0 bodů
214 zobrazení
v kategorii Dům a byt

Je to normální? Lidé co mají u nás v paneláku balkón tak platí do společného fondu úplně stejné peníze jako lidé bez balkonu. Když jsem se ptala správce na schůzi tak mi řekl že to jsou společné prostory. Tak jsem mu řekla že si na ty společné prostory půjdu pověsit k sousedce prádlo. No je to normální?

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

5 reakce

+2 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)

Normální to je...
Fakt, že balkony (lodžie...) - i když jsou určeny k výhradnímu používání majitele bytu, k němuž náleží, nejsou započítávány do výměry bytu, ale do společných prostor, určuje zákon.
Takže pokud platíte do fondu oprav poměrně podle podlahové plochy bytu, je to tak v pořádku.


Pravidla pro přispívání do fondu oprav ale určuje (do značné míry) vlastník budovy - tedy se na něj obrať s návrhem na jejich změnu.
;-)



+1 bodů
suzymon Registrovaný (158 bodů)

A ten byt je Váš? Jestli ano, tak jste za něj zase mohla zaplatit menší cenu než ta sousedka, když nemáte žádné lodžie, nebo balkony. Myslím, že se tohle zobrazí spíše v ceně bytu při jeho koupi, nebo prodeji.

+1 bodů
zzzzz Registrovaný (420 bodů)

Balkón, lodžie nebo sklep se počítá v nájmu jako 50% výměra. To znamená, že pokud má 4m tak se platí za 2m. Pokud se jedná o fond oprav, tak ten si jako družstevníci, nebo členové společenství odhlasujete na schůzi, tak je tam třeba toto namítat.
Společné prostory jsou chodby a třeba sklepy jako kolárna atd.
Pročtěte si stanovy, tam musí být přesný výpočet FO uveden.

+1 bodů
Sůwa Pokročilý (1.1k bodů)

Společné prostory to sice nejsou, ale většinou jsou brány jako součást vnějšího pláště objektu, takže i opravy jsou hrazeny z fondu oprav. Může to být ale i jinak, podle schválených stanov SVJ.

0 bodů

Já už asi do toho vrtat nebudu, ale když mi řekl že jsou to společné prostory tak jsem šla do kolen. Já suším prádlo v koupelně a dělá se mi plíseň a oni mají balkón jako společný prostor. No to snad není pravda



Související témata

0 bodů
2 odpovědí 974 zobrazení
9.6.2014 v kategorii Ostatní mowla Domácí (2.9k bodů)
0 bodů
1 reakce 260 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 279 zobrazení
0 bodů
1 reakce 420 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 734 zobrazení
4.7.2014 v kategorii Dům a byt Ladislava
0 bodů
3 odpovědí 1.9k zobrazení
21.4.2014 v kategorii Dům a byt Horáková
0 bodů
3 odpovědí 285 zobrazení
+1 bodů
1 reakce 398 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 139 zobrazení
...