0 bodů
2.8k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Když klíčky (asi 1 cm velké) odrolím, brambory oloupu a pak dám vařit. Budou jedovaté?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

4 reakce

0 bodů
inka Pokročilý (1.2k bodů)


0 bodů
boruvka Registrovaný (403 bodů)

Nejzdravější nebudou, ale jedovaté nejsou. Nikdo nevyhazuje naklíčené brambory. V místě, kde byl klíček více odkrojím a brambory uvařím. Zelené brambory vyhazuji. Někdy i takové brambory koupíte. Naše babičky a prababičky také vařily naklíčené brambory. Dobře odstranit klíčky a brambory jsou poživatelné.

0 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)
Upraveno suzymon

Klíčky nevadí. Odlámete je a bramboru oloupete. Co je jedovaté, to je zelená brambora, protože se pod slupkou nahromadil solanin a ten je jedovatý. Asi ne až smrtelně, protože se ho dost velká část vyloučí při vaření do vody, ale nejlépe bude takové brambory nejíst a hlavně nepoužívat do polévek, bramboraček, protože to pak sníte. Jsou to brambory špatně uskladněné, na které šlo světlo. Proto se brambory dávají do sklepů, nebo "krechtů". Aby byly ve tmě a mohly se konzumovat až do nových brambor. Jsem narozená na vesnici a měli jsme hospodářství. A tak si pamatuji, že jsme pak na jaře vybírali naklíčené brambory na novou sadbu a ty pěkné jsme stále jedli.

Ještě dodám, že brambora, i když má klíčky, musí být na omak pevná. Ne scvrklá a měkká. Tak tu dedy nejíst, ani kdyby zelená nebyla.

0 bodů

Dobře, děkuji Vám



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 1.7k zobrazení
0 bodů
1 reakce 907 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 605 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 539 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 550 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 1.5k zobrazení
0 bodů
1 reakce 385 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 2.6k zobrazení
0 bodů
4 odpovědí 596 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 528 zobrazení
...