0 bodů
656 zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Dobrý den,

stala se mi taková nepříjemná věc. Pracoval jsem od 2.9. v jedné společnosti a ke dni 14.10. jsem dal výpověď. Bohužel jsem udělal chybu a napsal do výpovědi, že končím ke dni 14.9. Spetl jsem si o měsíc datum. Do výpovědi jsem uvedl, že podepsáno v Plzni dne 14.10. a to ručně, podepsal a zanesl jednateli společnosti, protože přímá nadřízená nebyla v ten den v práci. Měl jsem dva výtisky, jeden jsem mu nechal a druhý jsem si vzal pro sebe. Do výpovědi jsem dal rovnou i kolonku převzal a k tomu se mi podepsal, akorát tam neuvedl datum, to jsem si pak doplnil do svého originálu. Jednatel si nevšiml, že bylo špatné datum a potom mě na to upozornila sekretářka. Já tedy udělal výpověd novou se správným datumem a to 14.10., nicméně jednatel už ve společnosti nebyl, tak jsem za ním nemohl. Domluvil jsem se tedy, že v práci nechám obě verze výpovědi již správného data a poté si to 16.10. pojedu převzít podepsaný, že to převzali. Chtěli po mě, ale abych přinesl originál té špatné, aby se to mohlo skartovat, jenže já už ho vyhodil, protože jsem nečekal, že to ještě k něčemu bude a tudíž ho nemám. Jednal dnes nebyl přítomen, ale dal jen instrukce, že pokud nepřinesu originál, že mi to nevydají, navíc se i naštval a že mám smůlu, že mi to nedá a že mu budu vracet peníze za ten minulý měsíc, protože na té výpovědi je vlastně datum, že dávám výpověd ke dni 14.9., byť je tedy uvedeno, že to bylo sepsáno v Plzni dne 14.10. propiskou. On byl očividně jen naštvanej a snad vychladne, ale chci se zeptat, jestli je nějaká šance, že bych třeba ty peníze musel vracet, že by to udělali jako, že jsem dal výpověd už k 14.9. a od tohoto data tam vlastně nepracuji. Podle mě by neměli šanci, vzhledem k tomu, že mám normálně výplatní pásku za celé září a musí mi poslat ještě odpracovaných 14 dnů ted za říjen. Další věc je, že mám určitě už i zaplacené zdravotní i za tento měsíc, takže asi to nemůžou udělat tak, že třeba došlo k účetní chybě, že mi poslali špatně peníze, že jsem skončil ke dni 14.9. a musím je tedy vracet, protože mi je špatně poslali jakoby... Jinak moje výpověď, tím, že jsem podal pak už správnou je normálně platná že? Vím, že je to jednostranný právní úkon, že to je jen taková věc pro mě a je lepší to mít potvrzený, že to převzali, ale oni musí ten pracovní poměr zrušit hned jak jim to příšlo že? Jde o to, že budu nastupovat příští měsíc na začátku do nového zaměstnání a nechci být nějak limotován, tím, že třeba jakoby budu u nich furt zaměstnanej, ale to je asi blbost ne? Kvůli chvilce nepozornosti a špatnýmu datu takový komplikace :)

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

0 bodů
mama Pokročilý (1.2k bodů)

Dobrý den, výpověď nejde dát zpětně. Vy jste byl ve zkušební lhůtě, tak nedáváte výpověď, ale rušíte pracovní poměr ve zkušební době. Pokud máte datum převzetí o ukončení pr. poměru 14.10 2014, tak je jasné, že ten datum platí a jednalo se o překlep. Uvidíte, jak jednatel vychladne. Pokud jste byl vyplacen za září 2014, je jasné, že to bylo za práci v pracovním poměru. Zaměstnavatel by se musel s Vámi pravděpodobně soudit o vrácení peněz. Jistě máte svědky, že jste v zaměstnání byl až do 14. 10 2014. Pokud jste zahodil první "výpověď", tak stačí, když napíšete popřípadě prohlášení, že jste ji již vyhodil, či znehodnotil a platí ta správná verze. Neměli by pak dělat problémy.



0 bodů

Dobrý den,

Děkuji za odpověď.

