 1000 korun, plus 100 korun za pomoc skladníkovi při vykládání balíků z kamionu. Tyto peníze jsem také dostával a to ve formě prémií a bonusů k dohodnuté mzdě 13400, takže mé příjmy činily zhruba 20 - 30 tisíc. 

Problém ale nastal ve chvíli, kdy jsem podal výpověď. 

Pracovní doba totiž trvala od šesti hodin večer do sedmi hodin do rána, což je 13 hodin, 5 dní v týdnu. Do výkazu práce jsem si směl vykázat jen hodiny strávené jízdou a vykládáním kamionu, tak aby doba práce nepřekročila 8 hodin denně. K tomu jsem byl ještě několikrát vyslán po takové noční směně odpoledne na Slovensko nebo do Rumunska dodávkou, abych mohl jet bez karty řidiče, takže má pracovní doba překročila i 16 hodin denně. 

Poté, co jsem podal výpověď, můj zaměstnavatel prohlédl kamion, se kterým jsem jezdil, a kromě pár kosmetických vad nalezl škrábnutou nádrž na palivo, Toto poškození po mne chce uhradit. Všechna poškození jsem uznal, jako řidič mám samozřejmě pojištění. Škoda je sice dle mého kosmetická, ale zaměstnavatel trvá na tom, že bude muset nádrž koupit novou. Cena nové nádrže se pohybuje mezi 20 - 40 tisíci korun. Byla mi předložena dohoda, ve které odhad zaměstnavatele na nápravu škody byl 60 000 korun. Zároveň v dohodě stálo, že výsledná cena bude doložena fakturou a že souhlasím se sražením ceny nebo její části z výplaty. Tuto dohodu jsem musel podepsat a zaslal jsem ji na pojišťovnu, stejně jako všechny ostatní potřebné podklady. Na pojišťovně tedy už čekají pouze na podklady zaměstnavatele. Zatím se s vozem s tímto poškozením nadále jezdí, a to už dva měsíce. Na poškozené nádrži už dokonce jiný řidič způsobil obdobné poškození - škrábnutí - hned vedle mého, po něm ale zaměstnavatel nic nepožaduje. 

Každopádně má výpovědní lhůta končí ke konci měsíce května, a 23.5.2017 jsem si při vykládání balíků způsobil pracovní úraz. Zaměstnavatelem mi nebyly poskytnuty ochranné pomůcky - přilba - a mě spadl na hlavu kovový balík a hlavu mi rozbil. Momentálně jsem v pracovní neschopnosti a je mi znemožněno nastoupit od měsíce června do nové práce, neboť mi žádný lékař nedá potvrzení pracovní schopnosti, který každý nový zaměstnavatel bude chtít.  

24.5.2017 mi přišla od zaměstnavatele výplata, která činili 1116 korun. Telefonicky mi bylo zděleno, že zbytek mé výplaty mi byl stržen, jako záloha na úhradu škod, které jsem způsobil, do doby než bude věc vyřešena skrze pojišťovnu. Jsem tedy dá se říci bez práce, práce neschopen a úplně bez peněz. 

Můj dotaz zní, kromě toho že zaměstnavatele udám na pracovní inspektorát, za co vše na něj mohu podat žalobu? Na jaké všechna odškodnění mám nárok? Kdo mi bude po skončení výpovědní lhůty vyplácet část mzdy při pracovní neschopnosti? Mám se nahlásit na úřad práce hned, nebo až po skončení pracovní neschopnosti? Může inspektorát práce přinutit zaměstnavatele vyplatit mi peníze, na které mám nárok, nebo to může udělat až soud? Na výplatu jsem dostal 1116 korun, nemohu si dovolit právníka a ani soudní poplatky. Žiji ve společné domácnosti s přítelkyní, která naštěstí ze své výplaty platí nájem, inkaso, pojištění a splátky za půjčku, kterou máme, jinak bych asi brzy skončil na ulici, a to i přes to, že jsem pracoval mnohem více, než jsem vůbec podle zákoníku práce mohl. Mohu zažádat o nějakou pomoc v hmotné nouzi? Co vše k tomu budu potřebovat? Výplatní pásku na tuto "výplatu" jsem zatím neobdržel, zaměstnavatele jsem písemně vyzval k navrácení alespoň zákonné části výplaty, na kterou mám nárok.

