0 bodů
371 zobrazení
v kategorii Právo a zákony

Dobrý den, chci se zeptat.
Už nějakou dobu si objednávám z asijských obchodů různé věci. Někdy jde i o repliky A+++. Nevím a nikde jsem se nedočetl jak to s těmito věcmi funguje u prodávání v čechách. Bojím se že by mi za to mohl hrozit i nějaký postich. Nebo napsat za to zboží že se jedná o repliku a bude vše vpořádku :)....Děkuji za odpověď

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

+1 bodů
Johanka Registrovaný (119 bodů)

Nákup přes čínské e-shopy je zcela legální a bezpečný. Praktikuji tento způsob nákupů už léta. Ne všechno co čínské e-shopy nabízejí jsou klony nebo, v horším případě, nekvalitní kopie. Ne nadarmo se, s jistou nadsázkou říká, že všechno je z Číny. Jako příklad uvedu mobilní telefon Xiaomi Mi4, originál čínský výrobek, rychlejší a spolehlivější telefon s Androidem prostě není. U nás jeho 64GB verzi pořídíte kolem 14.000 - 15.000 Kč, na čínském e-shopu zaplatíte plus mínus 300 USD, poštovné samozřejmě, jako u všeho, zdarma. Zaplatíte přes PayPal (nebo jinak) a za 14 dní to máte doma. I kdyby na celnici měli zrovna špatný den a chtěli 21 procent DPH, celková cena je stále menší než poloviční. Lehké počty. I reklamace jsou celkem v pohodě. Když se něco rozbije, stačí poslat fotku a dostanete nový kus, detaily neřeší. Trochu hendicap je záruka, dávají 3 měsíce až rok, jak na co. Pokud bude někdo chtít adresu na bezpečný shop napište, nechci tady dělat reklamu.

jde IMHO o to, za jakých podmínek lze takto nabyté zboží prodávat dál (jako zboží)

Johanka Registrovaný (119 bodů)

Podmínky jsou zcela stejné a vycházejí z Obchodního zákoníku. Je jedno jestli zboží dodal číňan, nebo třeba pan Coca Cola z USA. :)

xili Registrovaný (46 bodů)
Upraveno xili

Dotaz není názorový, ale je v rubrice Právo a zákony.
Nový občanský zákoník nahradil nejen stávající zákoník z roku 1964 a jeho novely, ale byly zrušeny i zákon o rodině, obchodní zákoník, dále zákon o nájmu a podnájmu nebytových prostor, zákon o vlastnictví bytů, zákon o sdružování občanů, zákon o obecně prospěšných společnostech, zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku, zákon o nadacích a nadačních fondech a zákon o cenných papírech
NOZ
Takže pravdu mají jak @magorvkleci, tak @arygnoc.
(U poraden bývá zásada nepoškozovat tazatele chybnými odpověďmi, zvláště u Práva, kde to může mít docela neblahé důsledky).
viz bod Pravidel č. 14) "Je zakázáno vkládat otázky a odpovědi, které mohou poškodit jiné uživatele či jejich majetek." , jenž reflekluje platné zákony, na rozdíl od bodu č.5), jenž je naopak nezákonný a není na žádných obdobných webech, které respektují platnou legislativu a závazné podmínky pro provozování webstránek od ČTÚ.



+1 bodů

tak obchodního zákoníku, říkáte...
...lepší bude §5 a příloha 1 zákona 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele a zákon 441/2003 Sb., o ochranných známkách

Johanka Registrovaný (119 bodů)

Pomineme plagiáty z vietnamských tržnic, o tom není řeč . Mluvíme o seriozním obchodním vztahu.

0 bodů
arygnoc Registrovaný (913 bodů)

johanka, nie celkom máte pravdu.

každý tovar predávaný v čr musí spĺňat nejaké normy - od tých elektrických nabíjačiek telefónov, po deštrukčné skúšky obalov (aby zlomky po páde nemohlo zjesť napr. dieťa), nezávadnosť konštrukcie na uvoľňovanie nebezpečných látok napr. z plastov, ...
tieto testy (homologácia) väčšinou hradí výrobca, resp. dominantný dovozca.

nehovoriac o tom, že predajca v čr by musel poskytovať záruku na dva roky na vlastné náklady.

a toho ešte je ...

v poslednej dobe sa natíska i možnosť zásahu nejakého orgánu ohľadmne bezpečnosti štátu z hľadiska šmírovania užívateľov elektroniky - zatiaľ bohužiaľ iba v štádiu zbožného želania.

vaša predstava obchodovania pochádza tak z roku 1989 - 1990, kedy podvodníci chodili nakupovať na faktúry a tovaru sa zbavovali prakticky kdekoľvek a za koľkokoľvek - nejaký zákazník im bol ukradnutý.

(smoking)


Nákup přes čínské e-shopy je zcela legální a bezpečný.

tiež nie celkom správne vyjadrené.

akýkoľvek tovar bez homologácie (a je jedno, či to je telefón, mixér alebo osobné auto) sa na území čr nieže nesmie predávať, ale nesmie sa ani používať.

image
0 bodů
Johanka Registrovaný (119 bodů)

Mám pravdu :) Čínský obchodník, který chce seriozně podnikat není blb a ví, že bez patřičné certifikace to nejde. Už jsem to psala nahoře, nepleťme sem podvodníky a pašeráky na té nebo druhé straně. :)

arygnoc Registrovaný (913 bodů)

pravdepodobne ste nepochopili princíp dropshippingu.
nejedná sa o čínskeho obchodníka, ale o čínskeho výrobcu.
a to je rozdiel.

(smoking)

image


Související témata

+2 bodů
3 odpovědí 367 zobrazení
0 bodů
1 reakce 286 zobrazení
0 bodů
1 reakce 238 zobrazení
10.5.2015 v kategorii Právo a zákony Tereza Jonáková
0 bodů
8 odpovědí 1.2k zobrazení
13.10.2014 v kategorii Diskuze Lewis Registrovaný (129 bodů)
0 bodů
1 reakce 549 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 277 zobrazení
+3 bodů
3 odpovědí 479 zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 156 zobrazení
13.5.2014 v kategorii Ostatní Panda Luděk
0 bodů
5 odpovědí 247 zobrazení
...