0 bodů
376 zobrazení
v kategorii Zvířata

Jedna moje známá si chce vzít pejska z útulku. Bohužel si vybrala zrovna bílého křížence který má každé oko jiné. Proto se chci zeptat, jak to vlastně je?

Když má pes nebo kočka  každé oko jiné ( třeba jedno modré a druhé jantarové )  budou hluší jen na to ucho, ke kterému patří modré oko, nebo může hrozit i oboustranná hluchota?

 

ellcupakabra Registrovaný (970 bodů)

Heh tak to cuju prvne myslim ze je to hloupost ...barvu oci dodava pigment, co to ma spolecneho s hluchotou ...laugh..

No este bych si pockal na vyjadreni nasi chovatelky hafanu, preposlu ji tuto otazku.

☢ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☣ ☠ ☢

Ona to nebude hloupost, našla jsem o tom víc vědeckých článků.

Barva očí je spojena s množstvím pigmentu a právě nedostatek pigmentu často způsobuje hluchotou a slepotou a může za to Merle gen.

Zvířata díky svému zbarvení nesou genetickou vlohu pro hluchotu. Aby zvíře bylo schopno slyšet, tak musí být buňky ve vnitřním uchu pigmentované.

Pokud tomu tak není a jsou „bílé“, tak nervová zakončení v těchto buňkách během prvních pár týdnů života atrofují a zvíře ztrácí schopnost slyšet – a to buď částečně, nebo úplně. Postiženo může být jen jedno ucho nebo obě. Přijde prostě na to, jestli se při genetické loterii merle zředění trefilo do kanálu vnitřního ucha, nebo ne a zapříčinilo tak úbytek či naprostou absenci pigmentu. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedinci, kteří získají mutovaný gen od obou rodičů (MM - dvojité merle nebo double merle), jsou zbarvení převážně na bílo a mohou vykazovat vážné zdravotní poruchy, zejména jednostrannou nebo oboustrannou hluchotu. Kromě toho se u takových jedinců mohou objevit i poruchy zraku, anomálie reprodukčního nebo zažívacího systému, kostry a srdce.

U řady plemen je proto zakázáno spojovat rodiče, kteří jsou oba nositeli mutovaného

genu (tj. merle x merle).

zdroj:

http://www.familyvet.cz/ckfinder/userfiles/files/co-je-to-merle.pdf
 

http://www.sherak.cz/zaklady-mendelovske-genetiky-u-zvirat-s-vrozenou-hluchotou-979.html

 

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

2 reakce

0 bodů
Bohemica Registrovaný (256 bodů)
Upraveno Bohemica
 
Nejlepší reakce
Pokud si známá chce vzít pejska z útulku, tak je to v pořádku. Pejskové před adopcí bývají vyšetřeni veterinářem a na případnou vadu, jako je hluchota by jistě odborník přišel a zaměstnanci útulku by na tuto skutečnost upozornili.

V případě, že by si ale někdo chtěl koupit psa plemene, které toto riziko nesou, důrazně bych doporučila pořídit si psa s PP (průkazem původu), protože rodiče před připuštěním do chovu bývají vyšetřeni po zdravotní stránce především na dědičné choroby, rodičovské páry jsou vybírány tak aby se případným vadám předešlo a štěňata před odběrem bývají kontrolována funkcionáři chovatelských klubů nebo veterinářem. Laik zpravidla nemá šanci u malého štěněte rozpoznat skrytou vadu nebo hluchotu.

Štěňata bez rodokmenu tyto záruky nebo zdravotní vyšetření neskýtají, naopak m

 

nohdy se v bezpapírovém chovu, tedy v množení bez jakékoliv záruky (tedy u "čistokrevných bez PP") používají jedinci , kteří byli právě z uvedených důvodů z čistokrevného chovu vyloučeni.

Genetika je složitá záležitost, nebudu zabíhat do podrobností, ale je pravdou, že některé barvy nebo typy srsti (bílá, merle faktor, blue faktor , lysost u naháčských plemene atd.) mohou způsobovat hluchotu , chudozubost nebo jiné vady při spojení nevhodných rodičovských jedinců.


0 bodů
Kupte mu naslouchátko :D

jj … vyřídím jí to. Možná by měla objednat i brýle. Ale není apríl až zítra? wink



Související témata

0 bodů
3 odpovědí 223 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 344 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 224 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 314 zobrazení
0 bodů
3 odpovědí 534 zobrazení
+1 bodů
5 odpovědí 193 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 184 zobrazení
+3 bodů
2 odpovědí 171 zobrazení
0 bodů
7 odpovědí 275 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 412 zobrazení
...