Děkuji mnohokrát, jestli si najdete čas na můj složitý dotaz odpovědět, pomoc to pro mne bude neskutečná.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
Led1 Registrovaný (138 bodů)

Bežná prax zamestnávateľov zneužívajúca naivitu a nedostatočnú znalosť zákonov svojich zamestnancov. 

Oficiálne minimálna mzda a "bezpapierový" bonus, ktorý sa do výplaty nepíše. Príjem, pokiaľ pracovník pracuje je vyšší, ale tu je práve zrada: pre zdravotnú poisťovňu a sociálnu poisťovňu, platí len oficiálny príjem a z toho sa vypočítavajú denné dávky a neskôr aj penzia. Tu na svoju naivitu postihnutý pracovník v potrebnom čase dopláca nižším finančným príspevkom. A zamestnávateľ?... "ja nič, ja muzikant, mal ste si prečítať, čo podpisujete"...

K zmluve a hmotnej zodpovednosti - pozrite si znenie svojej Pracovnej zmluvy a Dohody o hmotnej zodpovednosti. Takto bez bližších informácií vám možno odpovedať len všeobecne.

Doporučujem vám, obrátiť sa bezodkladne na pracovnú inšpekciu, na úrad práce, sociálnu poisťovňu, daňový úrad(?nejde tu o daňový podvod?) a na advokátsku komoru, ktorá má aj na takéto "bezplatné" prípady vyčlenených pracovníkov.

Neznalosťou a nedomáhaním sa svojich práv ubližujete nielen sebe a svojej rodine, ale umožňujete ubližovať rovnakým, alebo podobným spôsobom aj iným postihnutým, týmito nekalými praktikami zamestnávateľov



0 bodů
Před skončením pracovní neschopnosti se na UP nelze registrovat. V případě že skončíte v pracovní neschonosti v momentě kdy nejste již zaměstnancem tak máte megasmůlu ... stát na toto pamatuje tím že jste samoplátce . .tedy osoba bez jakéhokoliv příjmu, neschopen práce, ale pojištění 2000 měsíčně jste povinnen nějak zaplatit.... neskutečné svinstvo .... pokud nejste právě na ulici a nemáte tak nárok na sociální dávky tak máte v takovém případě smůlu .... kromě nemoci, výdajů za soudy proti zaměstnavateli po vás ještě půjde exekutor pokud pojišťovně tuto částku neuhradíte ....(postup .. domluvit se s lékařem na ukončení pracovní neschopnosti .. zaregistrovat se na UP a poté vystavit novou neschopenku s tím že se znovu tento nějaké komlikace ....)

Poškozenou nádrž máte vyfocenou? Pokud by jste ji měl vyfocenou před předáním druhému řidiči a po předání kdy jsou naní další škody, pak by jste měl šanci uspět s trestním oznámením pro nedovolené obohacení (záloha na opravy ačkoliv se s autem dále jezdí a opravu nepotřebuje s tím že chcete znalecký posudek aby policie na tu nádrž a cenu opravy nechala udělat) a pokus o pojistný podvod. Bohužel v tomto je záludnost, že jste vše uznal s tím že přece máte pojištění a souhlasil jste i s tím aby se to strhlo z Vaší výplaty. To jste měl okamžitě řešit s pojišťovnou aby to zdokumentovala a škodu kterou by měla hradit z Vaší pojistky určila sama. Pokud není v tom co jste podepsal zmíněná on údajná záloha, tak rovněž je velká šance toto řešit přes úřad práce, kdy by jste měl šanci na doplatek přímo od úřadu a UP by si to sám se zaměstnavatelem vyřídil - oni vás tam nasměrují.

Nemám dobré zprávy, ale med kolem úst mazat nehodlám, Je lepší počítat s tím nejhorším a bý na to připraven.


Související témata

0 bodů
0 odpovědí 328 zobrazení
0 bodů
1 reakce 328 zobrazení
+2 bodů
1 reakce 143 zobrazení
0 bodů
1 reakce 212 zobrazení
7.6.2018 v kategorii Právo a zákony Petr Kohoutek
0 bodů
1 reakce 130 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 126 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 347 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 179 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 312 zobrazení
...