Chcete si začít mlít kávu sami? Poradíme vám, jak vybrat ten správný mlýnek!

Jen málokdo nezačíná svůj den tím, že si připraví voňavý šálek kávy. A není divu! Jedná se dokonalý rituál, ať už k nastartování pracovního dne či posezení s partnerem nebo s celou rodinou. Káva navíc kromě svých povzbuzujících účinků přináší i řadu zdravotních benefitů, mezi které například patří lepší proudění krve nebo zpracovávání cukru. Nicméně hlavním důvodem, proč lidé kávu vlastně pijí, je nepochybně její lahodná hořká chuť.

Pokud však pijete rozpustnou nebo předem namletou kávu, tak se o dost ochuzujete. Káva totiž nezraje tak jako víno nebo některé druhy piva, takže poté, co ji namelete, velmi rychle ztrácí svou chuť a aroma. Jestliže tedy chcete z kávy získat opravdové maximum, měli byste si začít kupovat celá kávová zrna, a ta si následně doma umlít sami. K tomu budete logicky potřebovat kvalitní mlýnek, a pokud ho nemáte, s našimi tipy ho vyberete bez problému.

Šetřete své síly s elektrickým mlýnkem

Kdo si chce ušetřit manuální práci, ten určitě ocení elektrický mlýnek na kávu. Musíme vás však varovat, ty nejlevnější mlýnky moc dobrou práci obvykle neodvedou. Bývají totiž zpravidla vybavené ocelovými noži, které se otáčejí a kávová zrna nedovedou pomlít rovnoměrně, což se odrazí na louhování a tím pádem i na chuti. Ocelové nože se navíc při pletí zahřívají a kávu tak přepalují, což opět negativně ovlivní výslednou chuť vašeho nápoje.

U elektrických mlýnků je tedy lepší volit o něco dražší modely, které vám při dobrém a kvalitním zpracování mohou velmi dobře posloužit. Je však třeba vybrat takový mlýnek, který je vybaven keramickými mlecími kameny. Ty totiž kávu namelou vždy rovnoměrně a navíc se nezahřívají, takže kávu nepřepálí a nijak neohrozí její kvalitu, aroma ani chuť. Na Gourmetkava.cz nabízíme pouze kvalitní elektrické mlýnky, takže s námi nikdy nemůžete šlápnout vedle.

Pusťte se do toho vlastnoručně

Pokud vám rozpočet nedovoluje investovat do kvalitního elektrického mlýnku, bude pro vás lepší, když si pořídíte ruční mlýnek na kávu. Ty totiž bývají cenově dostupné a zároveň kvalitní, takže se vám nestane, že byste kávu umleli nerovnoměrně, přepálili nebo ji jinak znehodnotili. Nemusíte se bát, že by vás ruční mletí kávy nějak zvlášť zmohlo. Pokud se nechystáte mlít extra velké množství zrn najednou, budete to mít hotové raz dva a vaše ruce tím vůbec nepotrápíte.

Velkou výhodou ručních mlýnků je také to, že jsou nenáročné na údržbu a mají velmi dlouhou životnost. Spousta lidí má doma mlýnky, ve kterých si mlely kávu jejich babičky a prababičky, a pokud na svém mlýnku nebudete příliš šetřit, mohlo by to s ním dopadnout zrovna tak. Při přípravě každého šálku navíc vycestujete o sto let zpátky, kdy ruční mletí kávy bylo běžnou součástí přípravy, a tak svému kávovému rituálu kromě vylepšené chuti dodáte i to pravé kouzlo.

...