Vítáme tě na stránkách Czporadna.cz

Po registraci se staneš součástí bezva kolektivu a získáš řadu nových funkcí.

Neváhej a registruj se! >> zde <<

0 bodů
2.2k zobrazení
v kategorii Vaření, jídlo

Z čeho se dělá klasický ocet?

Vaše reakce

Vaše jméno:
Soukromí: Vaše e-mailová adresa bude použita pouze pro zaslání těchto notifikací
Anti-spamová verifikace (Odpovězte na otázku):
Pro přeskočení této verifikace v budoucnu, se prosím přihlašte nebo registrujte.

2 reakce

+1 bodů

potravinářský ocet se dělá z vinného nebo jablečného moštu, případně z ječného nebo rýžového sladu - na alkoholovém zákvasu se nechají hodovat aerobní bakterie (oproti alkoholovému kvašení je při octovém kvašení "přítomen kyslík")

ty bakterie (Acetobacterium) biologicky oxidují alkohol na kyselinu octovou
(ostatně myslím, že podobně si počíná i člověk)

průmyslová kyselina octová (a polský potravinářský ocet) se dělají podstatně drsnějším způsobem z bramborového lihu, kterým se sytí dubové piliny očkované temi bakteriemi

...tak prej u nás bukové piliny...
ale to je ještě ten slušnější způsob, taky se dá nechat probublávat metanol kysličníkem uhelnatým



0 bodů

Kyselina octová se vyrábí z dřevného octu a v poslední době oxidací ethanolu. Po naředění na 8 - 10% roztok se používá jako potravinářský ocet.



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 104 zobrazení
23.5.2014 v kategorii Vaření, jídlo Klokan
+2 bodů
3 odpovědí 590 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.8k zobrazení
+2 bodů
3 odpovědí 619 zobrazení
+1 bodů
0 odpovědí 204 zobrazení
16.7.2015 v kategorii Zdraví, krása Petuma
0 bodů
2 odpovědí 208 zobrazení
0 bodů
1 reakce 536 zobrazení
0 bodů
8 odpovědí 682 zobrazení
15.6.2014 v kategorii Auto moto Koloděj
0 bodů
1 reakce 170 zobrazení
14.6.2014 v kategorii Ostatní Uďěk
+4 bodů
0 odpovědí 106 zobrazení
...