+1 bodů
273 zobrazení
v kategorii Dům a byt
Dobrý den, začínáme s rekonstrukcí RD a stále hledáme nejlepší způsob vytápění. Máte někdo zkušenosti s tepelným čerpadlem země-voda? Vyplatí se počáteční investice? Není hlučné? Nezpůsobuje třeba nějaké vibrace? Děkuji.

Prosím, přihlaště se nebo registrujte se pro vložení reakce k tématu.

3 reakce

+1 bodů
Bred Domácí (4.3k bodů)
Osobní nemám. Soused to má, kombinované ještě se solárními panely a nemůže si to vynachválit. I když je počáteční investice poměrně velká, tak tvrdí, že návratnost bude cca 5 let. On má tu výhodu, že solární panely zbudoval v době, kdy byly výhodné smlouvy na odběr elektřiny. Sluníčko mu za rok vyprodukuje 2x tolik elektřiny, než za rok spotřebuje. Výhodou je i to, že prodává el.energii dráž, než ji nakupuje.


0 bodů
mowla Domácí (2.9k bodů)
Tahle problematika je natolik obsáhlá,že zodpovědět tvou otázku na takovémto fóru není možné, ani kdybys dodala veškeré podrobnosti o stavbě a pozemku... Navíc z otázky ´cítím´ nedostate financí a tedy i potřebu improvizací a dočasných řešení...

Rozhodně doporučuju si před započetím  rekonstrukce nechat odborníkem vypracovat projekt - cena za něj zaplacená se ti velmi rychle vrátí v nemrhání pěnězi na ´slepé´ uličky.

;-)

Jen obecně:

- tepelně čerpadlo voda/voda (země/voda) je nejjúčinnější a provozně nejlevnější, ale také nejdražší na pořízení (a je nutné je správně dimenzovat, jinak při provozu trpí  - bez odborníka - nezávislého na prodejci, to nevykoumáš); správně postavené TČ by se ti mělo ´zaplatit´ během cca 10 let (či dříve, takový rozpočet je součástí projektu)

- hluk a vibrace lze přirovnat k velké lednici (navíc není velký poblémem je eliminovat umístěním kompesoru etc. do kobky vně domu)

- součástí projektu musí být i projekt vytápěcí soustavy domu (podpodlahové, radiátory...; klima a případná rekuperace) protože tepelný spád soustavy je pro pro čerpadla podstatný

___

Pokud máš ještě nějaký obecný dotaz, doplň jej do Diskuse - pokud jde o konkrétní řešení, je projektant nezbytný (stejně budeš projekt potřebovat k Ohlášení i Stavebnímu povolení).

;-)

Děkuji za vysvětlení, o peníze ani tak nejde a určitě nechceme vrtat 80 - 200m do země svépomocí. smiley

 Šlo mi spíše o zkušenosti z praxe, jestli odborníky navržená varianta větší dům opravdu vytopí, v okolí nevyhynou stromy a soused si nebude stěžovat. Zvažovali jsme i solární panely, ale asi zůstane u klasiky, plynového kotle.

mowla Domácí (2.9k bodů)
Vhodně dimenzované TČ vytopí i palác, nejen dům...

;-)

Pokud jde o poškození okolí - hlubinný vrt (kromě vrtání samotného) nijak ani bezprostřední okolí nezatěřuje (to, případně, může hrozit při nevhodně položeném plošném kolektoru - vím o problémech se stromy i stále probíhajícím ´vlnění´ terénu nad výměníkem).

A stížnosti souseda? - na TČ není důvod si stěžovat (jak píšu, na malém pozemku  s blízkými sousedy lze technoologii umístit do kobky, pod zem)  - ale mnozí víme,  že soused si mnohdy stěžuje i  na to, že od lesa fouká...

;-)


Související témata

0 bodů
4 odpovědí 487 zobrazení
0 bodů
6 odpovědí 1.0k zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 448 zobrazení
0 bodů
0 odpovědí 302 zobrazení
0 bodů
2 odpovědí 151 zobrazení
0 bodů
1 reakce 216 zobrazení
0 bodů
5 odpovědí 437 zobrazení
+1 bodů
2 odpovědí 243 zobrazení
...