Vítáme tě na stránkách Czporadna.cz

Po registraci se staneš součástí bezva kolektivu a získáš řadu nových funkcí.

Neváhej a registruj se! >> zde <<

0 bodů
564 zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Koupil jsem brambory s klíčkama co s tím? Nejsou jedovaté když to okrájím?

Vaše reakce

Vaše jméno:
Soukromí: Vaše e-mailová adresa bude použita pouze pro zaslání těchto notifikací
Anti-spamová verifikace (Odpovězte na otázku):
Pro přeskočení této verifikace v budoucnu, se prosím přihlašte nebo registrujte.

1 reakce

+3 bodů

Upraveno

Řiďte se radou, kterou jsem uvedla. Já brambory loupu, zalévám vařící vodou, přidám kmín, špetku soli a trochu rozmarýnu. Vodu vylévám.

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/nebezpecne-stare-klicici-zelene/

Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může solanin vyvolat trávící a další zdravotní potíže, zvláště u dětí.

Opatření, jak snížit množství solaninu v bramborách:
1. Klíčící a zimní staré brambory je třeba silně oloupat a místa odkud klíčí, hluboko vyříznout.
2. Starší nebo klíčící brambory vaříme jen oloupané, zbavené klíčků a skvrnek. Nikdy je nepečeme.
3. Vařením solanin nezničíte, a proto, pokud pokrm z brambor chutná hořce i poté, co jste okrájeli všechny zelené plochy a klíčky, nejezte ho.
4. Brambory vaříme s kmínem a s mrkví. Opékáme je na česneku.
5. Brambory zásadně skladujeme v chladu a tmě. Solanin v nich vzniká zejména působením světla.





Související témata

0 bodů
4 odpovědí 2.5k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 277 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 336 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 1.1k zobrazení
0 bodů
1 reakce 268 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 2.2k zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 322 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 368 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 403 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 1.5k zobrazení
...