Nemám strach z toho že bych musel vracet peníze, to asi nemaj šanci, mám výplatní pásku předávací protokol 14.10 podepsanéj, když jsem vracel věci, navíc i zdravotní pojišťovny je pak vidět datum zrušení což musí sedět s zápočtovým listem, takže to by asi nepochodili... Spíš se bojím, jestli mi teda zrušili pracovní poměr, tím žejjsem tam pak dal tu správnou, tak jestli to neignorovali. Chci prostě do nový práce nastoupit s čistým štítem a nebýt furt jakoby u nich.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Dane, pokud jste ve zkušební lhůtě, tak můžete ukončit pr. poměr v té lhůtě, kdy chcete a zaměstnavatel také, kdy chce. Do nového zaměstnání půjdete se "zápočtovým listem", kde bude, že jste pracoval od - do a že pr. poměr byl zrušen ve zkušební lhůtě. Potvrdil Vám přijetí i to druhé zrušení pr. poměru se správným datem? To dopadne dobře, nebojte.

0 bodů

V tom je ten problém právě, on mi odmítl to již druhé (správné) zrušení pracovního poměru potvrdit a vydat, pokud mu nedodám svůj originál toho špatného. Jenže já ho právě zničil. Vytočil se tak, že povídal, že mam smůlu, že nic podepisovat znova nebude, že vrátim peníze za minulej měsíc. Si myslí, že když má v ruce takovouhle výpověď kde je špatné datum, že by měl asi šanci ze mě dostat peníze, že jsem tam jakoby nepracoval už měsíc... On snad trochu vychladne a příští týden to asi tedy udělám tak, že napíšu prohlášení, že jsem tedy originál zničil a že ho již nemám a že uvádím v platnost tu s tim správným datem nebo tak něco. Nebo se na to vykašlat už a prostě tam nalítnout, že chci okamžitě zápočtový list, kterej je povinen mi vydat hned. Potom nebudu potřebovat to potvrzení převzetí. Ale aby se nenaštval a nezkusil mi dát na ten zápočťák, že jsem zkončil 14.9, ale to přece nejde ne? Nemůže lhát, že jsem tam pracoval jen do tohohle data na základě špatného data ve výpovědi kde je stejně uvedeno, že byla podepsána dne 14.10., takže je jasně vidět, že šlo o překlik (teda pokud by to nezflašovali, je to napsaný jen propiskou). Přece tu hraje roli hodně faktorů - mám určitě už zaplacené zdravotní za tento měsíc, účetnicky jsou taky určitě záznamy, že jsem tam pracoval i po 14.9 apod.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Dane, to prohlášení napište a uveďte, že zrušení pr. poměru ve zkušební lhůtě je ke dni 14.10 2014, ne jak je omylem uvedeno v převzatém zrušení pr. poměru ze dne 16. 10 2014. Doufám, že jste to správně formuloval. Jelikož se nejedná o výpověď, ale o zrušení pr. poměru ve zkušební lhůtě. Stejně Vás nikdo nemůže nutit ani postihnout, když takto ukončíte prac. poměr, který je ve zkuš. lhůtě.
V klidu, v pondělí jděte do firmy, sklopte uši, doneste to prohlášení, jednou si jej nechejte podepsat pro sebe, udělejte ze sebe klidně obětního beránka, omluvte se, a požádejte o zápočtový list a nechoďte domů, dokud Vám jej nevystaví, ale pokud třeba nebude k dispozici pracovník, který by Vám měl ZL vystavit, tak se domluvte, kdy se máte pro něj zastavit. Vše v klidu, ano. A pak dejte vědět, jak to proběhlo.

0 bodů

Děkuji za pomoc :) Snad to v pohodě proběhne bez dalších komplikací, už bych rád tuto kapitolu uzavřel.

mama Pokročilý (1.2k bodů)

Dobrý de, Dane, jak to dopadlo s ukončením zaměstnání? Doufám, že je vše v pořádku.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 414 zobrazení
0 bodů
1 reakce 380 zobrazení
0 bodů
1 reakce 190 zobrazení
+3 bodů
1 reakce 100 zobrazení
25.10.2015 v kategorii Ostatní Ten, kto nevie datum svojej smrti
+1 bodů
3 odpovědí 312 zobrazení
+1 bodů
3 odpovědí 381 zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 402 zobrazení
3.8.2015 v kategorii Auto moto TOM
0 bodů
2 odpovědí 312 zobrazení
...